آخرین خبرعکس: زیباترین مناطق گردشگری جهان در ایران!
6بازدید
۱۶

ماجرای بلیت‌های اعتباری مدت‌دار:

وقتی بازی به نفع مردم می‌شود، پای مافیا در میان است؟!

بحث بر سر افزایش نرخ کرایه‌ها، که از پایان سال گذشته آغاز شده، بدون اینکه نرخ هیچ حاملی تغییر کرده باشد، منجر به افزایش کرایه‌ها شده است. این رویداد غیر رسمی هنگامی شگفت‌انگیز‌تر می‌شود که دریابیم نرخ بلیت اتوبوس و مترو هم قرار است پیش از هر گونه افزایش رسمی نرخ‌ها زیاد شود؛ افزایش قیمت‌هایی که ممکن است تا حذف یک نوع خدمات هم برسد و نوع جدیدی از مافیا را به مردم معرفی کند!

وقتی بازی به نفع مردم می‌شود، پای مافیا در میان است؟!
«بی‌انصاف‌ها، من هم می‌خواستم بلیت مدت دار بخرم، ولی حذفش کردند، چون به سود مردم بود؛ اینها جایی نمی‌خوابند که آب زیرشان برود»؛ مرد میانسال به اندازه‌ای عصبانی است که اگر به گفت‌وگویمان ادامه دهیم، ممکن است عده بیشتری به گمان دیدن دعوا، دور و برمان جمع شوند...

بلیت‌های اعتباری مدت‌دار نوع خاصی از بلیت است که شهرداری تهران در اختیار استفاده کننده گان از وسایل حمل و نقل عمومی قرار می‌داد (!). به این ترتیب که شما می‌توانستید با خرید یک بلیت ۱۸۰ روزه به مبلغ ۲۹ هزار تومان یا بلیت یک ساله به مبلغ ۴۴ هزار تومان، تا پایان مدت خریداری شده، هر چند بار که خواستید از اتوبوس یا مترو زیر مجموعه شهرداری تهران استفاده کنید. به عبارتی دیگر، این نوع بلیت بر اساس مدت اعتبار فروخته می‌شود نه تعداد استفاده؛ فارغ از اینکه ممکن است نرخ بلیت افزایش پیدا کند و سود بیشتر مانع از ادامه فروش این نوع بلیت شود!
به گزارش «تابناک»، روز گذشته مدیر عامل شرکت کنترل ترافیک شهردار از متوقف شدن فروش کارت‌های اعتباری ۱۸۰ روزه و یک ساله به طور موقت خبر داد و از سرگیری فروش این نوع کارت‌ها را بسته به نهایی شدن بهای نرخ کرایه‌های حمل و نقل عمومی در سال ۹۱ دانست تا تأکیدی باشد بر «موقت» بودن این تصمیم.

این در حالی است که یک روز بعد، این موضوع هم در شورای شهر تهران بررسی می‌‌شود و اعضای این نهاد ضمن بررسی نرخ بلیت مترو برای سال جاری، رای به لغو این تصمیم موقت می‌دهند تا صدای اعتراض رئیس شرکت بهره‌برداری مترو به گوش برسد که دلیل حذف بلیت‌های مدت‌دار را تشکیل باندهای مافیایی می‌داند!

بدین ترتیب معلوم می‌شود که ظاهرا توقف موقت فروش بلیت‌های مدت‌دار، منظور نظر مسئولان شهرداری نبوده و ایشان «حذف» این بلیت‌ها را دستور قرار داده بودند، چرا که به توجیه مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو، «قبلا تنها ۴ درصد مردم از این بلیت‌ها استفاده می‌کردند اما با نزدیکی نرخ جدید بلیت‌ها، گروه‌های مافیایی تشکیل شده که کارت‌های ما را به سرعت می‌خرند و سبب افزایش آمار فروش در چند ماه اخیر شده‌اند. فلسفه حذف این بلیت‌ها برقراری عدالت است، چون رشد ۲۵ درصدی فروش عادی نبود».



