رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرروسیه سفر به ایران را ممنوع کرد
113بازدید
۸۷

تابناک گزارش می‌دهد؛

همه آنچه باید درباره پرونده مهم گازی بدانید/کرسنت، از واقعیت تا کری خوانی انتخاباتی

در حالی که پرونده پرحاشیه گازی کرسنت در محافل نفتی و غیرنفتی دست به دست می‌شود، ابعاد مختلف و پشت پرده آن را زیر ذره بین گذاشته و به واکاوی آن پرداختیم تا مشخص شود حقیقت چیست.

همه آنچه باید درباره پرونده مهم گازی بدانید/کرسنت، از واقعیت تا کری خوانی انتخاباتی
همه آنچه باید درباره پرونده مهم گازی بدانید/کرسنت، از واقعیت تا کری خوانی انتخاباتی

به گزارش خبرنگار تابناک، در روزهای انتخابات دوره چهاردهم ریاست جمهوری بود که جزئیات پرونده کرسنت سر زبان ها افتاد و  نقل محافل سیاسی شد. موضوع این پرونده ابعاد مختلفی دارد، ابعادی که بخشی از آن متاثر از تصمیمات اولیه و پایه گذاری و طراحی این قرارداد و بخشی دیگر متوجه بخش اصلاح و اجرای رویه آن است. به عبارت دیگر این قرارداد در دو بخش طرح اولیه و قیمت گذاری پایه ( اساس و شیوه اجرای قرارداد) و رشوه با چالش های جدی رو به رو بوده است.  کرسنت اکنون تبدیل به استخوانی میان زخم شده است که اجرایی شدن یا نشدن آن زخمی بر پیکره منافع ملی ایران است.

قرارداد کرسنت در سال ۲۰۰۱ م. امضا شد و قرار بود سال ۲۰۰۵ عملیات فروش گاز به شرکت کرسنت انجام شود. قراردادی که با صادرات ۱۵۰ میلیون فوت مکعبی در روز آغاز می‌شد و تا سقف ۵۰۰ میلیون فوت مکعب ادامه می‌یافت. تاریخ آغاز قرارداد دی ماه ۸۴ بود و منبع صادرات گاز، میدان گازی سلمان.

از زمان امضای قرارداد تا روز آغاز فروش گاز به کرسنت حدود ۴ سال فاصله بود. در این ۴ سال قرار بود ایران میدان گازی سلمان را توسعه دهد و با بهره برداری از تاسیسات، گاز را برای فروش به کرسنت راهی خط لوله کند.

برای توسعه این میدان، شرکت تاسیسات دریایی به عنوان شرکت توسعه دهنده انتخاب شد ولی پس از مدتی امر توسعه این میدان به شرکت تازه تاسیس پترو ایران رسید که هیچ تجربه‌ای در حوزه توسعه میادین نداشت و انتخاب این شرکت برای توسعه میدان سلمان بسیار عجیب بود به ویژه آن که توسعه این میدان پیوند عمیقی با یک قرارداد بین المللی و تعهدآور داشت.

نخستین سوالی که در چنین شرایطی مطرح می شود این است که وزارت نفت که می‌دانست باید این میدان را تا سال ۸۴ توسعه دهد چرا دست به چنین انتخابی زد و در ادامه چرا برای شتاب بیشتر این پروژه وارد عمل نشد؟

سلمان به توسعه نرسید/دست ایران در پوست گردوی کرسنت

 به گفته یک کارشناس نفتی سال ۸۴ سال فروش گاز به کرسنت نشد زیرا در پایان کار دولت هشتم میزان پیشرفت فیزیکی این پروژه ۵۰ درصد بود و امکان تولید از میدان سلمان مهیا نبود بنابراین دولت نهم چه می‌خواست و چه نمی‌خواست امکان فروش گاز به کرسنت را نداشت.

در این میان نخستین اشکال به عملکرد دولت هشتم وارد است که چرا نتوانسته این میدان را سر موعد توسعه دهد. دولت نهم همزمان با ادامه کار توسعه میدان گازی سلمان، شرایط قیمتی، نقطه تحویل و ضمانت نامه‌های کرسنت را روی میز مذاکره گذاشت و خواستار اصلاح مواردی شد که نهادهای نظارتی خواستار اصلاح آن بودند. این مذاکرات از سال ۸۵ بطور جدی آغاز شد و جلسات بسیاری میان وزارت نفت و مسئولان شرکت کرسنت برگزار شد.

در واقع دو محور اصلی در روند اجرای کرسنت مدنظر قرار گرفت. یک توسعه میدان سلمان و همزمان مذاکره برای اصلاح بندهایی از قرارداد؛ این در حالی است که به عقیده متخصصان این حوزه به دلیل بندهای ضعیف قراردادی و وجود الحاقیه ششم در این باره، کرسنت به بازی با طرف ایرانی مشغول بود و به هیچ عنوان حاضر به همکاری با جمهوری اسلامی ایران نبود.

در چنین شرایطی بود که مصوبه احداث خط لوله سیری به عسلویه تایید شد تا بر اساس آن، برای بکارگیری گاز سلمان برای مصرف داخل، احداث خط لوله آغاز شود. غلامحسین نوذری، وزیر وقت نفت با این مصوبه به کرسنت اعلام کرد چنانچه در قالب قرارداد، حاضر به اصلاح قیمت نشوند گاز سلمان را برای مصارف داخل به عسلویه راهی خواهد کرد.

