یکی از رموز کدبانوهای ایرانی برای خوشمزه شدن غذاها افزودن به اندازه چاشنیها و ادویهها به انواع غذاست. اما گاهی بسیاری از افراد بر اثر حواس پرتی، تجربه کم در آشپزی و... بیش از حد از فلفل و ادویههای تند در طبخ غذا استفاده میکنند.
به گزارش «تابناک» به نقل از نمناک، کاپسایسین ماده ای است که درون فلفل وجود دارد و باعث تندی فلفل و طعم و مزه دادن به غذا میشود، همچنین میتواند باعث احساس سوزش شدیدی شود که برای چندین دقیقه یا حتی ساعتها ادامه داشته باشد.
چرا فلفلهای تند میسوزانند؟
احساس تندی و سوختگی از ماده ای به نام کپسایسین منشا میگیرد که یک ماده فعال در فلفل است و با گیرندههای حسی حرارت درون دهان و پوست ارتباط برقرار میکند.
حتی با وجود اینکه حرارتی نیز در کار نیست اما بدن به کپسایسین مانند حرارات بالا واکنش نشان میدهد. برای جلوگیری از سوزش باید کپسایسین را از محل اتصال پاک کنید و یا آنقدر رقیقش کنید که حسش کم شود.
کره بادام زمینی به غذا بیفزایید:
کره بادام زمینی سرشار از چربیهای غیر اشباع تک زنجیره و مواد مغذی است. این چربیها با جلوگیری از اتصال کپسایسین موجود در فلفل به گیرندههای عصبی روی زبان تندی غذا را کاهش میدهند.
کره بادام زمینی همراه با انواع مواد غذایی مانند میوه، کرفس، ژله و … قابل مصرف است.
مواد شیرین کننده به غذا اضافه کنید:
برای از بین بردن تندی غذا در حین پخت یک مواد شیرین کننده مانند قند، شکر و عسل به غذا بیفزایید تا طعم تند آن را از بین ببرد.
توجه کنید از این روش تاثیرگذار نیز میتوانید برای بعضی غذاها استفاده کنید تا طعم و عطر اصلی غذا حفظ شود.
آب لیموترش یا سرکه به غذا بیفزایید:
برای از بین بردن تندی غذا در حین پخت چاشنیهای ترشمزه مانند آب لیمو ترش تازه، سرکه سیب، سرکه انگور و آبغوره افزوده و هم بزنید تا با غذا مخلوط شوند و تندی زیاد غذا را از بین ببرند.
چاشنیهای ترش مزه به علت تغییر دادن مزه اصلی غذا در همه انواع غذاها قابل استفاده نیستند.
حجم غذا را افزایش دهید:
یکی از روشهای موثر برای از بین بردن تندی غذا افزودن مقداری مواد اولیه به غذای در حال پخت است زیرا افزایش حجم غذا سبب رفع تندی آن میشود.
البته این راهکار را زمانی میتوانید انجام دهید که وقت کافی برای پخت مواد غذایی داشته باشید.
از گوجه فرنگی استفاده کنید:
برای رفع تندی غذا به آن گوجه فرنگی یا آب گوجه فرنگی را بیفزایید. خاصیت اسیدیته گوجه فرنگی سبب کاهش تندی غذا میشود.
از این مواد غذایی کمک بگیرید:
برای رفع تندی غذا از مواد غذایی مانند سبزی ها، سیب زمینی، فلفله دلمه ای، گوشت، حبوبات، کلم بروکلی و … کمک بگیرید.
این روشها را امتحان کنید:
افزودن لبنیات پرچرب به غذاهای تند مانند اضافه کردن شیر به سس تند موجب حل شدن کپسایسین موجود در فلفل در لبنیات و کاهش طعم تند غذا میشود.
افزودن نمک به غذا و یا خوردن غذا به همراه چیپس نمکی و غذاهای نمک سود شده نیز در رفع تندی غذا مؤثر است. اما بیماران مبتلا به فشار خون نباید این روش را امتحان کنند.
در صورتی که علت اصلی تندی غذا فلفل تازه است، خارج کردن تکههای فلفل از غذا قبل از پخت کامل آن جهت جلوگیری از افزایش طعم تند غذا ضروری است.
رفع تندی فلفل در دهان
زمانی که غذای تند یا فلفلهای تند بخورید دهان شما دچار سوزش میشود پس باید بلد باشید که چطور جلوی سوختن بر اثر تندی را بگیرید. چگونه جلوی سوزش فلفل تند را بگیریم؟
لبنیات بخورید زیرا لبنیاتی مانند (خامه ترش، شیر، پنیر، بستنی) به حل شدن کپسایسین کمک میکنند و تندی دهان را از بین میبرند.
غذاهای چرب بخورید یا کمی روغن را در دهان خود بچرخانید و بیرون بریزید تا سوختگی تمام شود.
یک قاشق کره بادام زمینی یا عسل میل کنید.
برای خنثی کردن تاثیرات کپسایسین غذاهای اسیدی مانند لیمو و گوجه فرنگی بخورید.
غذاهایی که دارای نشاسته کپسایسین اضافی را در خود میکشند پس غذاهای نشاستهای بخورید.
رفع تندی فلفل از دست
اگر به فلفل تند دست زدید، برای از بین بردن تندی دستانتان:
دستها را با مایع ظرفشویی بشویید.
با مالیدن روغن گیاهی و کره به دستان کپسایسین را از بین ببرید.
در محلول سفید کننده رقیق دستان خود را بشویید.
نکته مهم:
اگر با خوردن غذا یا فلفل تند دهانتان دچار سوزش شد، آب یخ ننوشید زیرا آب میتواند کپسایسین را پخش کند و باعث بدتر شدن وضعیت شود. قهوه و نوشابه نیز سوزش دهان را برطرف نمیکنند و باعت تاثیر بیشتر کپسایسین میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.