رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرتکذیب ادعای تایمز درباره توزیع قرص یُد
15بازدید
۱۹

هشدار درباره تصمیم شتاب‌زده بانک مرکزی/ شفافیت قربانی می‌شود، بازار سیاه تتر جان می‌گیرد!

از محدودیت خرید تتر تا تقویت بازار سیاه

محدودیت‌گذاری اخیر بانک مرکزی در معاملات رمزارز، به جای مدیریت بازار، نگرانی‌ها از گسترش معاملات غیرشفاف و شکل‌گیری بازار سیاه را افزایش داده است.

هشدار کارشناسان درباره تصمیم شتاب‌زده بانک مرکزی/ شفافیت قربانی شد، بازار سیاه تتر جان گرفت

تصمیم اخیر بانک مرکزی برای محدود کردن سقف خرید و نگهداری رمزارز‌های پایه‌ثابت (stablecoin) واکنش‌های گسترده‌ای در میان فعالان بازار رمزارز به‌دنبال داشته و کارشناسان هشدار می‌دهند که این محدودیت نه اهرم شفاف‌سازی که محرک حرکت معاملات به مسیر‌های غیررسمی و بازار سیاه خواهد شد.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک؛ بر اساس مصوبه هیأت عالی بانک مرکزی در تاریخ ۵ مهرماه، سقف سرانه مجموع خرید رمزپول‌های پایه ثابت (stable coin) اعم از تتر و... برای هر کاربر حقیقی و حقوقی متناظر با کد شناسه ملی یکتا در کلیه سکو‌های معاملاتی کارگزاران رمزپول برابر با ۵ هزار دلار یا معادل آن به واحد رمزپول پایه ثابت در طول یک سال تعیین شد. همچنین سقف نگهداری مجموع رمزپول‌های پایه ثابت برای هر کاربر اعم از حقیقی و حقوقی متناظر با کد شناسه ملی یکتا برابر با ۱۰ هزار دلار یا معادل آن به واحد رمزپول پایه ثابت خواهد بود.

تشدید معاملات زیرزمینی تتری با تصمیم بانک مرکزی

این اقدام بانک مرکزی، به‌ویژه در روزهایی که قیمت دلار آزاد به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده، گویای نیت سیاست‌گذار برای مدیریت نوسانات ارزی از طریق کنترل بازار تتر است؛ اما سازوکار انتخاب‌شده عملاً تکرار نسخه‌ای از سیاست‌های ارزی دلاری در قلمروی رمزارز است؛ رویکردی که فعالان بازار آن را نادرست و غیرعملی توصیف می‌کنند.

کارشناسان رمزارز یادآوری می‌کنند که تتر و سایر رمزارزها ماهیتاً با دلار و معاملات رسمی ارز متفاوت‌اند؛ چراکه در فضای رمزارز، نقل‌وانتقال آن‌ها میان پلتفرم‌ها و صرافی‌های غیرمتمرکز، امکان دورزدن سریع محدودیت‌ها را فراهم می‌آورد. بنابراین تعیین سقف‌های دلاری بدون فراهم‌سازی ابزارهای نظارتی و عملیاتی مؤثر، تنها به انتقال معاملات شفاف داخلی به بازارهای غیرشفاف منجر شود که این مسیر تبعات بسیاری برای اقتصاد و تجارت خارجی کشور به دنبال دارد.

فعالان حوزه رمزارز معتقدند این نوع مقررات، بلافاصله انگیزه‌ای برای ایجاد راه‌های میان‌بر و «معاملات زیرزمینی» فراهم می‌آورد. به‌عنوان مثال، واریز ریال به حساب و سپس خرید تتر از طریق صرافی‌های غیرمتمرکز و پلن‌های خارجی، فرآیندی است که به‌راحتی قابل اجراست و از چشم نهادهای ناظر سنتی پنهان می‌ماند.

در نهایت پیآمد ملموس این روند، تشدید خروج ارز و نقدینگی از کشور و تضعیف پلتفرم‌های داخلی شفاف خواهد بود؛ وضعیتی که در شرایط دشوار اقتصادی و فعال سازی «مکانیسم ماشه» می‌تواند معادل یک تحریم داخلی علیه کسب‌وکارهای قانونی رمزارزی عمل کند. 