با نزدیک شدن به پایان توسعه میدان سلمان در اواسط سال ۸۷، حمید جعفر، مدیر عامل شرکت کرسنت پترولیوم  به تهران آمد و با علی کردان، در وزارت کشور دیدار کرد. در این جلسه و البته چند جلسه دیگر که از اعلام جزئیات آن معذوریم، کرسنت اعلام کرد که با شرایط ایران کنار آمده است و آماده اجرایی شدن قرارداد است، اما پس از چند هفته به زیر قول خود زدند و رسما اعلام کردند  می‌خواهند در داوری ادعای خود را مطرح کنند.

غلامحسین نوذری، وزیر اسبق نفت در تاریخ ۲۶ آبان ۸۷ با بیان اینکه این قرارداد به دلایلی از جمله تکمیل نبودن تاسیسات میدان سلمان، عدم توافق بر فرمول قیمت گاز و بر اساس بند تجدید نظر ، نقطه تحویل و عدم ارایه ضمانتنامه معتبر از سوی شرکت کرسنت تاکنون قابلیت اجرایی پیدا نکرده است گفته بود: برای رفع این موانع مذاکرات متعددی با شرکت کرسنت صورت گرفته و مشخص شده امکان رفع موانع مذکور از طریق مذاکره بعید به نظر می رسد.

درخواست کرسنت برای افزایش قیمت گاز، دروغ است

کشمکش ایران و کرسنت در فروردین ۸۸ مصادف شد با اظهار نظر دیگر مدیرعامل کرسنت که گفته بود ما آماده‌ایم قیمت گاز را افزایش دهیم، پیشنهاد خود را هم به شرکت ملی نفت ایران اعلام کردیم و منتظر پاسخ آن‌ها هستیم که این ادعا فردای آن روز از سوی مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت ایران رد شد. جشن ساز گفته بود که اصلا چنین درخواستی به ایران ارائه نشده است.

سید رضا کسایی زاده، مدیرعامل وقت شرکت صادرات گاز هم با اشاره به این موضوع که ۴ ماه پیش یک نامه به طور رسمی به این شرکت اماراتی برای اصلاح قیمت گاز و روشن شدن مسائل قراردادی آنها از سوی شرکت ملی نفت ارسال شده است، تصریح کرد: با وجود گذشت حدود ۴ ماه تا به امروز مقامات این شرکت حتی از دادن پاسخی به این مکاتبات امتناع کرده اند.

همزمان با مذاکرات ایران و کرسنت که با بد عهدی کرسنت و بازی قیمتی آن ادامه می‌یافت، میدان سلمان در اواسط سال ۸۸ به بهره برداری نزدیک شد و در سال ۸۹ به بهره برداری اولیه رسید ولی چند ماه قبل از بهره برداری از این میدان، کرسنت شکایت خود را از ایران ثبت کرد. با این شکایت، کرسنت خود را از ادامه مذاکرات کنار کشید و ترجیح داد برای احقاق حقوق خود در دادگاه پیگیر باشد تا مذاکره.

به گفته یک مقام آگاه، موضوع شکایت کرسنت از شرکت ملی نفت ایران بر اساس پایبند نبودن ایران به تعهدات خود بود و نه آنکه ایران قرارداد را فسخ کرده است؛ زیرا در دولت نهم و دهم این قرارداد فسخ نشد که هواداران کرسنت مدام از فسخ یک جانبه قرارداد می‌گویند. سوال پیش می‌آید که دلیل به نتیجه نرسیدن این چالش بین سال‌های ۸۴ تا ۸۸ چه بود که در پاسخ باید گفت به نظر می رسد ضعیف بودن بندهای قراردادی که نتوانسته بود منافع ملی ایران را تامین کند، دلیل اصلی این چالش است.

توجه به این نتایج حائز اهمیت است:

  1. تا سال ۸۹ از نظر فنی امکان صادرات گازی وجود نداشت که ایران بخواهد قرارداد را اجرا نکند. به این ترتیب به نظر می رسد وزارت نفت در دوره هشتم با انتخاب اشتباه پیمانکار اصلی میدان گازی سلمان، در انجام وظیفه خود کوتاهی کرد.
  2. همزمان با توسعه میدان سلمان کار مذاکره برای اصلاح قیمت آغاز شد ولی کرسنت با مواضع عجیب، بازی را طوری پیش برد که به سودش بود. کرسنت می‌دانست قرارداد به حدی محکم است که ایران نمی‌تواند موضع خود را بر کرسی بنشاند.
  3. کرسنت زمانی به دادگاه رفت که متوجه شد ایران حاضر نیست بدون اصلاح قیمت، گاز را صادر کند و پیش از آماده شدن شرایط برای صادرات گاز، به دادگاه بین المللی شکایت برد.
  4. ایران هیچ گاه قرارداد کرسنت را فسخ نکرده است بلکه همواره به دنبال اصلاح آن بود بنابراین ادعای فسخ یکطرفه قرارداد صحیح نیست و بنوعی فرار به جلو، از جنس ناآگاهی به قرارداد است.

چرا زنگنه مصوبه شورای اقتصاد را اجرا نکرد؟

هدایت الله خادمی، نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی 27 خرداد 96 با بیان اینکه جای شاکی و متشاکی در پرونده کرسنت عوض شده است، گفت: بهتر است زنگنه به این سوال جواب بدهند بر اساس چه استدلال و اختیاری مصوبه شورای اقتصاد را روی زمین گذاشته و بجای انتقال گاز میدان سلمان به عسلویه، تصمیم گرفت با کرسنت وارد مذاکره و قرارداد شود و با زیرکی، قرارداد فروش گاز به کرسنت را امضا کند.

نماینده وقت مردم ایذه و باغملک ادامه داد: امروز می‌گویند بخش اعظمی از گاز سلمان به ابوظبی مهاجرت کرده است و مقصر اصلی دولت نهم و دهم است که قرارداد را فسخ کرد در حالی که این قرارداد اصلا فسخ نشده است و این کرسنت بود که در میانه مذاکرات تصمیم گرفت برای اصلاح قرارداد راه را بسته و به دادگاه شکایت ببرد.

