آخرین خبرتکذیب قاطع حزب‌الله درباره حضور کارشناسانش در یمن
1بازدید
۴۰

ملازهی در گفت‌وگو با «تابناک»:

ریاست جمهوری عبدالله عبدالله به سود طالبان است

در مجموع، طالبان نمی‌خواهد کرزای پیروز انتخابات باشد؛ بنابراین، همه تلاشش این است که پشتون‌ها (حامیان اصلی کرزای) در این انتخابات شرکت نکنند تا کرزای شکست بخورد... انتخابات این دوره افغانستان به شدت تحت تأثیر انتخابات ایران قرار گرفته است و این تأثیرپذیری را در شعارها، نمادسازی، مناظره‌های تلویزیونی و حتی رنگ‌های انتخاباتی به عنوان نماد نامزدها، می‌توان دید. این اثرگذاری به اندازه‌ای است که ...

ریاست جمهوری عبدالله عبدالله به سود طالبان است
سرویس بین‌الملل «تابناک» ـ کمتر از سه روز دیگر تا برگزاری انتخابات افغانستان زمان مانده است.

اهمیت رخدادهای افغانستان در ترتیبات امنیتی منطقه و از دیگر سو، تأثیر به قدرت رسیدن هر یک از جریان‌های سیاسی کنونی در این کشور بر نوع روابط با ایران، سبب شد در گفت‌وگویی تلفنی با «پیر محمد ملازهی»، تحلیلگر مسائل شبه قاره، به بررسی تحولات اخیر افغانستان با محوریت انتخابات پیش روی بپردازیم.

به گزارش خبرنگار «تابناک»، ملازهی در پاسخ به این که انفجاهاي اخیر در کابل چه پیامد‌ها و تأثیری بر انتخابات آتی افغانستان خواهد، داشت گفت: درباره این موضوع، دیدگاه‌های گوناگونی است، اما مهمترین آن این است که حملات تروریستی اخیر در کابل، نوعی نمایش قدرت از سوی طالبان است تا انتخابات پنجشنبه را تحت‌الشعاع قرار دهد.

در واقع، طالبان با این کار، دو هدف را دنبال می‌کند؛ نخست این که آنان این اندازه قدرت دارند که می‌توانند در پایتخت و در منطقه‌ای کاملا حفاظت شده و امنیتی عملیات انجام دهند و دوم آن که افراد تحت نفوذ طالبان و هواداران این جریان را در کابل، نه تنها رده‌های پایین و مردم معمولی، بلکه افراد صاحب نفوذی تشکیل می‌دهند که می‌توانند عملیات‌های آنها را پوشش دهند.

پیام روشن عملیات چند روز گذشته در کابل، این بود که وقتی طالبان این اندازه قدرت دارد که می‌تواند در امن‌ترین نقطه پایتخت عملیات انجام دهد، این امکان به طریق اولی در دیگر نقاط افغانستان میسرتر خواهد بود.

ملازهی در ادامه، موضوع طالبان در انتخابات پیش روی را این‌گونه توصیف کرد؛ پیش از پاسخ به این پرسش، روشن کردن یک موضوع مهم است و آن این که در انتخابات اخیر، دو نوع تفکر بیشتر نمود یافته است؛ تفکری که مدل ریاستی را برای اداره افغانستان پیشنهاد می‌کند؛ یعنی به تمرکز قدرت در دستان رئیس‌جمهور و دولت مرکزی معتقد است که نماینده اصلی این تفکر در انتخابات اخیر، حامد کرزای، رئیس‌جمهور کنونی افغانستان است.

تفکر دیگر، مبنی بر مدل پارلمانی است. آنان بر این باورند که باید سیستمی فدرالی حاکم کرد و تمرکز زدایی شود.
در این انتخابات، عبد‌الله عبد‌الله این تفکر را نمایندگی می‌کند، البته این دو تفکر، متأسفانه بر مبنای محور قومیت قرار گرفته است؛ کرزای پشتون‌ها را نمایندگی می‌کند و عبد‌الله عبد‌الله تاجیک‌ها را.

پشتون‌ها بر این باورند که نباید قدرتشان را در کابل تضعیف کرد، زیرا از زمان احمد شاه تاکنون، تنها در دو برهه یعنی یک دوره 9 ماهه که حبیب‌الله خان (بچه سقا) قدرت را در دست داشت و دوره محدود ربانی از تاجیک ها، قدرت را در کابل در اختیار داشته است؛ بنابراین، این ذهنیت در پشتونها هست که نباید قدرت را از دست بدهند و این موضوع امیدوارکننده‌ای برای کرزای است که بتواند حمایت این قوم بزرگ را در افغانستان جلب کند.

