آخرین خبرعکس: جلسه هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام
3646بازدید
۱۶

ضعف اطلاعاتي مديران و هك شدن هر روزه سايت‌هاي دولتي

بسياري از ادارت دولتي خريدار اين نوع نرم‌افزارها حتي نمي‌دانند که دارند يک نرم‌افزار کد باز رايگان را خريداري مي‌کنند و با ترفندهاي عجيب و غريب برخي شرکت‌هاي خصوصي مانند نام‌گذاري بر روي پرتال كد باز، قدري دستکاري در سورس و تغيير رد پاها و ادعاي کاملا بومي بودن آن و طراحي شده در شرکت خصوصي نسبت به فروش اين نوع پورتال‌ها به ادارت دولتي اقدام مي‌نمايند.

ضعف اطلاعاتي مديران و هك شدن هر روزه سايت‌هاي دولتي
استفاده از نرم‌افزارهاي كدباز در طراحي سايت‌ها، باعث آسانتر شدن كار هكرها و حمله بي‌محاباي آنان به سايت‌هاي دولتي شده است.

به گزارش خبرنگار «تابناك»، امروز و پس از گذشت چندين و چند سال از ورود مبحث IT در ايران هنوز که هنوز است خدمات الکترونيکي شايسته‌اي از طريق وب‌سايت‌هاي دولتي قابل ارايه به مخاطبان نيستند، چرا که در بيشتر سايت‌هاي دولتي از خدمات الکترونيک تنها در حد تعريف و يا چند لينک بسيار معمولي به چند فرم عادي چيز ديگري پيدا نمي‌کنيد و در اين ميان خبر روزانه هک شدن سايت‌هاي دولتي به موضوعي طبيعي تبديل شده که خود نيز مانعي بزرگ در ابتداي ورود به مباحث خدمات الکترونيکي است!

نرم‌افزارهاي كد باز (Open Source)، نرم‌افزارهايي هستند كه هر شخصي به تمامي كدهاي برنامه، ساختار بانك‌هاي اطلاعاتي، معماري نرم‌افزاري و مسائل امنيتي آن دسترسي كامل داشته و مي‌تواند به راحتي آن نرم‌افزار را از اينترنت دانلود كند. در حقيقت اين نوع نرم‌افزارها حاصل همين دانلودها و ويرايش‌ها و تبديل‌ها از سراسر جهان و توسط هزاران برنامه‌نويس با سلايق و ديدهاي متفاوت است.

يکي از علل كد باز شدن يك نرم‌افزار، توسعه و بهينه‌سازي و گرفتن اشكالات و ايرادات آن و همچنين همکاري برنامه‌نويسان در يک پروژه است؛ يعني در حقيقت حاصل نوعي کار گروهي بوده و چه بسا داراي حفره‌هاي امنيتي بسيار زياد و خطرناکي نيز باشد كه براي عموم استفاده كنندگان و يا ويرايشگران آن قابل مشاهده است. به همين دليل است كه اين گونه نرم‌افزارها به سرعت نسخه‌هاي جديدي ارايه مي‌دهند که معمولا برطرف‌کننده حفره‌هاي امنيتي هستند.

اين گزارش حاكي است: به روز نبودن اطلاعات و دانش مديران رايانه‌اي ادارات و وزارتخانه‌ها، خود باعث شده است، بسياري از ادارت دولتي خريدار اين نوع نرم‌افزارها حتي نمي‌دانند که دارند يک نرم‌افزار کد باز رايگان را خريداري مي‌کنند و با ترفندهاي عجيب و غريب برخي شرکت‌هاي خصوصي مانند نام‌گذاري بر روي پرتال كد باز، قدري دستکاري در سورس و تغيير رد پاها و ادعاي کاملا بومي بودن آن و طراحي شده در شرکت خصوصي نسبت به فروش اين نوع پورتال‌ها به ادارت دولتي اقدام مي‌نمايند و نهايتا اقدام به طراحي يک قالب گرافيکي براي آن نموده‌اند را به قيمت يک نرم‌افزار طراحي شده داخلي و بسا گرانتر از آن به مشتري عرضه مي‌کنند.