وی در پاسخ به این پرسش که دلیل شکایت کرسنت از ایران چه بود گفت: بر اساس قرارداد، ایران باید فروش گاز به کرسنت را در زمستان ۸۴ آغاز می‌کرد ولی روند توسعه میدان سلمان به حدی کند بود که امکان صادرات گاز تا سال ۸۹ وجود نداشت. با این وجود کرسنت در اثنای مذاکرات به دادگاه شکایت کرد. دلیل شکایت هم عدم اجرای تعهدات از سوی شرکت ملی نفت ایران بود نه فسخ یک طرفه قرارداد.

این مقام مسوول در تشریح اینکه آیا در کرسنت بروز فساد حتمی بوده است یا خیر گفت: بله این فساد در دو مرحله بود که مرحله نخست مربوط به قیمت گاز و فرمول گذاری بود و مرحله دوم مربوط به الحاقیه ششم که امتیازات بزرگی به کرسنت اعطا شد. اسناد این فساد به دادگاه ارائه شد که حمید جعفر، مدیرعامل کرسنت با دیدن آن‌ها حرفی برای گفتن نداشت.

به گفته خادمی، در یکی از این اسناد تمامی واریزها به حساب برخی متهمان پرونده کرسنت افشا شد که بیشتر این اسناد از دفتر عباس یزدان پناه در لندن بیرون کشیده شد. ایمیل‌های رد و بدل شده میان چهره‌های متهم در این فساد هم به دادگاه ارائه شد که جای هیچ شک و شبهه‌ای نگذاشته است.

نائب رئیس وقت کمیسیون انرژی با اشاره به اینکه چرا در دولت دهم برخی‌ها بدنبال اجرای این قرارداد بودند گفت: چون هنوز مستندات ایران کامل نشده بود و در سال ۹۲ و پیش از به روی کار آمدن دولت یازدهم و زنگنه، اسناد کامل شد و ایران در آستانه پیروزی قرار گرفت. در همان زمان تعدادی از نمایندگان مجلس به آقای زنگنه گفتند برای حفظ منافع ملی و عدم تاثیرگذاری در رای نهایی دادگاه، بهتر است از حضور در وزارت نفت انصراف بدهند ولی ایشان گفت که نگران نباشید طی دو هفته این پرونده را جمع می‌کنم.

او تصریح کرد: وزیر نفت در روز رای اعتماد خود درباره فساد حرف مهمی زد که مورد استناد کرسنت قرار گرفت. وزیر نفت گفت که در حاشیه کرسنت فسادی صورت گرفته است که همین گفته وی و روی کارآمدن تیم کرسنت در وزارت نفت موجب شد تا روند داوری تغییر کند.

نماینده وقت مردم ایذه و باغملک در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت نفت فساد در قرارداد را قبول دارد یا خیر گفت: در ابتدا که قبول نداشت ولی چند ماه پس از استقرار وزیرنفت و تیم وی، متوجه عمق اشتباه خود شدند. این در حالی است که اگر وزارت نفت به فساد اعتقاد ندارد بهتر است مصوبه آذرماه سال ۹۲  هیئت مدیره شرکت ملی نفت را منتشر کند تا همه چیز مشخص شود.

وی در باره نقش عباس یزدان پناه در این پرونده نیز گفت: او یک دلال بزرگ است که در اوایل دهه ۷۰ و در مرخصی زندان به خارج از کشور فرار کرد و با ارتباط قدیمی که با یکی از آقازاده‌ها داشت توانست به امور سابق خود ادامه دهد. وی نقش مهمی در پرونده فساد استات اویل و توتال داشت و بر همین اساس با کرسنت هم وارد مذاکره شد که نماینده یکی از مدیران سابق شرکت ملی گاز و شرکت ملی نفت بود.

 رد پای ارتشا و فساد در پرونده کرسنت/خشت اول گر نهد معمار کج ...

به گفته کارشناسان، ارتشا و فساد در کرسنت دارای دو مرحله اصلی است که بخش نخست مربوط به اتفاقات رخ داده تا سال ۷۹ است و بخش دوم مربوط به الحاقیه ششم و ورود علی ترقی جاه به این پرونده در سال ۸۳ است. تا روزی که موضوع رشوه استات اویل و توتال به«م .ه » در راستای افزایش سقف قرارداد شرکت توتال در میادین سیری و فاز ۲ و ۳ پارس جنوبی  افشا نشده بود، ردپایی از وی و همکار او یعنی عباس یزدان پناه نبود. 

پس از افشای رشوه نروژی‌ها به «م. ه» برای حضور در پروژه‌های پارس جنوبی جهت تسهیل حضور آن‌ها در ایران، مدارکی در دفتر عباس یزدان پناه، یافت می‌شود که مستندات لازم را برای تبانی در اختیار تیم تحقیق قرار می‌دهد. در بازرسی از رایانه عباس یزدان پناه ایمیل‌های مشکوکی یافت می‌شود که از شرکتی به نام کرسنت نام برده شده بود و ایمیل‌های وی با «م.ه» و حمیدجعفر (مدیرعامل کرسنت) شبهه برانگیز شد. 

بررسی‌های بیشتر اما نشان داد که تیم ایرانی مذاکرات خود را از سال ۷۷ با شرکت کرسنت آغاز کرده بود تا با فروش گاز میدان گازی سلمان به این شرکت، مشکلات منطقه‌ای و سیاسی ایران و امارات را در منطقه مناقشه برانگیز ابوموسی برطرف کند. منابع و اسناد در این باره می‌گویند این موضوع یک ادعا و بازی زیرکانه از سوی شارجه و حمید جعفر بود. 

