به گزارش «تابناک»، دکتر پژمان بختیارینیا در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) یک عفونت ویروسی و واگیردار و یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که عمدتا توسط کنه منتقل میشود؛ این بیماری از طریق تماس با حیوان آلوده و هنگام ذبح حیوان و تماس با امعاء و احشای آلوده آن و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی به انسان منتقل میشود.
وی با بیان اینکه کنه مخزن و ناقل بیماری است، افزود: همه ساله با گرم شدن دمای هوا و افزایش فعالیت کنهها انتظار بروز موارد ابتلا به تب کریمه کنگو وجود دارد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، تماس آن با پوست، از طریق لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا رخ میدهد. خطر انتقال بیماری در فرآیند ذبح حیوان وجود دارد و پس ازآلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد در تماس با بیمار نیز آلوده شوند.
وی بیان کرد: در ایران شایعترین راه انتقال این بیماری، ذبح دامهای آلوده و تماس با لاشه دام، خون و احشای دامها است.
میزان مرگ در مبتلا به فاز حاد تب کریمه کنگو، تا ۴۰ درصد است
بختیارینیا افزود: مبتلایان به این بیماری در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط میشوند. در فاز حاد بیماری، فرد دچار خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مانند سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی میشوند؛ در این فاز میزان احتمال فوت بیماری ۱۰ تا ۴۰ درصد است بنابراین تشخیص و درمان به موقع بیماری بسیار مهم است.
توصیههایی برای پیشگیری از تب کریمه کنگو
وی با تاکید بر لزوم پیشگیری از ابتلا به بیماری گفت: برای پیشگیری از ابتلا به بیماری توصیه میشود از خرید و مصرف گوشت دامهایی که به صورت غیر بهداشتی ذبح و عرضه میشوند خودداری شود. به هیچ عنوان مردم نباید دام را در منازل و معابر عمومی ذبح کنند زیرا خونآبههای جاری میتواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منتقله از دام به انسان شود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان افزود: باید از تماس مستقیم پوستی و مخاطی با خون و ترشحات آلوده دامی حین ذبح یا زایمان دام پرهیز شود. افرادی که به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و بعد از ذبح، ابزارشان را ضدعفونی کنند و خونآبهها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.
وی ادامه داد: کسانی که به ویژه در فصلهای بهار و تابستان، در محیطهای دامپروری و روستایی حضور دارند، باید با استفاده از مواد دورکننده حشرات روی لباس و بدن و پوشانیدن قسمتهایی از بدن که در معرض خطر گزش کنه هستند با استفاده از دستکش و لباس آستین بلند، خود را در برابر گزش کنه محافظت کنند.
بختیارینیا عنوان کرد: این افراد باید لباس و پوست خود را از نظر وجود کنه به صورت مرتب بررسی کنند و در صورت وجود کنه، به طریقی که قسمت دهانی کنه در پوست باقی نماند و با استفاده از پنس آنها را ازپوست جدا کند. باید از له کردن کنه روی پوست نیز اکیدا خودداری شود.
وی افزود: هنگام تماس با گوشت، خون و ترشحات دامهای مشکوک، از دستکش و وسایل حفاظت فردی استفاده شود. گوشت و جگر نیز پس از پخت کامل مصرف شود و از مصرف جگر خام و حتی نیمه پخته شده خودداری شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: پس از خرید گوشت باید آن را به مدت ۲۴ ساعت و جگر را به مدت ۴۸ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری و سپس با پوشیدن دستکش نسبت به قطعه قطعه کردن، شستوشو و بستهبندی آن اقدام کرد.