اين در حالي است كه به علت دسترسي عموم به كد برنامه‌ها، احتمال هك شدن سايت‌هايي كه با اين برنامه‌ها نوشته شده‌اند، بسيار بالاست و از سوي ديگر، معمولا خريداران دولتي خبر از كد باز بودن نرم‌افزار خود نداشته و مطمئنا به دنبال بروز رساني نرم‌افزار و نصب نسخه‌هاي جديد آن كه براي مسائل امنيتي ارائه ميشود نيستند و سايت آماده هك و نفوذ مي‌شود و اينگونه است كه هر ساله شاهد هك شدن ده‌ها سايت دولتي نيز مي‌باشيم.

بررسي بر روي يازده نرم‌افزار محبوب اوپن‌سورس اين گمان را بوجود آورد که سازمان‌ها و شرکت‌ها ريسک امنيتي استفاده از اين برنامه‌ها را دست کم گرفته‌اند.

بنا بر اين گزارش، شرکت امنيتي Fortify با مطالعه بر روي نرم‌افزارهايي همچون JBoss و OpenCMS مشکلات امنيتي متعددي را مشاهده نمودند که عمدتاً بخاطر اشتباهات برنامه‌نويسان اوپن‌سورس ايجاد گرديده‌اند.

در بخشي از اين گزارش آمده است: «توجه به نکات امنيتي در پروسه‌هاي برنامه‌نويسي اوپن‌سورس از اولويت پاييني برخوردار است.

با وجود اين که برنامه‌هاي اوپن‌سورس در مورد توانايي‌هاي بالقوه خود براي رفع نيازهاي سازماني تبليغات زيادي را انجام مي‌دهند اما تعداد اندکي از آنها به نيازهاي امنيتي سازمان‌ها توجه لازم و کافي را مي‌نمايند».
 
متن كامل را در ستون «مقالات» بخوانيد.
Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۲ ۰۸:۴۶

اين که نرم افزاری کد باز باشد به هيچ وجه به معنی در دسترس بودن ساختار ديتا بيس نمی باشد و اين برنامه های اساسا پايه هستند و معماری آنها قابل دستکاری و تغيير می باشد هر کسی می تواند لايه دسترسی به ديتا بیس و ديگر لايه ها برنامه را در برنامه های کد باز به دلخواه تغيير داده و از چارچوب مورد نظر خود در برنامه ها استفاده کند اين یکی از فلسفه های وجودی برنامه های کد باز می باشد لذا اينکه منظور نويسنده در دسترس بودن کدهای برنامه های کد باز ( به عنوان ضعف اساسی ) می باشد ، مطرود است ، چراکه اطلاعات ايشان در اين زمينه کم می باشد . در حال حاضر اکثرا کمپانی های دنيا و حتی در مقاطعی مايکرو سافت اقدام به در اختيار گذاشتن کد برنامه های خود می کنند ، ولی اين موضوع اتفاقا امنيت را افزايش می دهد ، بنده در اين زمينه بزودی مقاله ای برای مسئولين محترم تابناک آماده می کنم .

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۱ ۰۸:۲۳

آآقایونی که از اپن سورس حمایت می کنید. مگه سایت های php کم هک میشه؟ اکثر این اپن سورس ها php هستند و واقعا به راحتی هک می شن. چون افراد بدون دانش، بدون اینکه زحمت رفع مشکلات این پورتال های آماده رو بکشن فقط کارشون دانلود و فروش هستش. منظور این مقاله هم به نظر من همین بوده.