وی افزود: برداشت شخصی من این است که هم‌اکنون پیروزی عبدالله عبدالله به سود طالبان است؛ یعنی طالبان در صورت پیروزی وی، اهدافشان را راحت‌تر پیگیری می‌کنند که البته دلیلش بر دو موضوع استوار است؛ نخست این که هر چند پدر عبدالله عبدالله از پشتون‌هاست، به دلیل همراهی او با احمد شاه مسعود، هم‌اکنون او را نماینده تاجیک‌ها می‌دانند؛ بنابراین، در صورتی که عبدالله عبدالله رئیس‌جمهور شود، طالبان که شاکله اصلی آن را پشتون‌ها تشکیل می‌دهند، موفق خواهند شد دیگر پشتون‌ها را علیه حکومت مرکزی متحد کنند؛ کاری که در صورت پیروزی کرازی ـ به دلیل اینکه او خود را نماینده پشتون‌ها می‌داند ـ محقق نخواهد شد.

دوم آن که هر چند عبدالله عبدالله، خودش آشکارا نمی‌گوید، اما پدرام،یکی دیگر از کاندیدا های انتخابات اخیر،به روشنی اعلام کرده است، در صورت پیروزی در انتخابات، آنها مدل فدرالی را حاکم خواهند کرد و نتیجه این کار، این خواهد بود که طالبان می‌توانند قدرت را در بسیاری از مناطق پشتون‌نشین به صورت قانونی به دست گیرند.

این کارشناس مسائل قاره در ادامه افزود: نکته مهم دیگری که از سوی عبدالله عبدالله و جریان حامی او دنبال می‌شود، موضوع خط مرزی افغانستان و پاکستان است. آنها اعلام کرده‌اند، در صورت پیروزی خط مرزی، دیوراند را به عنوان خط تمام شده مرزی خواهند پذیرفت.

بنابراین، باید توجه داشته باشیم که در سه دهه اخیر، بسیاری از درگیری‌ها بین افغانستان و پاکستان و قبایل مرزی آنها به دلیل همین خط مرزی بوده، زیرا پشتون‌های افغانستان بر این باورند که دو ایالت پشتون نشین که در آن سوی این خط مرزی و در خاک پاکستان است، باید به افغانستان داده شود و حل این موضوع، می‌تواند به جنگ‌های چند دهه‌ای در این منطقه پایان دهد.

ملازهی همچنین درباره راهبرد طالبان در انتخابات اخیر نیز گفت: در مجموع، طالبان نمی‌خواهد کرزای پیروز انتخابات باشد؛ بنابراین، همه تلاشش این است که پشتون ها (حامیان اصلی کرزای) در این انتخابات شرکت نکنند تا کرزای شکست بخورد.
وی درباره وضعیت کنونی رقابت در انتخابات افغانستان و احتمال پیروزی نامزدهای اصلی هم گفت: آنچه در حال حاضر در افغانستان مطرح است، این که به دلیل تعدد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، حدود چهل نفر نامزد شده‌اند، این احتمال هست، رقابت به دور دوم کشیده شود که احتمال بسیار این رقابت بین حامد کرزای و عبدالله عبدالله خواهد بود، اما من معتقدم با این روند، کرزای شانس این را دارد که در دور نخست هم پیروز انتخابات باشد، زیرا عبدالله عبدالله هر چند چهره شناخته شده‌ای است، پشتیبانی لازم را از سوی همه اقوام ندارد.

در روزهای اخیر هم ناتو توانسته چند شهر پشتون‌نشین را از دست طالبان آزاد کند که این به سود کرزای است. از سوی دیگر، چهره‌های شاخص و تأثیرگذاری مانند ژنرال فهیم ـ که از نزدیکان سابق عبد الله عبد الله بوده ـ و ژنرال دوستم به حمایت از کرزای برخاسته‌اند یا با اینکه شیعیان خود نامزدی مانند دکتر بشر دوست را دارند، اما چهره‌های مذهبی و سیاسی معروف شیعه مانند خلیلی و محقق نیز از کرزای حمایت کرده‌اند.

وی افزود: حتی به تازگی اسماعیل خان، والی سابق هرات نیز از کرزای حمایت کرده‌اند و به این لیست حمایت‌ها، باید ایالت‌های «قندهار» و «ننگرهار» را هم افزود.