با این وجود مرحله نخست فساد بین سال‌های ۷۷ تا ۷۹ رخ می‌دهد و عباس یزدان پناه راهبری این بخش از فساد را برعهده دارد و نقش واسطه‌ای را با شرکای خود در ایران ایفا می‌کند. او در لندن زندگی می‌کرد و یکی از دفاتر کرسنت در این شهر برای پیشرانی قرارداد به وی داده شده بود. طبق گفته مطلعین مجموع مکاتبات ایمیلی وی با حمید ضیا جعفر و برخی مدیران به دادگاه ارائه شد و ثابت شد یک قرارداد محرمانه درباره قیمت گذاری میان چهره‌های ایرانی و کرسنتی امضا شده است که سهم طرف ایرانی ۸ سنت به ازای هر هزار متر فوت مکعب گاز سلمان است.

به گفته یک مقام آگاه، جزئیات این مدارک می‌گوید قراردادی میان کرسنت و عباس یزدان پناه منعقد شده است که شخصیت حقوقی ایکس که در قرارداد «شرکت» نامیده شده مسئولیت بازرگانی گاز مرتبط با میدان سلمان را بر عهده خواهد داشت. این شرکت در جزیره جرسی (یکی از جزایر فرار مالیاتی) ثبت شد و مهم ترین وظیقه‌اش نهایی کردن ماده ۱۰ قرارداد فروش گاز سلمان به کرسنت بود. در واقع تیم ایرانی باید قیمت را طوری تمام می‌کرد که بالاتر از قیمت پیشنهادی کرسنت نباشد.

در این قرارداد ذکر شده است که کرسنت باید به میزان ۸ سنت در هر میلیون بی تی یو رشوه به «شرکت» پرداخت کند. این قرارداد در دفتر عباس یزدان پناه یافت و به دادگاه بین المللی ارائه شد. عباس یزدان پناه در یکی از جلسات دادگاه به این موضوع اعتراف کرد ولی به طور عجیبی ناپدید شد و خبر کشته شدن وی در رسانه‌ها منتشر شد.

در الحاقیه پنجم قرارداد ایران و کرسنت، حق فسخ متعلق به ایران بود به این شکل که اگر شرکت گاز کرسنت (یکی از زیرمجموعه‌های کرسنت پترولیوم) نتواند اعتبار اسنادی مورد نیاز را تا تاریخ ۲۶ شهریور ۸۲ به شرکت نفت ارائه کند، ایران می‌توانست قرارداد را فسخ کند اما به شکل عجیبی این اتفاق رخ نداد. 

وقتی ورق بر می گردد

حمید جعفر، مدیرعامل کرسنت برای یافتن راهی جهت عدم فسخ این قرارداد جنجالی بدنبال فرد پرنفوذی بود تا بتواند حیات این قرارداد را حفظ کند. احسان الله خان، معاون وی و یکی از افراد موثر در کرسنت این وظیفه را بر عهده می‌گیرد و طی تماس‌هایی با دوستان ایرانی خود، به فردی به نام علی ترقی جاه می‌رسد. 

ترقی جاه که شریک رضا مصطفوی طباطبایی دلال دکل گمشده است، طی جلساتی با کرسنتی‌ها در تهران و دبی با حمید جعفر به توافق می‌رسد و مقرر می‌شود وی برای الحاقیه ششم از نفوذ خود استفاده کند. طبق قراردادی که به امضای حمید جعفر، بدر جعفر، احسان الله خان، علی ترقی جاه و یکی از شرکای وی به اسم کامین می‌رسد، سهم ترقی جاه تعیین می‌شود. او به ازای صادرات هر هزار فوت مکعب ۱.۷۵ سنت از کرسنت دریافت می‌کرد.

با آغاز کار ترقی جاه در ایران و ترتیب دادن جلسات فراوان کرسنتی‌ها با برخی چهره‌ها، الحاقیه ششم نهایی می‌شود که در این الحاقیه شرکت ملی نفت ایران انحصار کامل صادرات گاز ایران به شارجه را به این کرسنت می‌دهد و حق فسخ را از قرارداد حذف می‌کند.

 ترقی جاه بابت مهیا کردن این هدف، مبالغی را از جعفر دریافت می‌کرد و آن را به حساب برخی افراد ایرانی واریز می‌کرد که ریز این پرداخت‌ها از سوی نهادهای بازرسی به دادگاه بین المللی اعلام شده است. سال ۲۰۰۹ هم کرسنت از ایران به دادگاه شکایت برد و شرکت ملی نفت هم دلیل عدم اجرای این قرارداد را فساد و ارتشا خواند که اسناد آن به دادگاه داده شد و حمید جعفر هم آن را تایید و یزدان پناه هم بدان اعتراف کرد اما با برخی تحرکات داخلی در وزارت نفت، سرداور این پرونده رای به باطل شدن دفاعیات ایران داد تا همه چیز از ابتدا بررسی شود.