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۵:۰۰

اما در دسترس بودن ساختار دیتابیس و کدهای برنامه نویسی برای هر کسی که اراده کند یک ضعف اساسی و حل نشدنی برنامه های متن باز هستند.اشاره نویسنده نیز بر همین ضعف بزرگ بوده است.

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۴:۳۲

اپن سورس يك حجركت جهاني براي نرم افزار هست ولي نه براي كاربردهاي تجاري. اگر به ليسانس اكثريت قريب به اتفاق نرم افزارهاي متن باز مراجعه كنيد مي بينيد كاربرد تجاري اونها ممنوع شده و بايد ليسانس مربوطه رو خريداري كرد. آنچه حضرات ايراني ازر متن باز مي دانند گرفتن نرم افزار خارجي و نهايتا فارسي كردن آن است نه بيشتر. آنچه يه شركت يا سازمان مصرف كننده لازم دارد در واقع نگهداري و پشتيباني و قابليت تغيير و بروز رساني از نرم افزار است كه در نرم افزارهاي متن باز وجود ندارد.
به طور خلاصه، نرم افزاري كه سورس آن در دسترس عموم باشد، بر روي هر پلت فورمي كه باشد باز امنيت ندارد. امنيت پلت فورم اصولا چيزي مستقل از امنيت نرم افزار است كه طرفداران لينوكس معمولا با استناد به آن مقلطه مي كنند. نرم افزار متن بسته مي تواند روي هر پلت فرمي باشد در عين حال شركت ارائه دهنده بايد و بايد تضمينهاي لازم را در خصوص عدم انتشار سورس و جلوگيري از دسترسي افراد غير مسئول به سورس را به كارفرما بدهد.

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۴:۲۰

متاسفاته علت اصلی مشکل سایتهای دولتی ضعف دانش در مدیران و همچنین برنامه نویسان این سایتها می باشد. چنانکه هر کس به خود اجازه می دهد با اندکی دانش برنامه نویسی وب پورتالی عظیم را نوشته و مدیریت کند. همانطور که دیگر خواننده این مطلب نوشته اغلب سایتهای دولتی با ASP نوشته شده و بر روی سرور IIS مستقر می باشند. و نویسنده پورتال حتی زحمت بررسی سایت در مرورگرهای دیگر نظیر فایرفاکس را هم به خود نداده است. اغلب هکر ها علاقه شدیدی به سیستم های ویندوزی و سایتهای مبتنی بر موتور ASP دارند چرا که اینم قبیل سایتها نشان از دانش ضعیف برنامه نویس داشته و به راحتی هک می شوند. جالب اینجاست که هک شدن یک سایت ASP در اکثر موارد منجر به در اختیار گرفتن کامل سیستم می شود در حالی که سیستم های لینوکسی حتی در صورت ضعف برنامه نویس و هک شدن کل رایانه را در اختیار کاربر قرار نمی دهند.

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۳:۰۹

بیشترین خطر در خصوص سایتهای دولتی متوجه سرورهای وب است که باید حتما حتما از apache استفاده شود نه iis که متاسفانه گویا چنین چیزی وجود ندارد تمام اطلاعات از همین طریق به سرقت می رود خوب با این حساب می بینیم که قدرت اپن سورس در مقایسه با مایکروسافت بیشتر است نه کمتر !
اکثر مسائل امنیتی هم به اخلاق اجتماعی کاربران ربط دارد که محصول همین جامعه است در دنیای آی تی نیز مردم همان مردم سهل انگارند ...