ملازهی درباره نقش زمان در این انتخابات هم بیان داشت: زنان تحصیل کرده و روشن فکر، نقش پررنگی دارند؛ البته دو عامل پشتیبانی شبکه‌های تلویزیونی و رسانه‌های خصوصی و همچنین ذهنیت تاریک زنان افغان از دوره حاکمیت طالبان را هم باید در این مشارکت گسترده مؤثر دانست.

در این انتخابات هم شاهد حضور زنان به عنوان نامزدهای انتخاباتی و هم به عنوان فعالان سیاسی ستادها هستیم و این موضوع کاملا محسوس است.
به باور من، زنان در مناطقی غیر از مناطق جنوبی و قبایلی که اصولا رأی زنان تام و تمام تابع همسرانشان است، تأثیر جدی خواهند داشت.

ایشان در پایان، نظر خود درباره تأثیر ایران بر انتخابات و نقطه تمایز آن نسبت به انتخابات دوره پیش را این گونه بیان داشت: انتخابات این دوره افغانستان به شدت تحت تأثیر انتخابات ایران قرار گرفته است و این تأثیرپذیری را در شعارها، نمادسازی، مناظره‌های تلویزیونی و حتی رنگ‌های انتخاباتی به عنوان نماد نامزدها، می‌توان دید. این اثرگذاری به اندازه‌ای است که بسیاری از تحلیلگران مسائل افغانستان بر این باورند که به احتمال فراوان، نتیجه انتخابات هم شبیه ایران خواهد بود؛ به این معنا که کرزای پیروز انتخابات خواهد شد و رقیبان وی به شدت به نتیجه انتخابات اعتراض خواهند کرد.

در واقع، هم‌اکنون به دلیل بی‌اعتمادی و اختلاف افغان‌ها نسبت به پاکستانی‌ها، آنها اثرپذیری بسیاری از مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایران دارند.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۹ ۱۶:۱۹

افغانها از م 0 ی0کاندیدای ایرانی یاد بگیرد از همین حالا بگوید من پیروزم و بعد از انتخابات هم تعدادی از طرفدارانش را بریزد کف خیابانها چند روزی سرگرم بشه بعد هم بگه تقلب شده وگر نه با 95 درصد ارا پیروز بودم !!

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۹ ۰۶:۴۴

لطفا ايرانيها دراين مورد دخالت نكنند . ماخودمان بهتر روزگاركشورخودمان رو ميشناسيم .دخالت شما ايرانيها درعراق نتيجه اش را همه دنيا ديده است . همينطور سياست خارجي تان را . هنگام جنگ آذربايجان وارمنستان ، آذربايجان را كه گوشت و پوستش ايراني بود را رها كرده وبه ارمنستان چسبيديد و نتيجه اش آن شد كه اونهاشما رو به چشم دشمن خوني ميبينندو با تمام دشمنانتان دست دوستي دادند . بس كنيد و اگر راست ميگوييد به مملكت خودتان برسيد

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۸ ۱۶:۱۳

کوری چشم دشمنان رشد افغانستان داکتر عبدالله پیروز میدان خواهد شد

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۸ ۱۵:۰۹

من به عنوان يك ايرانى براى سعادت و پيشرفت ملت افغانستان و بازگشت صلح و آرامش در اين كشور دعا ميكنم. اميدوارم هر دو ملت برادر افغان و ايرانى از دست متحجرين آسوده شوند و نظامى دموكراتيك را برقرار كنند.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۸ ۱۲:۲۰

دوستان ايراني ام
تا كي مي خواهيد در توهم باشيد ؟؟
چرا شماها هميشه فكر مي كنيد كه همه دنيا از شما در حال تقليد است ؟
ببخشيد مگر ديگر كشور توسعه يافته تر نيست!!1
اگر مي بينيد كه بعضي كانديدا ها از جمله عبدالله رنگ انتخاباتي اش را سبز انتخاب كرده خوب معلوم است كه تقريبا بيشتر بودجه انتخاباتش را ايران مي دهد بر همگان مكشوف است كه عبدالله را ايران حمايت مي كند حالا اين كانديد كه دستش تا بازو در خون مردم آلوده است چه نفعي به ايران دارد خدا مي داند؟؟؟ و سياستمداران ايران