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۳ ۰۸:۵۲

فقط مناظره مردم را قانع میکنه. هزار بار حاشیه هم بری مردم قانع نمیشن. صحبت از بیت المال. نمیشه گذشت کرد

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۸:۵۳

ارزان فروختن بهتر از این بود که گاز بسوزد و دود شود و جریمه سنگینی هم پرداخت شود.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۸:۵۱

هیچ کسی به فکر مردم و فشار اقتصادی وابادی این خاک نیست همه دنبال منفعت خود و های و هو و دعواهای قدیمی و جدید و جناحی و حزبی و سهم خواهی هستند تاسف برای ایران تاسف برای مردم پاک ایران

سیدعلی هاشمی۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۷:۴۳

آقاجان یک طرفه حرف زدن مورد قبول مرم ایران نیست پیشنهاد مناظره ای که زنگنه داده انجام شود تا سیه روی شود هر که در او غش باشد

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۶:۵۹

جلو قرارداد چین و روسیه و هند رو بگیرید و شفاف سازی کنید چون مطمئنا دوباره همین وضعیت رو پیش رو داریم .تا شفافیت و صداقت نباشه همین وضع تکرار میشه

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۶:۵۶

سوال من اینه که توی همه این فساد در فسادی که طی سالیان اتفاق افتاده و رشوه های بیشمار به افراد معروف داده شده که شما اسم مخفف نوشتین...!
از متن قراردادها خبر نداشتن؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۴:۵۶

من همه حرف های شما را قبول میکنم
ولی یک سوال ن را جواب دهید. چرا جلیلی با زنگنه مناظره نمیکند
برگزاری مناظره این دونفر داره به یک خواست ملی تبدیل میشه
اما جلیلی داره فرار میکنه

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۳ ۰۷:۰۵

جلیلی پیشنهاد بهتر داده!
جلسه دادگاه کرسنت علنی برگزار بشه!!!
اینکه خیلی بهتره!
خیلی طرف حقین بیاین کارزار رو امضا کنین!
اونوقت با دلیل و مدرک گوش کنین کی چی میگه!!!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۵:۴۱

هیچ وقت یک فرد سالم و دغدغه مند با یک مفسد مناظره نمیکند ضمنا زنگنه میخواهد با مناظره با جلیلی هم خودش را گنده کند هم از زیر بار مجازات قانونی فرار کند و آن را در سطح یک مناظره تقلیل دهد

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۵:۱۴

زنگنه باید منتظر رای دادگاه باشد.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۴:۴۳

قرارداد کرسنت به شدت پیچیده شده چون سالیان زیادی ازش میگذره و خسارت روی خسارت

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۳:۵۶

تغییری در اطلاعات قبلی ما بوجود نیامد . ظاهرا این مطلب از طرف دولت سایه بود . مطلب دولت آفتاب را هم بگذار!!!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۴۷

اینکه دوباره یک نفر آمده حرفهای متفاوت می زند که مسله را پیچیده تر می کند . راه حل نهایی حکم دادگاه است که بدلیل گذشت زمان زیاد معلوم نیست حقیقت چقدر روشن شود .

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۴۳

هرکسی از مناظره فرار کرد مقصره
زنگنه اعلام آمادگی کرد

ناشناس۱۴۰۳/۱۱/۱۳ ۰۸:۴۰

۱۲:۴۷
بعد مناظره های ریاست جمهوری جای قضاوت درباره پرونده ای هست که هنوز دادگاهش به نتیجه نرسیده؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۳:۵۳

۱۲:۴۷
مطمئنا هیچی از این قرار داد نمیدونی

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۴۷

هیچ کس نباید در دام مناظره با زنگنه بیافتد. مناظره برای یک فرد دخیل در فساد یعنی امتیاز ویژه به او. یعنی کاستن از وزن جرم. یعنی تخفیف در تخلف. جای متخلف فقط و فقط در دادگاه و پاسخ به مستندات و سوالات قاضی است

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۳۶

من نفهمیدم یک نفر نقش جلیلی را بطور دقیق در پرونده کرسنت بنویسد که چه بوده است؟

محمد۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۲۷

این گزارش ناقص و مملو از تناقض است.اگر دنبال روشن شدن واقعیت هستید متن اصلی قرارداد را اراهه دهید.خوشبختانه حقوقدانان و کاشناسان زیادی درکشور داریم که می توانند ارزیابی کنند.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۰۸

زنگنه و جلیلی محاکمه شوند

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۳:۵۳

! چشم در اسرع وقت

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۱:۳۳

کرسنت حاصل حاکمیت دوگانه است. دو تا جناح با هم درگیر میشن مردم ضررش رو میبینند هیچکدوم هم آخر مسئولیت قبول نمیکنه!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۵۴

با سلام
تمام کسانیکه در ساخت پروژه (از ابتدا تا انتها) مشارکت داشته اند ، می توانند این موضوع را تایید کنند که اگر پروژه های این چنینی را زمابندی کنند مثلا 5 ساله ؛ 4 سال اول صرف ساختارهای زیر بنایی ، تامین اعتبار و خرید تجهیزات بهره برداری می شود که حدود 50 تا 60 درصد پیشرفت کاری خواهد داشت و یکسال باقیمانده پیشرفت 40 درصدی صورت خواهد گرفت .
با وجود اینکه این پروژه یک پروژه ملی بوده ؛چرا چنین اتفاقی در زمان دولت بعد رخ نداده جای تامل دارد .

مجید۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۵۲

حالا هر چه بوده کار شماها بوده چه جلیلی چه زنگنه که ضرر به ملت زدید چه فایده دارد فقط حسرت از این بی فکر ها هنوز هم تو سایه هستند . سایه همیشه در حال تغییر است .........تنبل بیا به سایه سایه خودش میایه

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۳۰

بیشتر داستان نوشتید

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۴۵

بیم آن میرود که دوباره باند زنگنه بر وزارت نفت حاکم شود

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۳۰

میز و صندلی ای نه در وزارت نفت و نه در هیچ ارگان دیگری ندارم که نگران شوم. اتفاقا اطرافیان زنگنه نگران شده اند که با روشن شدن ابعاد این پرونده، دیگر جایگاهی نداشته باشند

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۲۴

عزیزم نکران میزت و صندلیت توی وزارت نفت شدی؟؟
انشالله در دولت سایه صندلی خوب پیدا میشه برات

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۰۱

متاسفانه وقتی حمایت امثال زنگنه، آخوندی و نعمت زاده را از دکتر پزشکیان میبینیم، بیشتر نگران میشویم

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۲۳

زنگنه بخاطر اتهاماتش در پرونده کرسنت از سال 1401 با حکم دادگاه ممنوع الخروج است.
بدبخت ملت فریب خورده

آریو۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۲۱

من نه حقوقدانم نه از جزییات پرونده اطلاعات دقیقی دارم.