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۱:۵۱

استفاده از نرم افزار های اپن سورس هیچ ربطی به ای مساله ندارد
اصولا نرم افزار های اپن سورس امنیت بسیار بیشتری نسبت به نرم افزار های تجاری دارند که آن هم به علت تعداد بالای افرادیست که در سراسر دنیا بر روی این نرم افزار ها کار می کنند.
نگارنده متون بالا هیچ گونه آشنایی با دنیای نرم افزار های اپن سورس یا متن باز نداشته است..
ولی این نکته که برخی شرکت های ایرانی با تغییر چند خط و آب رنگ نرم افزار ادعای نوشتن و مالکیت این نرم افزار ها را دارند ادعای درستی است

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۱:۳۳

اگر ما به دلایل عدم دانایی، نبود قوانین و آگاهی مناسب در جامعه فنی و مهندسی (که آن هم به به دلیل عدم تربیت نیروی انسانی آگاه از حوزه در دانشگاهها است) نمی توانیم از قابلیتهای ویژه نرم افزارهای متن(کد) باز که توصیه سازمان ملل و سایر نهاد بین المللی است و در بسیار از کشورهای در حال توسعه مانند مالزی، آفریقای جنوبی یا حتی افغانستان و پاکستان به عنوان بستر توسعه فناوری اطلاعات در دولت در نظر گرفته شده است، درست ‌استفاده کنیم، چرا باید با پرداختن به حواشی نرم افزار متن باز را متهم کنیم؟

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۱۱:۳۱

استفاده نادرست از هر ابزاری مشکل زاست. یکی از بزرگترین مشکلات در سازمان های دولتی عدم بروز رسانی سیستم هاست که مشکلات زیادی را پدید می اورد. اگر استفاده از سیستم های open source نادرست بود چطور شورای عالی انفورماتیک کشور برای رتبه بندی شرکت های نرم افزاری از ProcessMaker که متن باز است استفاده می کند؟ یا در دنیا در این حد استفاده از آن رواج دارد.
در عین حال سایتهایی که با PHP طراحی شده اند و به صورت پکیج به فروش می رسد ( حتی نسحه های تجاری و غیر اپن سورس) بواسطه ذات این زبان با کد ارایه شده . آیا می توان نتیجه گرفت اینگونه سایت هم دارای مشکل امنیتی خواهد بود؟ ( با توجه به این حقیقت که یک نمونه کد در هزاران سایت استفاده می شود؟) اگر این چنین است چرا در این حد وسیع از این زبان در دنیا استفاده شده؟

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۰۸:۴۹

استفاده از open source ربطی به راحت تر شدن کار هکر ها ندارد. نرم افزار های apache، لینوکس، BSD، و بسیاری نرم افزارهای مبتنی بر جاوا در دنیا open source هستند. امنیت نرم افزار به معماری نرم افزار و رعایت اصول امنیتی بر می گردد، open source الان یک حرکت جهانی در نرم افزار است

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۱۰ ۰۸:۳۹

من یک متخصص در زمینه نرم افزارهای سازمانی و مبتنی بر وب هستم. باید عرض کنم دوست عزیری که متن فوق را نگاشته است به احتمال زیاد نه متخصص نرم افزارهای متن باز می باشند و نه از علت هک شدن سایتهای دولتی مطلع هستند. سایتها دولتی نوعا بر بروی سرور کاربرد IIS مربوط به مایکروسافت اجرا می شوند و همه متخصصان این رشته متفق القول هستند که این نرم افزار ها امنیت چندانی ندارند. و راه حل آن استفاده از نرم افزارهای متن باز می باشد که امنیت بیشتری دارند. در نرم افزارهای متن باز مانند نرم افزارهای مایکروسافت بر مبنای مخفی کاری نیست. بلکه براساس کیفیت بالای تولید می باشد. یک صرب المثل در دنیای متن باز هست که می گوید اگر به اندازه کافی چشم در اختیار داشته باشید می توانید همه مشکلات را ببینید. و این اتفاق در نرم افزارهای متن باز می افتد و نه نرم افزارهای تجاری

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۰۹ ۲۳:۰۸

البته این نکته رو باید اشاره کنم که درگاه ملی ایران بنام iran.ir با همین نرم افزارهای اوپن سورس(جوملا) طراحی شده.و امکانات خوبی هم دارد و هیچگاه هک هم نشده است .پس همه سایتها و نرم افزارها اوپن سورس بد نیستند بلکه اگر درست استفاده شود ، می تواند بهترین پورتال را با ان پیاده کرد.