اینجاست که شاید بد نباشد نکاتی را در رابطه با علت شکل‌گیری موضوع مناقشه که‌‌ همان بلیت مدت‌دار است مرور کنیم:

نخست:

در جلسه امروز شورای شهر تهران، اظهارات رئیس شرکت بهره‌برداری مترو با واکنش برخی اعضا مواجه می‌شود و خسرو دانشجو، سخنگوی این شورا از شهرداری می‌خواهد که برای حذف این بلیت استدلال ارائه کند نه اینکه به گونه‌ای برخورد کند که برداشت‌ها از این لایحه به انگیزه‌ مالی ختم شود. در حالی که دبیر، عضو هیات رئیسه شورا خواستار کاهش نرخ بلیت‌های تک و دو سفره مترو شد که البته مخالفت رئیس را در پی داشت و طلایی، دیگر عضو این شورا نیز خواستار تعیین نرخ‌ها براساس تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی می‌شود تا حرف و گفت‌و‌گویی باقی نماند.
بلیت‌های مدت دار با فلسفه رفاه شهروندانی که هر روز از مترو استفاده می‌کنند، عرضه شد تا از محل تخفیفی که به ایشان داده می‌شود، امتیازی نصیبشان شود و در این مسیر، مبلغی که برای یک‌ سال پیش‌پرداخت هزینه سفر در اختیار این نهاد نهاده‌اند، در اختیار تجهیز و نگهداری و حتی ساخت خطوط جدید مترو قرار گیرد و دست بالا، اگر زمانی از استفاده کارت باز ماندند، خدمات ارائه نشده با اعتبار منقضی جبران شود و تعادلی بین هزینه و درآمد مترو باشد.

به عبارتی بهتر، کسانی که بلیت‌های مدت‌دار را خریداری می‌کنند، در کنار امتیازی که به‌ دست می‌آورند، سرمایه‌ای ـ هرچند اندک ـ در اختیار مدیران مجموعه قرار می‌دهند که اگر در تعداد استفاده کننده‌گان این خدمات ضرب شود، مبلغ انباشته شده بزرگی به‌ دست می‌دهد که می‌تواند در کش‌مکش‌های پرداخت شدن ـ نشدن مطالبات مترو بین دولت و شهرداری، نقش بسزایی در کمک هزینه‌ها ایفا کند.

این در حالی است که وقتی پای خدمات کارتی به سامانه اتوبوسرانی و به تازگی در پارکومتر‌ها باز شود، سرمایه مردمی انباشته به اندازه‌ای خواهد رسید که با بسیاری از بودجه‌ها برابری خواهد کرد؛ اینجاست که الزام به اجباری شدن پرداخت کرایه اتوبوس‌های تندروی شهری، به‌رغم محدودیت‌های آن، رنگ اجبار به سرمایه‌گذاری در خزانه شهرداری به خود خواهد گرفت و حذف عاملی که ممکن است اندک سودی از بابت مشارکت به مردم بپردازد، خواه ناخواه بی‌انصافی لقب خواهد گرفت.

دوم:

بلیت‌های اعتباری مدت‌دار در حالی از رده خارج شده‌اند که ملاک این کار، استقبال زیاد از این نوع خدمات اعلام شده؛ فارغ از اینکه نه چنین مبنایی برای عرضه خدمات بیان شده بود و نه راهکار افزایش قیمت آن در آینده بسته شده است!

بدین ترتیب، حذف این نوع بلیت یا به این دلیل رخ داده که با افزایش استقبال از این خدمات، کفه سود به سمت مردم سنگینی کرده که در این صورت چاره‌ای نخواهیم داشت، جز رد فرضیه مافیایی؛ یا دلیل این اقدام عجولانه در آستانه طرح لایحه در شورای شهر چیزی نخواهد بود جز بهانه گیری برای قطع خدماتی که سود کمتری در پی داشت؛ با این فرضیه که مردم مجبور به خرید انواع دیگر بلیت خواهند شد و لابد سود بیشتری به سیستم سرازیر خواهند کرد.