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۸ ۰۹:۱۴

نميدانم،شايدآقاي ملازهي ازقوم پشتون باشند يااين كه تعلقاتي به اين قوم دارندكه اينگونه يكجانبه تحليل ميكنند، آياميدانيدچرادكترعبدالله ازوزارت امورخارجي افغانستان بركنارشد؟
ايشان مرد بزرگي هستندكه يكتنه مقابل زياده خواهي وزورگويي استكبارجهاني ايستادگي كردندوبه همين دليل آنان حضوردكترعبدالله رادراين منصب برنتافتندوبامداخله مستقيم اين مردبزرگ راازعرصه قدرت دوركردند.
اميدوارم افغانهاي گرامي ازانتخابات ايران درس عبرت بگيرندومردكارزار خودرابه نحواحسن انتخاب كنند وفريب رسانه ها،وعده ها،تطميعهاوخصوصاتخريبها رانخورندتا به بلاي ايران گرفتار نشوند.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۸ ۰۰:۲۶

خويه كه تو افغانستان زنان ميتونن كانديد رياست جمهوري باشند

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۷:۴۸

بعضی نظرات ایرانیان را که می شنوم فکر میکنم که آنها فکر می کنند که افغانها فقط آنها را در دنیا می بینند و الگو قرار می دهند. حالا در همین مسئله فقط تعجب کردم که ننوشتید که افغانستان برگزاری انتخابات را هم از ایران الگو برداری کرده است. و افغانها وزیر زن داشتن را از ایران یاد گرفته است .... بابا اینقدر خود بین و خودخواه نباشید شماره خدا

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۶:۳۵

اقایی که در اول اظهار نظر کرده کاملا غلط نوشته و کاملا سرچپه همه چیز را وانمود کرده افرادی مانند محقق و خلیلی به هیچ وجه نماینده ی مردم شیعه ی افغانستان نیستند بلکه ... هستند که قوم و قبیله خود را با هر کسی معامله میکنند و دم از آنها میزنند مگر از یادشان رفته که سال قبل چه اتفاقی در بهسود افتاد و چقدر مردم هزاره تلف شدند. و باید اضافه کنم که اقای اکبری و عرفانی و انوری و کاظمی از داکتر عبدالله حمایت کردند و آیت الله محسنی از هیچ کسی حمایت نکرده است. در افغانستان رسم است کسی که در مکتب دوسال ناکام شد اخراج میشود و باید مردم افغانستان بفهمند که کسی که هشت سال ناکام بوده با او چه کنند.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۶:۰۰

تورو خدا اینقد دروغ نبافید. کرزای که خودش طالبانه، لابد با .... خوب بوده به خاطر همین نمیخواین پیروز بشه!

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۵:۵۴

به امید اتحاد دو قوم بزرگ ایرانی نژاد تاجیک ها و پشتون ها
چرا اعراب و ترک ها اینقدر با هم متحد هستند ولی اقوام ایرانی با هم دشمنی می کنند
به امید اتحاد اقوام ایرانی از پشتو و بلوچ و تاجیک تا ارمن و آذری و کرد

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۴:۲۵

ریاست جمهوری کرزی به نفع دولت ایرانه و دولت ایران اینو می خواد عبدا... موسویه افغانستانه و مردم هم دوستش دارند و اگه تقلب نشه رییس جمهور میشه شما هم اینقدر سنگ مردم افغانستان رو به سینتون نزنید اگه خوب بودید که ایرانیا باهاتون بد نمی شدند.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۲:۱۷

یک نکته ای را که باید متذکرشوم درنوشته بالا ازآقای پدرام که طرفدار نظریه حکومت فدرالی درافغانستان است نامبرده شده است. درحالیکه خط فکری عبدالله عبدالله با لطیف پدرام کاملا درتضاد قراردارد وآقای پدرام نه تنها معاون آقای عبدالله نمی باشد بلکه خودش کاندید مستقل ریاست جمهوری است.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۱:۵۹

من می گم اگه عبدالله عبدالله رای نیاره حتما تقلب شده . رسیدگی کنید تا دیر نشده

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۱:۵۱

اين كارشناس اگر مصاحبه اقاي عبداله را از صداي امريكا مي ديد متوجه مي شد كه خود او صراحتا گفته است كه حكومت فدرالي را در صورت پيروزي در پيش خواهد گرفت .

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۱:۳۴

تو رو خدا دست برداريد توي دنيا هر كي يا هر دولتي كار نيكي انجام بده از شما نژاد پرستان تقليد كرده. واقعاً كه چشم ديدن افغانستان پيشرفته تر از خودتان را نداريد ولي به فضل الهي خواهد شد.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۱:۲۸

سلام. لازم نبود که اینقدر علنی از کرزای حمایت کنید...