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۰۹ ۲۲:۰۶

آخ داغ دلمو تازه کردید
توی دانشگاه ما تازه 2ساله انتخاب واحد اینترنتی شده
ترم اول که اینترنتی بود من خودم با دستکاری توی کلاسهایی که ظرفیتشون پرشده بود ثبت نام می کردم و همینطور برای دوستام
بعد از انتخاب واحد رفتم گفتم سایت این مشکلات رو داره درستش کنید. گفتند مسئولش ما نیستم ، از تهران برامون اومده. بهشون گفتم شما که بهترین استادای کامپیوتر رو دارید خودتون طراحی کنید یا به عنوان پروژه پایان نامه به بچه های کامپیوتری بدید.وقتی دیدند زیادی گیر بهشون دادم گفتند حتما ترم بعد همین کارو می کنیم. بعد 3 ترم هنوز ترم بعدی که می گفتند نیومده.

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۰۹ ۱۷:۰۰

بنده مدير امور نرم افزار یکی از شرکت های امور بانکداری الکترونيک هستم . متاسفانه اطلاعات نويسنده در مورد هک و روش های آن ضعيف می باشد چراکه هک هایی که اين روزها صورت گرفته از نوع Defence می باشد و اين نوع هک از طريق نفوذ به ديتا سنترهای ميزبان وب صورت می گيرد . ضمنا استفاده از برنامه های کد باز در همه دنيا از قبيل پنتاگون استفاده شده است و اين اصلا دليلی برای هک شدن سايتهای دولتی نمی باشد . لطفا اگر ذره ای انصاف هست اينگونه بدون تخصص مطلب ننويسید چراکه فضای IT را بی دليل مسموم می کند . ضمنا اکثر ادارات دولتی هم اکنون از نرم افزار های دارای License استفاده می کنند .

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۰۹ ۱۶:۰۰

سلام و خسته نباشید
متاسفانه نظر شما تا حدودی جانبدارانه هست. این اصلا دلیل مناسبی نیست که بگوییم چون سورس نرم افزارهای اپن سورس در اختیار همه قرار دارد، این نرم افزارها از نظر امنیتی در سطح پایینی قرار دارند. نظر بسیاری از کارشناسان امر دقیقا مخالف با نظر شما در این مقاله هست و گزارشات متعددی خلاف آنچه شما بیان کردید وجود دارد. علاوه بر این مشکلات امنیتی به فاکتورهای متعددی از جمله پیکر بندی سرور و فایروال هم بستگی دارد و نمی توان همه تقصیر را بر گردن یک نرم افزار خاص گذاشت. گزارشات این چنینی را معمولا شرکت های نرم افزاری که با دنیای اپن سورس مخالف هستند و از این مسئله سود می برند تهیه می کنند. ای کاش مقاله شما منبع و ماخذی می داشت تا ما هم استفاده می کردیم. استفاده از نرم افزار اپن سورس دلیلی برای کمی دانش یک نفر یا یک سازمان نیست. مگر گوگل و یا هو از نرم افزارهای اپن سورس استفاده نمی کنند؟

یک دانشجوی دکتری مهندسی کامپیوتر-نرم افزار

ناشناس۱۳۸۷/۰۶/۰۹ ۱۵:۵۸

این را باید درمورد موبایلهای جدید ( هوشمند) هم ذکر کرد. بعضی از این تلفنها، بنا به گفته تولید کنندگان، دارای برنامههائی با کذ باز هستند. این مسئله خطر هک شدن آنها را بالا میبرد. مدیران دولتی که مطمئنا همگی آخرین مدلهای تلفن همراه را بکار میبرند باید به مسئله امنیت اطلاعات توجه ویژه ای داشته باشند.

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.