آخرین خبرمهدی تاج: با عضو هتاک فدراسیون برخورد می‌شود
8بازدید
۲۶

دریاچه ارومیه قربانی کدام سیاست‌ها شد؟

دریاچه ارومیه امروز در حالی به شکل کامل خشک شد و به تاریخ پیوست که طرح‌های زیادی برای احیای آن برنامه ریزی شده بود و طبق این طرح‌ها نباید این دریاچه خشک می‌شد و مسئولان کشوری و استانی همواره بر احیای این سرمایه بزرگ در کشور تاکید داشتند.

دریاچه ارومیه قربانی کدام سیاست‌ها شد؟

به گزارش خبرنگار تابناک از استان آذربایجان غربی، «دریاچه ارومیه» که قدمتی چندین هزار ساله دارد، دیگر در نقشه ایران زمین جایی ندارد و برای همیشه به تاریخ پیوست و این اتفاق زمانی رخ داد که طرح‌های آب رسانی زیادی برای آن پیشنهاد می‌شد، اما غافل از اینکه این طرح‌ها فقط در حد گفتن بود ولی در عمل از کار خبری نبود.

مساحت این دریاچه در سال ۱۳۷۷ در حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار می‌گرفت و در سال ۱۳۷۴ بیشترین حجم آب به میزان ۳۲ میلیارد متر مکعب آب داشت، به عنوان بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران، بزرگ‌ترین دریاچه آب شور در خاورمیانه، و ششمین دریاچهٔ بزرگ آب شور دنیا شناخته می‌شد.

مسئولان مربوطه کشور با تمام توان خود توانستند که این دریاچه را به یک بیابان نمک زار تبدیل کنند و هر وقت یک تریبون یا رسانه به دست می‌آوردند صحبت از احیای دریاچه ارومیه می‌کردند. همچنین بازی با اعداد افزایش یا کاهش سطح دریاچه ارومیه کار هر روز مسئولان مربوطه آذربایجان غربی شده بود و حال باید منتظر ماند و دید که بعد از این چگونه با اعداد بازی خواهند کرد.

دولت‌هایی گذشته، راه کار‌های زیادی را برای احیای دریاچه ارومیه پیشنهاد دادند که تعداد کمی از آنها اجرایی شد و برخی نیز کلا قابل اجرا نبود، اما اگر همین طرح‌های کمی که اجرا شد در زمان مناسب برای نجات دریاچه ارومیه عملی می‌شدند امروز شاهد از بین رفتن دریاچه ارومیه نبودیم.

راهکار‌های شکست خورده دولت‌ها برای احیای دریاچه ارومیه

۲۶ برنامه سخت افزاری و نرم افزاری برای احیای دریاچه ارومیه مصوب شده، انتقال آب کانی سیب به دریاچه ارومیه، انتقال آب تصفیه خانه‌های ارومیه و تبریز به دریاچه ارومیه، تغییر الگوی کشت در حوضه دریاچه ارومیه، پر کردن ۶۵ هزار چاه غیر مجاز در حوضه آبریز این دریاچه و چندین و چند طرح دیگر که فقط سرابی بیش نبود.

اما نقش مردم و طبیعت منطقه را نیز نباید در این مساله نادیده گرفت، کاهش بارندگی، برداشت بی‌رویه آب از منابع ورودی، سدسازی‌های ایران و ترکیه، استفاده از منابع سطحی توسط کشاورزان، حفر چاه‌های غیرمجاز، و اجرای طرح‌های عمرانی بدون ملاحظات زیست‌محیطی، و برخی عوامل دیگر که سبب شد در تابستان ۱۴۰۴ دریاچه ارومیه از بین برود.