انتقال معاملات از پلتفرم‌های شفاف داخلی به بازار سیاه

طاها تهرانی، کارشناس حوزه رمزارز، در گفت‌وگو با خبرنگار تابناک نسبت به تصمیم اخیر هیأت عامل بانک مرکزی انتقاد کرد و آن را مبتنی بر چشم‌اندازی بانکی–پولی توصیف نمود که به‌زعم او «غلط» است. وی گفت: رمزارزها ظرفیت‌های واقعی برای اقتصاد کشور دارند؛ از جمله ارزآوری از طریق ماینینگ، تجارت و تبادلات بین‌المللی. این ظرفیت‌ها را نباید با کپی‌برداری از مقررات دلاری و تسری بی‌کم‌و‌کاست قواعد بازار ارز به بازار تتر و رمزارزها از بین برد.

تهرانی افزود: اعمال محدودیت‌های ناگهانی باعث تشدید تمایل فعالان بازار به دور زدن قانون و گرایش معاملات به مسیرهای غیرشفاف و بازار سیاه خواهد شد.

به‌گفته این کارشناس حوزه رمزارز، وقتی سقف نگهداری و خرید تعیین می‌شود، طبیعی است که بخش قابل‌توجهی از گردش معاملات از پلتفرم‌های شفاف داخلی به صرافی‌ها و پل‌های خارجی منتقل شود؛ فرایندی که خروج نقدینگی و تضعیف زیست‌بوم داخلی را به‌دنبال دارد.

وی درباره اجرای سقف «۱۰ هزار دلاری» نیز گفت: ممنوعیت نگهداری بیش از ۱۰ هزار تتر زمانی معنادار است که سازوکاری برای کشف و پایش آن وجود داشته باشد. تدوین قانون بدون امکان اجرای عملیاتی، در عمل مشروعیت قانون‌گذار را زیر سؤال می‌برد.

این فعال حوزه رمزارز در پایان تاکید کرد که تصمیم‌گیران یا به‌دلیل کمبود مشورت با فعالان حوزه و یا به‌دلیل ناآگاهی، قواعد ارزی را بدون تطبیق با مختصات فنی و اقتصادی رمزارزها اقتباس کرده‌اند. تتر و دلار از منظر قابلیت انتقال، تولید و دسترسی تفاوت ماهوی دارند؛ تکرار مقررات دلاری در عرصه رمزارز، راه‌حل مناسبی نیست و نتیجه‌اش فقط تشدید ریسک‌های عملیاتی و تشویق به ایجاد بازارهای زیرزمینی خواهد بود.

 

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۸ ۰۸:۱۹

بعضی وقتا بعضی ها وانمود میکنن میخوان کاری رو درست کتتد یا مشکلی رو حل کنند. و در واقع نیت شومی دارند در قالب اصلاح

م۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۵:۲۷

کاش سقفش را بجای ۵۰۰۰ دلار ۱۰۰۰ دلار کنند.چه معنی میده پول رایج مملکت را بدی به دلار و ذخیرش کنی و کمک به تورم کشورت کنی.

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۴:۱۶

بخش نامه کاملا در راستای وظایف ذاتی بانک مرکزی است و در راستای تنظیم و کنترل بازار ارز این اختیاز را مستقیما از طرف سران سه قوه تفویض شده و دارد .
بدون شک بازار تتر یک بازار پوششی دلار است و نوسان آن چون انلاین و شبانه روزی است همیشه یک فاز جلوتر از بازار نقدی است و بسیار هم هیجانی بالا و پایین میشود لذا کار بانک مرکزی برای بستن راه های نوسانات هیجانی کاملا به جا و هوشمندانه است و در راستای منافع ملی است ، البته که اینهایی که ضد این سیاست موضع میگیرند نفع شخصی دارند !

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۲:۱۹

بازم اشتباه از طرف بانک مرکزی الان اونایی هم که تو این بازار نبودن برای گرفتن سهمیه 5 هزار یا 10 هزاری تتر وارد این بازار میشن یا میارنشون و باز اوج قیمت تتر و دلار

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۰:۳۵

من رمزارز چندانی ندارم و فعالیت چندانی هم ندارم اما:
خوب حالا چطوری می خواهید کنترل کنید؟ شاید کیف پول داخلی را با هزینه بالا بتوانید کنترل کنید با کیف پول خارجی چکار می کنید؟ من نمی دانم این افراد بی سواد چه کسانی هستند که چنین تصمیمات مسخره ای می گیرند تو را به خدا بروید یک مقدار تحقیق کنید و با رمز ارزها آشنا شوید