خانم جوانی که هر روز برای رفت و آمد به محل کارش از اتوبوس استفاده می‌کند، استفاده از کارت اعتباری را مشکل ساز می خواند و می گوید: «من هر روز برای رفتن به محل کارم از دو اتوبوس استفاده می کنم و برای هر کدام، 300 تومان کرایه می پردازم که مجموعا برای رفت و برگشت، 1200 تومان برایم تمام می شود؛ شما بگویید هر چند روز و هر بار چقدر باید کارتم را شارژ کنم تا با اتمام موجودی مواجه نشوم؟» ایراداتی از این دست در حالی مطرح می شود که با استفاده از سامانه اتوبوسرانی متوجه خواهید شد که افزون بر خرابی برخی دستگاه‌های کارت خوان، تقریبا چاپگر هیچ کدام از کارت‌خوان‌های اتوبوسی کار نمی‌کند! تا جایی که شاید هیچ کدام از مسافران از وجود این قابلیت دستگاه‌ها اطلاع ندارند تا اگر زمانی در استفاده از کارت خوان معیوب دوبار کرایه از اعتبار کارتشان کم شد، اعتراضی داشته باشند!
به عبارت بهتر، با افزایش ۲۵ درصدی استقبال، یا مافیا کارشان را کرده بودند که دیگر دلیلی برای حذف نمی‌ماند و یا قصد چیز دیگری بوده که در این صورت، طرح مسائلی چون مافیا، دست کم مغلطه به شمار می‌آید؛ بماند که استقبال مردم از کاهش هزینه‌های جاری زندگی‌شان موضوع عجیبی نیست!

سوم:

یکی از کارکردهای بلیت اعتباری ـ چه مدت‌دار باشد و چه هر نوع دیگری ـ یکسان سازی خدمات شهری است که بحق شهرداری تهران در این زمینه بسیار موفق کار کرده است؛ به این صورت که با یک کارت مشترک، می‌توانید هم از خدمات مترو بهره بگیرید، هم از سامانه‌های گوناگون اتوبوسرانی استفاده کنید و هم هزینه پارک خودروتان در کنار خیابان را پرداخت کنید. خدماتی که همه از طرف یک سازمان مشترک در اختیارتان قرار می‌گیرد و احتمالا جای سرایت به مکان‌های دیگر زیر نظر شهرداری را هم داشته باشد اما حذف یک نوع کارت، نشان می‌دهد که ظاهرا همه چیز هم به مانند همیشه پیش نرفته است.

کافی است بخواهید از پارکومترهای کنار خیابان استفاده کنید تا دریابید که این‌ کار تنها با استفاده از کارت اعتباری (که به کارت مترو ملقب شده است) مقدور است، به این صورت که برای هر ساعت چند صد تومان و در توقف چند ساعته به بیش از هزار تومان اعتبار نیاز دارد؛ اینجاست که اگر کارت‌های مدت‌دار به کارمان بیاید، سود بزرگی از کف شهرداری خواهد رفت و اگر این نوع کارت مستثنی شود، دیگر لزومی ندارد عرضه شود!

و این پرسش همچنان باقی است: کارت اعتباری مدت‌دار حذف شد، چون سود شهرداری را در پی نداشت یا ...؟!

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۱۱:۰۶

اصلا شكي نيست كه شهرداري ديد داره ضرر ميكنه، البته من هم كه خودم دارم الان از كارت يكساله استفاده مي كنم مطمئن بودم به زودي بساط اين كارت برچيده ميشه يا اينكه خيلي گرونتر از 44000 تومن ارائه بشه چون من كه به صورت طبيعي روزي 2 بار از مترو و 2 تا 4 بار از اتوبوس استفاده مي كنم حداكثر در مدت 3 ماه كل پولي كه بابت كارت دادم برميگرده و حدود 9 ماه مجاني سوار مترو و اتوبوس ميشم!!!