نقش دریاچه ارومیه در انتخابات ریاست جهموری

اصولگرایان و محمود احمدی‌نژاد هیچ توجهی به معضل دریاچه ارومیه نداشتند، اما حسن روحانی به این موضوع دقت کرد و توانست اعتماد شمال غرب کشور را به خود جلب کند و در نهایت وی، مساله ریاچه ارومیه را در اولویت‌های اصلی و وعده‌های انتخاباتی خود قرار دهد.

همین موضوع باعث شد تا روحانی، سه برابر سایر رقبای خود دراین آذربایجان غربی رأی آورد و به محض رسیدن به قدرت، هفت میلیارد دلار برای احیای دریاچه ارومیه طی ده سال هزینه کنار گذاشت.

حتی در تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی، کاندیدا‌های منطقه شمال غرب کشور، از دریاچه ارومیه به خوبی استفاده تبلغاتی می‌کردند و کسانی که در انتخابات شرکت کرده بودند، قول‌هایی به مردم برای احیای دریاچه ارومیه می‌دادند که همه فکر می‌کردند هفته بعد این دریاچه پر از آب خواهد شد.

اما با خشک شدن دریاچه ارومیه باید منتظر ماند و دید که مسئولان چگونه از خشک شدن آن برای وعده‌های انتخاباتی استفاده خواهند کرد.

انتقام دریاچه ارومیه از مناطق اطراف خود

با خشک شدن دریاچه ارومیه باید منتظر عواقب خطرناک آن باشیم چرا که صحبت از منطقه وسیع نمک است که بر سر مردمان منطقه آوار خواهد شد.

خشکی دریاچه ارومیه سبب کاهش جمعیت و تغییر الگوی سکونت در دو طرف می‌شود و همچنین سبب بروز مخاطرات طبیعی مانند از بین رفتن زمین‌های کشاورزی، تلف شدن حیوانات بومی، کاهش مراتع، باد‌های حامل نمک، مهاجرت‌های توده‌ای، مشکلات قومی، بروز بیماری‌های صعب‌العلاج و... از جمله آسیب‌های انسانی است که باید منتظر آنها باشیم.

دریاچه ارومیه بعد از ۱۳ هزار سال زندگی خود روی کره زمین، توسط سوء مدیریت مسئولان مربوطه و مردمان منطقه شمال غرب، به طور بی‌رحمانه‌ای از بین رفت تا یک خاطره بد از نسل امروزی برای آیندگان ثبت شده باشد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۲۱:۵۵

مقصر اصلی خشکیدن دریاچه ارومیه عیسی کلانتری است . در سال 1375 یعنی زمان ریاست او بر وزارت کشاورزی با موافقت و توصیه او جلسه ای در تبریز برگزار و خواستار سدسازی های گسترده بر روی رودهای منتهی به دریاچه شدند تا آب این دریاچه کاهش و یا حتی خشک شود چون آن را مانعی برای کشاورزی در آن منطقه میدانستند

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۲۱:۰۰

خدا لعنت کنه احمدی نژاد را. بیشتر مصیبت ها به احمدی نژاد بر میگرده.

کورش۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۲۰:۵۰

سلام تابناک جان
مرثیه ات برای دریاچه ارومیه بسیار کوتاه بود. الآن که ملت و دولت دست در دست هم میهن خود را کردند آباد، لااقل یک مدت احیاء دریاچه را بدهیم دست کارشناسان بیگانه شاید آنها بتوانند کاری بکنند.بالاخره خشکاندن دریاچه ای به این بزرگی تبعات جهانی دارد و کشورهای دیگر هم حاضرند در این زمینه تلاش کنند

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۲۰:۴۳

تمام سدها رو از بین ببرید و دولت باید اعلان کند که آب محیط زیست متعلق به کشاورزی نیست خواهید دید که دریاچه بعد از چند سال برخواهد گشت

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۲۰:۳۲

قربانی کشاورزان دلسوز! زاینده رود هم قربانی کشاورزان دلسوز شد.

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۲۰:۱۵

اين سرنوشت در انتظار ايران هم هست
فرونشست ها، بي آبي ها و سياستهاي مباني بر توهم!