اما دو تا سوال دارم :

اول اینکه اگر فسادی رخ داده آقایان مدعی چرا رسماً شکایت نمی کنند و اساساً چرا دادستان ورود نمی کند ؟؟؟؟؟!!!!!

دوم اینکه چرا آقایان مدعی درخواست مناظره و شفاف شدن موضوع را نمی پذیرند؟؟؟؟؟!!!!!!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۱۹

هرجا پول بی حساب کتاب باشد فساد 100 در 100 هست
کلا شرکت نفت و گاز هم همین طور هست
اصلا نیاز به تحقیقات پیچیده هم ندارد
از حقوق ها و مزایاها و هدایا و امکانات و.... در شرکت های نفت و گاز کاملا مشخص هست
یک مثل در جامعه تقریبا معروف هست که می گفتند طرف شرکت نفتی هست وضعش خوب هست
این یعنی چی ؟

علی رهگذر۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۹

اگر این گزارش و حرفهای نایب رئیس محترم سابق انرژی مجلس درست باشه میشه بوضوح فهمید ادامه حیات امثال زنگنه سم مهلکی برای این کشور هست

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۴

فکر نکنم آقای پزشکیان هم کاری بکند در این زمینه
چون خانواده خودش هم آلوده به نفت شده
دختر ایشان هم الان نمی دانم ولی زمانی به گفته سخنگو خودشان خانم حمیده زرآبادی در شرکت پتروشیمی جم مدیر بوده

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۱

سوال: چرا کرسنت در نهادهای اطلاعاتی و دستگاه قضایی به نتیجه نرسیده؟
من با بخشهای تخصصی گزارش کاری ندارم اما مثلا توسل نویسنده به گزاره هایی مثل «عباس یزدان پناه به طور عجیبی ناپدید شد و خبر کشته شدن وی در رسانه‌ها منتشر شد» نوعی تحمیق مخاطب است.
آیا نتیجه پرونده مفقودی عباس یزدان پناه بعد از سالها، هنوز مشخص نشده و یا اینکه به دلایلی مفقودی شاهد پیگیری نشده!!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۱

کاملا مشخص هست چه خیانتی کرده اند آقایان
چطور کسانی که اینقدر خیانت کرده اند هنوز راست راست می گردند بعد از بیش از 20 سال
اتفاقا اینجا آنهایی هم که ظاهرا مخالف و منتقد کرسنت هستند مقصر هستند
چطور هنوز بعد از 20 سال کاری نکرده اند
این نشان از مافیای بسیار قوی و بانفوذی هست

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۵۷

اگر خلافی صورت گرفته باید توسط سازمان بازرسی و دادگاه بررسی شود نه در مناظره تلویزیونی

م.زینالی۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۹

موضوع کرسنت یک قرارداد حقوقی درباره صادرات گاز است. شایسته است افراد حقوقی و ترجیحاً اداره حقوقی وزارت نفت در این باره اظهار نظر کنند. با نوشتن گزارش توسط افراد کم آگاه مثل گزارش تابناک موضوع شفاف نمی شود. ابهامات زیادی در متن این گزارش وجود دارد که از ارزش آن کاسته است. چنین گزارش هایی علاوه بر اینکه موجب روشنگری نمی شوند بلکه شبهات زیادی نیز ایجاد می کنند.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۱۵

یکی از مدیران شرکت نفت بود زمانیکه نماینده مجلس شد تا مدتها از خانه ای که شرکت نفت دراختیار او قرار داده بود بطور مجانی استفاده میکرد وقتیکه خانه از او گرفته شد شدیدا مخالف زنگنه شد

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۰۶

اصولا توجیه فنی و مالی توسعه میدان سلمان برای انتقال گاز آن به عسلویه، تصفیه و سپس مصرف داخل بود اما با خیانت مدیران منصوب وزارت نفت زنگنه و آگاهی او، به یکباره پای یک شرکت واسط بی اعتبار که قبلا در میدان مبارک به تعهدات خود عمل نکرده بود، به قرارداد باز شد. نکته خیانت بار دیگر قرارداد کرسنت این بود که محل تحویل گاز به امارات، جزیره ابوموسی تعیین شده بود و این مساله به نحوی بر مالکیت امارات بر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک صحه میگذاشت.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۰۴

گزارش کاملا یک طرفه در حمایت از جلیلی.
واقعاً زشت و غیرحرفه‌ای است
از تابناک بعید بود چنین رویکردی

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۰۲

یک مساله بدتر در قرارداد کرسنت این بود که ریسک مخزن به ایران تحمیل شده بود یعنی اگر گاز میدان سلمان به هر دلیلی تمام میشد یا با افت فشار مواجه میشد، ایران مجبور بود از مخازن دیگرش به هر قیمتی که میشد باید گاز را تهیه و به ثمن بخس به شرکت کرسنت تحویل میداد.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۷:۴۸

مناظره کنید
چرا یکطرفه! ؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۵۳

متهم کردن افراد صرفا در صلاحیت مراجع قانونی است آنهم در حدود قانون

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۲۵

جای متهم در دادگاه است نه در مناظره

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۷:۳۴

گزارش يكطرفه است و ابهامات بسياري در نحوه نگارش وجود دارد.