كاظم مروتي۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۱۰:۵۴

اين اولين باري نيست كه شهرداري تهران اقدامي برخلاف منافع شهروندان تهراني انجام مي دهد. متاسفانه شهرداري تهران علي رغم بودجه هنگفتي كه دارد گهگداري به گونه اي رفتار مي كند كه گويي به فكر تيغ زدن مردم است و به آنها نه به عنوان ولي نعمت خود كه به عنوان طعمه اي كه بايد در دام بيوفتند مي نگرد.
افزايش نرخ كرايه ها هم در حالي دارد اتفاق مي افتد كه هنوز فرمانداري تهران نظر خود را در مورد اين مصوبه شوراي شهر بيان نكرده و لذا آن مصوبه هنوز نمي تواند مبناي عمل قرار گيرد.

رضا۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۱۰:۴۷

با سلام و تشکر از مطرح کردن این موضوع
اگه واقعاً بحث مافیائی شدن هست که خوب به راحتی میتونن این بلیت رو با کارت ملی به فروش برسونن. ولی همانگونه که شما هم به درستی اشاره کردید بحث احتکار و فروش بعد از گرانی است.
الله و اعلم

كارمند دون پايه۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۱۰:۱۹

بله نظر هموطنمان درسته كاري نميكنند كه نفعي به مردم داشته باشه اول منافع شهرداري اگه تهش چيزي ماند مردم . عوض اينكه در آستانه اجراي فاز 2 هدفمندي كاري كنند كه مردم فشار را احساس نكنند كاري ميكنند كه مردم در دلشان .... . آخه منه كارمند كه فشار له شدن در مترو و اتوبوس را بخاطر قيمت ارزانش تحمل ميكنم با كار اين آقايان كه يكبار هم خودشان از اين سرويس ها استفاده نميكنند و با ماشين دولتي به كارشان رفت آمد دارند ، مجبورم ماهي 60 هزارتومان فقط هزينه حمل و نقل خودم و براي خانم وبچه دانش آموزم هر كدام 50 هزار تومان يعني مجموعا من ماهي بايد 160 تومان كرايه اوبوس و مترو بدم . آخه انصافه؟؟؟؟ مگه چقدر درامد داريم با اين گراني و كرايه خونه و ...
واقعا بايد خجالت بكشند بعضي ها

گنزق۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۱۰:۱۶

چون سودش کم شده است، همین....... سودِ مردم چیه دیگه!!!!!

ناشناس۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۵۹

يعني .... دنبال كيسه مردم بينوا هستند؟!!! آقا مافيا كه نمياد با مترو كنسروي رفت و آمد كنه كمي به فكر مردم باشيد !!!

ناشناس۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۵۹

خيلي متاسفم ،ايشان كه هميشه خودشان را خدمتگزار مردم ميداند ولي ...افسوس

ms۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۵۳

آخه شمام که حرف دولتو میزنید.
من تاکسی ندارم ولی مگه تاکسی دارها بنزین میخورن؟
زندگی ندارن؟
گوشت و مرغ و لبنیات نمیخورن؟
سر سفرشون بنزین که نست اخوی؟؟؟؟؟؟؟؟؟

غفارپور۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۳۴

5000 ریال بلوکه هر کارت آیا شرعاً مجاز است ؟؟؟ ضمن اینکه در باجه های اتوبوس آیا اصلاً شما شارژ کارت می بینید؟ متاسفانه اجباراً در مسیرم باید کارت بخرم و در منزل 20 کارت با بلوکه 5000 ریالی دارم این کارتها تقدیم که کنم؟

unknownb۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۱۸

آقا چرا زورتان فقط به بیچاره راننده ها می رسد؟ بابا اینا هم دارن تو این مملکت زندگی میکنند. همه چیز دوبرابر شده، اینا حق ندارن افزایش کرایه بدن؟؟؟