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۰:۳۲

از سايت خبري تابناك به دليل توجه به مسائل افغانستان و خصوصا استفاده از تحليلهاي صاحب نظر برجسته امور افغانستان آقاي ملا زهي كه شناخت كامل و روشني از تعاملات احتماعي سياسي افغانستان دارند سپاسگذارم. لطف كننيد ننگرهار را كه به اشتباه لنگرهار تايپ شده است تصحيح كنيد.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۱۰:۰۵

با سلام به دست اندرکاران سایت تابناک
نکات زیادی است که میتوان درارتباط با مصاحبه آقای ملازهی بیان نمود .

اما یک نکته را خدمت ایشان یاآور شوید که پدرام نه معاون عبدالله که خود کاندید ریاست جمهوری است وطرح فدرال از پدرام است . دو معاون آقای عبدالله عبدلله دکتر واصفی ودکتر چراغ علی چراغ است .

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۹:۳۲

چه دروغ ها!
ديگه همه ميدونن كه طالبان كرزاي رو ترجيح ميده...شما مثل اينكه حتي اخبار رو هم دنبال نميكنيد (كه به طالبان قول مشاركت در دولتش رو داده)
عبدالله عبدالله هم همه ميدانند از دوستان خاتمي و مانند او اصلاح طلب است و زير باندبازيهاي رايج نميرود.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۸:۳۷

بشر دوست افاضه فرموده كه اگر رييس جمهور شود ، اصفهان را به خاك وطن يعني افغانستان باز خواهد گرداند . ببينيد اين آقاي چقدر پروفسور است ديگر !

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۸:۲۴

تاثير ايران زياد است. ايران 4 نامزد افغانستان 40 نامزد. از اين ديدگاه چرا چيزي نمي گويند؟ البته انتخابات ايران زير چكمه امريكا نيست و در افغانستان ناتو و امريكا هستند اين امتياز انتخابات ايران است كه مستقل است.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۸:۱۱

این اشتباه (نژاد تاجیک و پشتون)متاسفانه همیشه تکرار می شود چیزی بنام نژاد پشتون و تاجیک کاملا غلط و غیر علمی است. اینها دو نژاد نیستند بلکه دو زبان هستند و هر دو زبان تاجیک(فارسی) و پشتو ریشه هندو/ایرانی دارند و به عبارتی آریایی هستند

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۸:۱۱

مردم افغان هر دو گروه را بهتر می شناسند امید آن است که طرفداران اسلام ناب محمدی(ص) هم در آن کشور مسلمان بر قرار گردد تا مردم طعم زندگی را در سایه اسلام واقع بچشند ان..شائ... یک بسیجی از اهواز

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۰:۴۸

سلام ، اين نظرات بدون اطلاعات كافي از افغانستانه ، زيرا هنوز نميدونه كه آقاي پدرام خودش كانديد مستقل رياست جمهوري از حزت كنگره ملي هست نه معاون آقاي دكتر عبدا... .

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۷ ۰۰:۰۹

برای مردم خوب و عزیز افغان آرزوی موفقیت و آینده ای با ثبات و آرام را می کنم . خدا کند این مردم رنج کشیده دچار اختلافاتی مثل کشور ما نشوند تا بر درد ها و رنج هایشان بیفزاید. از نفاق و اختلاف هیچ کس سودی نخواهد برد جز دشمنان

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۲۳:۴۰

این اقای عبدا... عبدا... چند سال پیش یک مصاحبه رادیویی با بی بی سی داشت که تقریبا از 20 تا کشور که در بازسازی افغانستان شرکت داشتند تشکر کرد و اسم ایران را بعد از کشور هایی گفت که حتی 1000 دلار هم در بازسازی افغانستان شرکت نداشتند گفت و این نشانه قدر نشناسی این فرد نسبت به ما ایرانیهاست.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۲۳:۱۴

به عنوان یک افغان به تحلیل گر شما اعتراض دارم،ایشان واقعیت های جامعه افغانستان را نادیده گرفته ،امروز اکثریت مردم از شرق تا جنوب و از غرب تا شمال به دنبال ارزشهای و امنیت کشورشان هستند نه به دنبال قومیت گرایی،و این ادعا را در کسانیکه از آقای کرزی همایت کردن می بینید،اکثریت آنها غیر پشتون هستند و آفای دکتر عبدالله بر عکس ،الحمدالله این نشان می دهد کسانیکه از تنور داغ قومیت گرای سود می بر دن دیگر تنورشان سرد شده است .و امیدوارم اکثریت مردم که از آقای دکترعبدالله همایت کردن ،ایشان با توکل به خدا پیروز شود تا به پشنوانه مردم و کمک خداوند در راه ارزشها و امنیت گام بر دارد.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۲۱:۵۶