رضا۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۷:۳۱

تابناک جان بدجور زدی به خاکی

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۲۲

(:

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۶:۰۷

به نظر میرسد در نوشتن مقاله به نویسنده بسیار کمک شده است .
اصلا موضوع بحث را منحرف کرده ای ، مساله مورد مناقشه این است که عده ای معتقدند قرار داد کرسنت به زیان ایران بوده است و باید متوقف می شد و در این راستا به ادعای طرف مقابل سنگ اندازی نموده اند و سبب وارد شدن زیان به مملکت شده اند
باید بر اساس اسناد و مدارک و به صورت علنی وبا جزئیات کامل موضوع مورد بحث مو شکافی شود . افکار عمومی خود نتیجه گیری خواهد کرد

ف. صفوی۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۵:۳۳

نحوه گزارشگری نایبناک حرفه ای نیست. اگر که مرقوم فرمودید که((به گفته یک کارشناس نفتی سال ۸۴ سال فروش گاز به کرسنت نشد زیرا در پایان کار دولت هشتم میزان پیشرفت فیزیکی این پروژه ۵۰ درصد بود و امکان تولید از میدان سلمان مهیا نبود )) ایا به نظر شما نیازی بیه ذکر اسم نیست؟؟ خود این گزارشگری بودار است. ولی کل داستان حاکی از عدم مدیریت کلان برای تصمیم های کلان است که مشکل اساسی ان جناح بندی های داخلی است که بهای ان را ملت شریف ایران پرداخت میکنند.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۶:۳۹

ماست مالی نکنید. فقط مناظره زنگنه و جلیلی.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۵:۰۸

گزارش یکسویه است.

1- بارها اشاره کردید که قرارداد از اول شل بوده، خب اگر بوده، چرا دولت مد نظر شما این قرارداد شل را فسخ نکرده؟ چرا اجازه داده قراردادی که تا این حد از نظر شما بد بوده، ادامه یابد؟ به این دلیل که بدون اینکه به عواقب کار خود فکر کنند، در مذاکرات با طرف مقابل سفت می گرفته اند و بیانیه می خوانده اند.

2- اگر دولت هشتم بد بوده که اجرا را داده به نااهل و کار ظرف 4 سال جمع نشده، دولت مد نظر شما هم به استناد گزارش خود شما نتوانسته تا 5 سال بعد میدان گازی را به نتیجه برساند. سنگ این دولت بدتر را چرا به سینه می زنید؟

3- با فرض اینکه قرارداد شل بوده است، فرض کنید شما امروز مسئول می شوید. آیا در داخل همان چارچوب به کاهش خسارت و افزایش منافع می پردازید، یا زیر میز می زنید و منکر تعهدات به طرف مقابل می شوید تا زمانیکه از ایران شکایت کند. و غرامت بسیار سنگینی بر ایران وارد کند؟ قرارداد هر چه بوده، می بایست به نحوی هدایت می شده که منافع را حداکثری تامین کند. که در دولت محبوب شما این مسیر طی نشده است.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۱۹

خدانگهدار تویی که قرار به عنوان نخبه مهاجرت کنی غرب . یادت باشه اونجا یه دکمۀ قرمز هست منتظرند تو بروی و فشارش دهی تا چند تا اختراع بیاید بیرون . تا دیر نشده شروع کن .

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۰۳

تابناک طرفدار جلیلی شده کاملا و مخالف پزشکیان.
با این رویه ، خدانگهدار تابناک

حسين۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۳:۵۳

اين برخي تحركات چي بود كه سرداور به ضرر ايران راي داد؟

شكايت در سال ١٣٨٨ انجام شده است ( تاريخ ها رو ميلادي و شمسي نوشته ايد كه دنبال كردن سالها سخت مي شود.

از سال ١٣٨٤ تا سال ١٣٨٨ كه شكايت انجام شده، چرا مراحل توليد گاز تكميل نشده؟ مگه ٥٠ درصد پيشرفت نبوده تا ١٣٨٤؟ اين ٥٠ درصد باقي مونده چرا زماني بيشتر از اون ٥٠ درصد اوليه نياز داشته براي تكميل شدن؟

الحاقيه ششم در چه تاريخي و توسط چه كساني امضا شده است؟ در قبال ملغي شدن حق فسخ ايران، چه چيزي به ايران داده شده است؟

چرا مثلا مقدار كمي گاز از جايي ديگر به خريدار تحويل ندادند و بعد ارسال مقادير بيشتر را به اصلاح قيمت منوط نكردند تا پروژه از سوي ايران شروع شده باشد؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۳:۰۸

طبق گزارش و كامنت جنابعالي ٥٠ درصد اول در ٤ سال و ٥٠ درصد دوم در ٥ سال انجام شده است.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۵

بالام جان در سال 89 پروژه تکمیل شده است یعنی 50 درصد باقی مانده به همان میزان وقت برده است که 50 درصد اولیه زمان برده بود.

شبا۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۱:۵۲

این روایتی ناقص از کرسنت است که هیچ ردپایی از سیاسیون و افراد دم کلفت ارائه نکرده است. واضح است که مقصران اصلی موضوع کرسنت در این روایت خالیست.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۴۸

جناب ناشناس ۹:۸
اگر باعث خوشنودی شما می‌شود، باشد اما توجه کنید که مشکل در دوران بعد ان بوجود آمد طبیعتا در سال ۸۴ می‌توانستند امهال زمانی کنند. اگر کرده اند که دیگر تقصیری متوجه دولت ماقبل نیست و اگر هم نکرده اند که تقصیر دولت بعدیست.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۸

حداقل این را قبول کنید که قرارداد در دوران خاتمی نوشته شد و در همان دوران هم به مشکل خورد . این حد از ایراد را به دولت پرمدعای خاتمی که قایل هستید ؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۰۵

