به گزارش «تابناک»، شهریار بهرامی- این گیاه دارویی و درمانی که با نامهای زیره سیاه، شونیز و سیاه تخمه هم شناخته میشود یکی از پرکاربرترین گیاهان است که از آن به عنوان ادویه در انواع ترشیجات هم استفاده میشود.
به احتمال زیاد این دانههای سیاه را بر روی نانها دیده باشید که به عنوان یک طعم دهنده از آن استفاده میکنند. سیاه دانه خواص بسیاری دارد و طریقه مصرف آن مختلف است.
از سیاه دانه در درمان بسیاری از بیماریها از جمله کم خونی، میگرن، انواع سرطان، رفع مسمومیت خونی، یبوست، زخم معده، تنظیم سیستم گوارش، از بین بردن سموم کبد، سرماخوردگی، سینوزیت، سردمزاجی و زگیل موثر است.
بسیاری از افراد بر این باورند که جویدن سیاه دانه در صبح بهصورت ناشتا میتواند فواید بسیاری داشته باشد. این گیاه دارویی حاوی مقدار زیادی آهن، سدیم، فیبر، کلسیم، پتاسیم و سایر مواد مغذی دیگر است. فواید جویدن سیاه دانه صبح ناشتا عبارتند از:
یکی از خواص مورد توجه سیاه دانه، لاغری و کمک به کاهش وزن است. سیاه دانه حاوی مقدار زیادی مواد معدنی مانند روی، کلسیم، فسفر، سلنیوم، پتاسیوم و همچنین انواع ویتامینها و مهمتر از همه، فیبر فراوان است. فیبر موجود در این دانههای گیاهی معده را پر میکند و سبب کاهش اشتها میشود.
با کنترل اشتها، قند خون ثابت باقی مانده و در نتیجه سلامت بدن بهبود یافته و وزن و چربیهای شکمی کاهش مییابد. همچنین با خوردن سیاه دانه تمایل به پرخوری و مصرف کربوهیدرات مانند انواع شیرینیجات، نان، برنج و ماکارونی کاهش مییابد، بنابراین فرد میتواند با مصرف آن 1 تا 3 کیلوگرم وزن کم کند.
افرادی که دارای اضافه وزن هستند و بخصوص دارای چاقی موضعی در ناحیه شکم هستند، مصرف 1 تا 2 قاشق غذاخوری سیاه دانه میتواند به آنها در از بین بردن چربیهای شکمی و کاهش وزن کمک کند.
این دانههای گیاهی طبعی گرم داشته و کمک میکند تا رطوبت اضافی بدن که یکی از عوامل مهم چاقی و افزایش وزن است، جذب شود. برای لاغری و کاهش وزن، سیاه دانه را میتوانید به روشهای زیر مصرف کنید:
همه ما از خواص بیشمار عسل مطلع هستیم. این مایع شیرین حاوی ترکیبی از اسیدهای آمینه، ویتامینها، آهن، روی، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها است و علاوه بر آن خاصیت ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد. از این مایع طلایی رنگ در درمان بسیاری از بیماریها و بهبود زخمها و سوختگی استفاده میشود.
میتوان گفت که یکی از مهمترین معجونهای پر خاصیت ترکیب سیاه دانه و عسل است. استفاده از این معجون میتوان در درمان بسیاری از بیماریها موثر باشد. از خواص امعجون سیاه دانه و عسل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین از این معجون میتوان برای درمان آکنه و خارش پوست استفاده کرد.
برای تهیه معجون سیاه دانه و عسل کافیست یک قاشق غذاخوری سیاه دانه را با نیم کیلو عسل مخلوط کنید. بهتر است سیاه دانه را آسیاب کنید تا از خواص آن بیشتر بهره بگیرید.
پس از آسیاب کردن سیاه دانه آن را بلافاصله با عسل مخلوط کنید، زیرا در مجاورت با هوا هواص مفید خود را از دست میدهد.
این معجون پر خاصیت را میتوانید با شیر یا آب بعد از صبحانه و شام میل کنید. این معجون حاوی مواد معدنی و ترکیباتی همچون روی، فیفر، کلسیم، پتاسیم و انواع ویتامین C، E، B2، B9، B1 و B3 است و در متلاشی کردن سنگ کلیه و مثانه بسیار موثر است.
سیاه دانه به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و شما را در مقابل بسیاری از بیماریهای مختلف حفظ میکند. برای تهیه دمنوش یک الی دو قاشق چایخوری سیاه دانه را در آب ریخته و روی حرارت بگذارید.
پس اینکه آب به جوش آمد، مخلوط سیاه دانه و آب را از صافی رد کرده و اجازه دهید تا کمی خنک شود. میتوانید روزانه این دمنوش را صبحها پس از صبحانه و یا شبها پس از صرف غذا میل کنید.
همانطور که میدانید، بسیار مهم است تا هر ماده غذایی به چه میزان مصرف شود تا بریا سلامتی ضرر نداشته باشد. توصیه میشود تا مقدار مجاز مصرف سیاه دانه یا روغن آن توسط پزشک طب سنتی تعیین شود. اما بطور کلی میتوانید روزانه 1 الی 2 گرم از سیاه دانه و 1 الی 2 قاشق چایخوری از روغن آن مصرف کنید. البته افرادی که از این گیاه برای درمان بیماری استفاده میکنند، باید طبق نظر پزشک مصرف کنند.
هر ماده غذایی در کنار فواید بیشماری که دارد، میتواند مضراتی را هم داشته باشد و سیاه دانه هم از این قاعده مستثنی نیست. تا به اینجا با خواص بیشمار سیاه دانه آشنا شدیم و میدانید که این گیاه دارویی خاصیت درمانی بسیاری دارد، اما باید بدانید مصرف این دانههای سیاه ممکن است برای برخی از افراد عوارضی هم به دنبال داشته باشد. از مضرات سیاه دانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
منبع: gahvare.net