اینکار جز ضرر برای کشور و لطمه به صرافی های داخل سود دیگری ندارد چرا دارید با بخشنامه های ناجوانمردانه بازار کار را خراب می کنید؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۰:۰۷

شتاب زده هم نبود یک‌ماهه داره بیخود می‌ره بالا توسط دلال ها

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۹:۲۸

فکر درستی است ، دیگه بازار سیاه وجود ندارد ، نکه کنه خودت تتر داری ای نافلا

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۸:۴۶

مگه رمزارز دارای کنترل هست
کنترل از طریق صرافی فقط جوک هست
کاش وقتتون رو صرف خلذمسکلات اقتصادی می‌کردید تا حواشی بی ارزش غیر قابل کنترل

آزاده۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۸:۱۸

دقیقا هدفشون همینه که بازار سیاه و حباب و دلالی و ...درست کنن
متاسفم که مافیا اینقدر قدرت داره که براحتی هر کاری رو انجام میده

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۸:۰۳

این بخشنامه غیرقانونی هست باید از طریق دیوان عدالت درخواست ابطال و دستور موقت توقف اش رو طرح کرد . ایجاد محدودیت نیاز به قانون مصوب مجلس داره و از حدود اختیار بانک مرکزی خارج هست . مقررات بانک مرکزی و قاچاق کالا و ارز برای زمانی بوده که اصلا رمز ارز وجود نداشته . ماهیت رمز ارز و ارز فیزیکی با هم متفاوت هست.

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۰:۰۰

دقیقا. روزافزون یک دارایی است مانند ملک یا خودرو و طبق قانون دولت حق جلوگیری از اعمال مالکیت خصوصی بر دارایی خصوصی را ندارد

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۷:۴۲

خوشا بحال خودمان‌ که هیچ پولی نداریم یکی از بستگان من هنگام مرگ داشت فریاد میزند چرا داری پول های منو آتش میزنی من قبلاً از پدرم شنیده بودم کسانی که در دنیا عاشق مال و اموال و قدرت و ثروت هستند شیطان لحظه مرگ سراغ آنها خواهد رفت و به آنها خواهد گفت ایمانت را بده به من تا من پول های ترا آتش نرنم چقدر خوبه انسان در این دنیا دلبستگی به ثروت و قدرت نداشته باشد چون وقتی از این دنیا رفت دست خالی بدون هیچ توشه ای خواهد رفت ولی کسانی را که نه قدرت دارند و نه ثروت جز بندگان خوب خدا هستند لحظه مرگ شیطان حریف آنها نیست چون ایمان قوی دارند

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۷:۲۳

تتر داری تابناک !؟ اتفاقا تصمیم هوشمندانه و به جا است ، بستر پلتفرم های ایرانی مانند نوبیتکس محل پول شویی و نیز جهت دادن به بازار نقدی دلار است. . بیشتر معامله گران نقدی در این بازار فعال هستند و با حجم زیاد معامله می‌کنند و نرخ تتر که برابر دلار است را مشخص می‌کنند.

هژبر۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۱:۳۱

کاش به جا حرف زدن قبلش یک تحقیقی کنی،تو داری صرافی داخلی را محدود می کنی، صرافی خارجی که راهش بازه

مح۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۹:۲۳

فکر کنم شما هیچ اطلاعاتی در مورد این بازار نداری فقط یه چیز شنیدی برو مطالعه کن بعد نظر بده ایران اصلا عددی نیست که بخوتد قیمت تتر رو تعیین کنه

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۶:۲۹

فرزین با پایدارچی هاس
پزشکیان بیدار شو

ناشناس۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۱۱:۰۱

مردم از چپ و راست عبور کردن بیدار شو

تتر=دلار۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۶:۱۰

در دنیا با اتریوم و تتر=دلار ، بیت کوین و فانتوم دارن معامله میکنن ما نباید عقب بیفتیم مثل این میمونه که بگیم ما عابر کارت و اینترنت بانک رو قبول نداریم و باید همه برن از بانک پول نقد بگیرن از طرفی حالا بنا بر اشتباهات احتمالی عراقچی یا هر کس دیگه اگه دارو ، قطعات جنگنده های مدرن و تجهیزات پزشکی مثل MRI تحریم شده باشن میشه با این ارزهای مهم جهانی مشکل رو تا حدی رفع کرد.

Dghjk۱۴۰۴/۰۷/۰۷ ۰۵:۵۶

اسنپ بک. داخلی

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.