کاملا یک طرفه نوشته شده
حداقل جانب انصاف را رعایت می‌کردید

منصور۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۱:۳۳

با سلام. علت عدم مناظره مطلعینی همچون زنگنه و جلیلی و یا زنگنه با میرکاظمی که هردو وزیر نفت بوده اند چیست؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۶:۳۸

دقیقا. فقط مناظره زنگنه و جلیلی.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۲:۳۴

چون جلیلی میگه جای این حرف ها دادگاه است و احتمالا می ترسه کم بیاره

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۱:۲۰

من مناظره نمیکنم ببرید پشت درهای بسته محاکمه اش کنید/ این جمله از کیست؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۲۲

جلیلی توی مناظره با پزشکیان گفت

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۱۵

جمله جلیلی است
خطاب به پورمحمدی

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۵۱

جمله زنگنه درباره بابک زنجانی ست. به نظرتان درست گفت یا غلط؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۱:۰۹

این هم یکی دیگر از ویرانی ها و خرابی های که دولت احمدی‌نژاد به بار آورده و کشور باید تاوان آنرا بدهد.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۳:۱۷

خود احمدی نزاد هم اصرار بر اجرای آن داشت ولی کسانی که منافع خود را در ضرر می دیند نگذاشتند اجرا شود.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۱۰

از هیچی خبر نداری، سریع اظهار فضل نکن. این قرارداد چند سال قبل از آمدن دولت احمدی نژاد امضا شد و باید تا قبل از سال 84 هم اجرایی میشد

حمید۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۰:۵۶

تاشمادرگیرکرسنت باشین عربستان امارات قطرازچاههای مشترک هرچی گازکشیدن فروختن رفت

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۶

کسی درگی کرسنت نیست. این اصلاح طلبها هستند که هم خرابکاری کردند و هم طلبکارانه برخورد می کنند .

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۱

فایل یک ساعته صحبتهای زنگنه که 2

هفته پیش در مورد کرسنت منتشر شد،

گویای همه مسایل است.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۰:۴۷

کرسنت یعنی خرابکاری احمدی نژاد و جلیلی

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۵:۴۴

چرا جلیلی درسایه نشسته،از مناظره با زنگنه،میترسه؟؟؟!!یا جلیلی دروغ میگه یا آقای زنگنه!!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۱۰:۱۸

احمدی نژاد: دیوان محاسبات وارد شد، آقای کردان وارد شد، گفتند این قرارداد قابل اجرا نیست زیرا یک سوم یک چهارم قیمت است و به خود طرف هم گفتیم که ما زیر بار آن نمی‌رویم. این باید معتدل باشد جالب اینکه بعدا امارات پذیرفت و قیمت را نزدیک به قیمت بین‌المللی بالا آورد منتهی در داخل نمی‌گذاشتند.(منظورش جلیلی)

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۹:۰۵

کرسنت یعنی بی لیاقتی دولت خاتمی . منتها با جنگ رسانه ای توانستند چای خائن و خادم را عوض کنند .

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۵۳

تاریخ ۲۸ مهر ۱۴۰۱، شرکت کرسنت پترولیوم با بیان اینکه از شرکت ملی نفت، چیزی جز سکوت دریافت نکرده است از دادگاه منطقه ای ایالت کلمبیا، درخواست اجرای حکم غیابی کرد تا به زودی شاهد تسخیر منابع ایران به نفع شرکت کرسنت پترولیوم باشیم.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۳۸

8 میلیارد دلار صرف ساخت نیروگاه اتمی بوشهر شد که بتواند اکنون 650 مگاوات برق تولید کند. یعنی 0.8 درصد برق تولیدی کشور! با 8 میلیارد دلار در آن سالها می شد 8 نیروگاه سیکل ترکیبی به ظرفیت نیروگاه دماوند هر یک با قدرت 2860 مگاوات ساخت. چه کسی اکنون پاسخگو است؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۷

نقش افراد در سایه در ماجرای کرسنت را تحلیل نکرده اید!

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۶

باور کنید اگر کرسنت هم منعقد می شد و سالانه چندین میلیارد دلار در خزانه کشور واریز می شد، باز هم اوضاع اقتصادی مملکت همینی بود که الآن است. مشکل اصلی جای دیگر است.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۵

به احمدی نژاد هیچ وقت رای ندادم و خوششم هم نمیاد اما وقتی چیزی را نمی دونیم اظهار نظر نکنیم. یک چیز مسلم و قطعی است و اون هم اینکه متاسفانه سیاستمداران ما در ایران منافع حزبی و گروهی را بر منافع ملی ترجیح میدن
اگر این نبود تا حالا کرسنت به نفع ایران تمام شده و جمع شده بود

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۳

کسی که خواب باشد را می توان بیدار کرد اما کسی که خود را به خواب زده باشد هرگز. موضوع را کامل بخوان بعد نظر بده. در دولت هشتم قراردادی بسته می شود و زمانی برای بهره برداری آن تعیین می شود اما در زمان مقرر پروژه به بهره برداری نمی رسد و شرکت توسعه دهنده هم عوض می شود یعنی همه اینها در زمان خاتمی انجام شد. در زمان احمدی نژاد هم که طبق این متن، روند به جایی رسیده که می توانست حل و فصل شود اما با ورود زنگنه در دولت یازدهم به عنوان وزیر نفت باز ورق به نفع کرسنت بر می گردد.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۲

وقتی منافع محلی از اعراب ندارد، نباید انتظار پیشرفت و بهبود وضعیت مملکت را داشت.

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۲۰

تحریم ها، هزاران بار بیشتر از کرسنت به این مملکت خسارت وارد کرده است.

چه کسی باید پاسخگو باشد؟

ناشناس۱۴۰۳/۰۵/۰۲ ۰۸:۰۶

تابناک این چه گزارش ضعیف و یک سویه ای بود ؟؟؟

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.