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۸:۴۳

سوال مطرح شده در تیتر خبر را در کشوری مطرح می کنند که اولا خبرنگار تحقیقی واقعی وجود داشته باشد، آزادی مطبوعات و آزادی بیان و آزادی بعد از بیان وجود داشته باشد
ثانیا در کشوری که هنوز هم سیاست های غیر انسانی نوزدهمین تغییر ترکیب جمعیتی مناطق مختلف با شدت پیگیری میشود. مطرح نمیکنند.

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۷:۳۰

این یک لکه ننگ است .
قبول دارم که مسولین کوتاهی کردند در دوره های مختلف ولی کشاورزان منطقه هم بی تقصیر نبودند . آنقدر چاه غیر مجاز زدند تا دریاچه خشک شد .

حسن۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۷:۱۰

‌ خاک باغات و زمین های کشاورزی طرف شرقی دریاچه در اثر طوفان نمکی الوده به نمک شده اند . گاو و گوسفند ها با خوردن گیاهان نمکی دچار فشار خون شده و سقط جنین می کنند .

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۶:۴۱

مردم شمال غرب چند هزار سال هست که اطراف دریاچه زندگی میکنند ، علت خشک شدن دریاچه در این سالها هر چی باشه مردم نیستن

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۵:۴۳

کسی برای ایران دلش نمی سوزد

محسن۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۵:۳۹

همون مردمی که اصرار داشتند به احداث سد و حفر چاه و زیر کشت بردن زمین های کشاورزی، الان باید هزینه شو بدن. طبیعت در عین سخاوتمندی با کسی شوخی نداره و برعکس مسئولین اهل عمله نه حرف و وعده.

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۵:۰۸

بخاطر خواست برادر بزرگ خدانشناس چین بود

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۴:۴۹

دریاچه ارومیه قربانی بی سوادی و بی مسئولیتی ، مسئولین !!!!!

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۴:۴۲

قربانی هیچ سیاستی نشده بارندگی نیست تغییر اقلیم هم بوجود آمده مثل زاینده رود و دهها جای دیگه

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۴:۳۷

قربانی همون سیاست هایی که ایران رو به این روز انداخته...کارون زاینده رود بختگان شادگان و هامون و غیره و غیره

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۴:۱۶

همان سیاستی که زاینده رود را خشک کرد

بهروز۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۴:۱۵

جهاد کشاورزی و وزارت فساد نیرو هر دو با مدیران جهادی و کم سواد به بهانه محصولات استراتژیک کشور را خشکاندند.و در عوض چند هزار کشاورز میلیاردر پول بده برای انتخابات مجلس پرورش دادند.

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۳:۳۷

ما دریاچه ارومیه یا همون رضائیه را اصلا نمیخواهیم ،الان مسئله مهم اولا برگزاری کنسرت است که نشاط در مردم ایجاد شود وتورم وحشتناک از یادشون بره وحواسشون پرت بشه و مسئله دوم به هر قیمتی که شده حتی بامخالفت بامصوبه مجلس جلوگیری از اسنب بک کنیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۳:۳۵

خدا به فریاد ما برسه

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۷:۰۸

خدا بهت عقل و توانایی داده

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۵:۴۳

هر چی سر این مردم بیاد حق شون هست

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۳:۳۳

قلب ادم می گیره خیلی حیف شد

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۷:۱۲

بنام خدا
محمد جان معرف حضور عزیزان هستند

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۵:۴۴

پارسال هم رفتی رای دادی؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۶/۲۰ ۱۴:۱۴

توسعه بی رویه کشاورزی
عدم نظارت بر نوع محصولات زیر کشت
همه اینها وظیفه جهاد کشاورزی هست ولی اینها رو ول کردن چسبیدن به ویلاهای مردم که چرا در ملک شخصی خودشان یک ویلا ساختن

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.