ان شا الله شائبه تقلب در انتخاباتشان نداشته باشند

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۲۱:۱۱

به شماچه مربوط است که راجع به انتخابات دیگران اظهار نظر مداخله جویانه می کنید شاید مردم اونها دوست داشنه باشند به نامزد غیر نظرشما رای بدهند

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۲۰:۴۸

تو ایران که کشوری مستقله ، دخالتهای کشورهای زورگو اینطوری انتخابات رو به آشوب کشید . وای به حال افغانستان !!

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۹:۰۴

امدن عبدالله به ضرر امریکا و طالبان و پاکستان است .

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۷:۳۸

باز هم افغانی ها ، عاقل تر از بعضی از کاندیدا های ما هستند که دم از تقلب میزدند بدون ارائه مدرک و دلیلی ....

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۷:۳۵

یکی از کاندیدا ها از الان اعلام کند که برنده انتخابات است و اگر نشد تقلبی در کار بوده است.
تا افغانستان را 20 سال عقب بیندازد.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۷:۳۵

مصاحبه جالبی بود. فقط امیدواریم تأثیر پذیری افغان ها از ایران به قدری نباشد که واقعیتهای درونی افغانستان را تحت الشعاع قرار داده فضای غیر واقعی و پر چالشی را برای مردم این کشور ایجاد کند.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۶:۴۲

عبدالله عبدالله كور سوي نجات افغانستان است.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۶:۳۰

زنان تحصیل کرده و روشن فکر، نقش پررنگتری داشته باشند؛ پشتیبانی شبکه‌های تلویزیونی و رسانه‌های خصوصی و همچنین ذهنیت روشن زنان افغان در این مشارکت گسترده مؤثر شود.

در این انتخابات حضور زنان به عنوان نامزدهای انتخاباتی و هم به عنوان فعالان سیاسی ستادها بیشتر شود و این موضوع 100درصد محسوس شود.
زنان در همه مناطق و قبایلی که اصولا رأی زنان تام و تمام تابع همسرانشان است، با پشتیبانی همسرانشان تأثیر جدی خود را در انتخابات بگذارد.
خداوندا یاریشان کن

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۶:۲۱

می گویند شخصی درطول عمرش کوربود فقط یک بارچشمش باز شدآنهم ازقضا به پشت خروسی افتاد. بعدازان هروقت برایش ازچیزی صحبت می کردند می گفت چندبرابرپشت خروس است؟

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۶:۱۶

آقای ملازهی متاسفانه پدرام را معاون عبدالله و طرفدار نظام فدرالی معرفی کرده است که باید گفت وی معاون عبدالله نه که یک کاندید ریاست جمهوری است ولی از نظام فدرالی حمایت می کند. نظامی که توسط شهید مزاری رهبر شیعیان افغانستان مطرح شد.

ناشناس۱۳۸۸/۰۵/۲۶ ۱۵:۲۴

شما ایرانیه که ادعای مدیریت جهان را دارید از تحلیل وقایع کشور همسایتان عاجز هستید؟خواهشمی کنم عینک را بردارید وواقعیت افغانستان راببینید نه انجور که دوست دارید؟
در حال حاضر اکثریت پشتون ها به کرزای رای می دهند حتی اگر اورا دوست داشته باشندحتی طالبان؟مگر طالبان چه کسانی هستند ؟انه جز ملت افغانستان هستند؟انها حاضر نیستند غیر پشتون بر افغانستان حکومت کند؟
کرزای پیروز است1-پشتیبانی پشتونها از او2- پشتیبانی هزاره ها وشیعیان ورهبرانشان خلیلی ومحقق محسنی واکبری3-پشتیبانی ازبکها ورهبرانشان عبدالرشید دوستم 4-پشتیبانی تاجیکها ورهبرانشان فهیم واسماعیل خان 5- تنفر شیعیان از عبدالله به خاطر دخالت او احمد شاه مسعود در کشتار شیعیان در سال 73 در کابل 7-عدم اعتماد هزاره اوازبکهها به عبدالله بهعلت خیانت او احمد شاه مسعود در سال 73
انجانب یک شیعه امید وارم که کرزای رای بیاورد با اکثریت ارا60در صد

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.