رضا۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۱۲

بیچاره مردم

متحیر الدوله۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۹:۰۴

با انتقامجویی مافیا از متولیان ساده لوح مترو
در هر واگن انبوهی از جمعیت کلافه و سرگردان
انباشته شده اند و با ترمزهای پیاپی و توقفهای
بی دلیل در طول مسیر به یاد شب اول قبر می
افتند و با خود فکر می کنند کاش به کتلت
شبیه بودند اما متاسفانه به تفاله آبمیوه بیشتر
شباهت دارند .

آرش۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۸:۵۰

با سلام
تابناک عزیز، افزایش فروش 25% این نوع بلیط ها به علت خرید آنها توسط رانندگان و کمک رانندگان خطوط BRT انجام می پذیرد. من خود شاهد بودم که رانندگان و کمک رانندگان این خطوط هر سه ایستگاه یکبار این کارت را به دستگاه کارت خوان اتوبوس می زنند ابتدا فکر کردم که کارت را پیدا کرده اند و دارند آنرا خالی می کنند ولی در روزهای متوالی که این موضوع را دیدم از خودشان پرسیدم و جواب دادند که این کارتهای اعتباری مترو است که در یک هفته اول مبلغ پرداختی برای کارت را در می آورند و پس از آن برای مدت یکسال سود چند برابر از مبلغ پرداختی را می برند در واقع مافیای اصلی این گروه هستند. مسولین امر باید برای این نحوه سوء استفاده تعابیری بیاندیشد.

مرتضي۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۸:۴۸

از اول ورود مترو تا چندي پيش مرتبا از كارتهاي مدت دار مترو كه قابليت استفاده در اتوبوسهاي شركت واحد را نيز دارا بود ميشد و انصافا هم همينطور بود و اگر بخواهيم با يك حساب سرانگشتي محاسبه كنيم متوجه ميشويم كه در روز هزاران ساعت از وقت مردم بجاي ايستادن در صف بليط صرفه جوئي ميشود .
حالا چي شده كه چنين تصميم نابخردانهاي گرفته شده است ؟

ناشناس۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۸:۳۴

من یک استفاده کننده از کارت اعتباری مدت دار هستم که خوشبختانه یک ماه قبل آن را خریداری کردم و البته با هزینه متوسط روزانه در خدود 200 تومان از تمام خدمات شهری تقریباً رایگان استفاده می‌کنم. بر خلاف منفعت قابل توجهی که استفاده از این کارت برای من دارد، اگر منصفانه به موضوع نگاه کنیم می‌بینیم که با توجه به گسترش تنوع و پوشش خدمات این کارت‌ها، در مجموع ارائه کارت‌های مدت‌دار با این مبلغ کاملاً غیر اقتصادی است و نهایتاً ضرر شهرداری را در پی خواهد داشت. چرا که به عنوان مثال یک نفر که در روز با 2 خط اتوبوس‌رانی (یا یک اتوبوس و یک مترو) به سر کار می‌رود، تقریباً حدود 1000 تومان هزینه رفت و آمد روزانه او می‌َود. در حالی که تنها حدود 200 تومان از ان را به صورت پیش‌پرداخت به شهرداری پرداخت کرده است. با هر نوع محاسبه شهرداری نمی‌تواند مبلغ پیش‌پرداخت را به گونه‌ای سرمایه‌گذاری کند که از درآمد آن بتواند 1000 تومان بازگشت سرمایه داشته باشد. حال کافی است خدمات جدید نظیر شارژ پارکومتر و ... را هم به آن بیفزاییم. نتیجه کاملاً قابل پیش‌بینی است.

یک همشهری۱۳۹۱/۰۲/۲۷ ۰۷:۵۳

نفع شهرداری نفع مردم هم است بی خودشلوغش نکنید و منفصانه نقد کنید

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.