رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرروسیه سفر به ایران را ممنوع کرد
4بازدید
۳۲

تابناک تحلیل می کند

درباره مصوبه عفاف و حجاب؛ قانون بد واقعا بهتر از بی قانونی است؟ / محمد هاشمی: بازنگری، چیز عجیبی نیست

قانون ظاهرا چیز خوبی است؛ اما اگر زمانی به تاثیرات ناگوار در زمینه های فرهنگی و اجتماعی و تبع آن سیاسی منجر شود، باید درباره مفید بودن آن تردید داشت.

درباره مصوبه عفاف و حجاب؛ قانون بد واقعا بهتر از بی قانونی است؟ / محمد هاشمی: بازنگری، چیز عجیبی نیست

درباره مصوبه عفاف و حجاب؛ قانون بد بهتر از بی قانونی نیست! / محمد هاشمی: بازنگری در قانون، چیز عجیبی نیست

مصوبه اخیر حجاب و عفاف ضرورت بازخوانی زمینه ها و شیوه های قانونگذاری را دوچندان کرده است. آیا در هر زمانی می توان به اسم قانونگذاری، برای هر حوزه ای آیین نامه و قانون نصویب کرد؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی تابناک، این که قانون بد، بهتر از بی قانونی است، در مورد موضوعاتی است که نسبت به آن، چالش و برخوردهایی وجود دارد . بر این اساس قانون، حتی اگر بد باشد، بالاخره به نحوی مساله را حل خواهد کرد.
اما در عرصه ای همانند عرصه فرهنگ و اجتماع، باید با وسواس بیشتری به این موضوع اندیشید. به راستی، وضع کردن قانون، درباره موضوعی که فعلا یا برای همیشه، مساله و معضل محسوب نمی شود، آیا می تواند قانون خوبی باشد. به عنوان مثال اگر قانونی وضع شود که از فردا، همه دانش آموزان ایرانی، هر روز باید به والدین خود به مدرسه بروند و هیچ کس حق ندارد از سرویس مدارس استفاده کند. این تصمیم حتی اگر به خاطر همه گیر شدن اتفاقات ناگوار در سرویس های مدارس هم باشد، اما قانونی بد است که از نامساله، مساله ساخته و حالا خود در حل ان مانده است.
به راستی، وضع کردن قانون، درباره موضوعی که فعلا یا برای همیشه، مساله و معضل محسوب نمی شود، آیا می تواند قانون خوبی باشد؟
 
ضرب المثل عجیب انگلیسی ها
انگلیسی زبان ها تمثیل خاصی درباره قاونینی دارند که منجر به افزایش مشکلات می شود و مساله ای را هم حل نمی کند. عبارت "قانون، الاغ است" ریشه در یک نمایشنامه از قرن ۱۷ دارد و توسط چارلز دیکنز در رمان "اولیور تویست" محبوب شد. این عبارت به سرسختی و احمق بودن افسانه‌ای نسبت داده شده به الاغ‌ها اشاره دارد و نظام قانونی را به خاطر اعمال سخت‌گیرانه و سرسختانه قانون به‌طور یکسان مورد انتقاد قرار می‌دهد.
یادآوری این تمثیل از این جهت است که بدانیم وضع قوانین بد و احتمال تاثیرات منفی آن موضوعی است که در همه جای دنیا جریان دارد و نگرش  خاص را نسبت به قوانین بد روایت می کند.
 
جامعه حق دارد نپذیرد
پذیرش یا عدم پذیرش قوانین توسط جامعه یکی از موضوعات کلیدی در مطالعات اجتماعی و حقوقی است که تأثیر عمیقی بر کارایی و اثرگذاری نهادهای قانونی دارد. قوانین، به عنوان چارچوب‌های رسمی و الزام‌آور برای اداره جامعه، زمانی مؤثر و کارآمد خواهند بود که توسط افراد جامعه پذیرفته و رعایت شوند. اما این پذیرش همیشه قطعی نیست و ممکن است در مواجهه با قوانینی که با ارزش‌ها، باورها یا نیازهای اجتماعی هم‌خوانی ندارند، با مقاومت و عدم پذیرش روبه‌رو شوند. 
از این رو، میزان پذیرش قوانین در یک جامعه می‌تواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد؛ عواملی مانند شفافیت چرایی وضع قانون،  فرآیند قانون‌گذاری، شرایط قانونگذاران، مشارکت مردم در تصویب قوانین، تناسب قوانین با واقعیت‌های اجتماعی و اقتصادی، و البته نحوه اجرای آن‌ها. 
در صورتی که جامعه نسبت به قانونی احساس بی‌اعتمادی کند یا آن را ناعادلانه بداند، احتمال عدم پذیرش آن بیشتر خواهد بود، که این امر می‌تواند به بروز مشکلاتی در سطح اجتماعی و حتی سیاسی منجر شود. در این راستا، بررسی چرایی پذیرش یا عدم پذیرش قوانین توسط جامعه و عواملی که در این فرآیند تأثیر دارند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 
یکی از قوانینی که موجب شد تا اذهان عمومی نسبت به آن دچار حساسیت کلان شود و فعالان اجتماعی و مدنی نسبت به آن واکنش‌های کثیری نشان دهد، قانون حجاب و عفاف بود. 
اکثر مخالفان این قانون معتقد بودند که جامعه آمادگی پذیرش امثال این قوانین را ندارد. این موضوع باعث شد که خبرنگار تابناک به سراغ محمد هاشمی برود و از او درباره جامعه و پذیرش قانون توسط مردم پرس و جو کند.
درباره مصوبه عفاف و حجاب؛ قانون بد واقعا بهتر از بی قانونی است؟ / محمد هاشمی: بازنگری، چیز عجیبی نیست
محمد هاشمی: عدم پذیرش قانون، محتمل است
محمد هاشمی رفسنجانی، عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام به تابناک گفت: در هر جامعه‌ای، قوانین و مقررات ابزارهای اساسی برای نظم‌بخشی به روابط اجتماعی و تأمین عدالت هستند. در این میان، برخی قوانین ممکن است در زمان تصویب برای بخشی از جامعه مفید و موثر به نظر نرسند و در عمل با مشکلات اجرایی یا نواقص مواجه شوند که منجر به نارضایتی یا مشکلات اجتماعی می‌شوند. به‌ویژه در جوامعی که مسائل و نیازهای اجتماعی آن‌ها پیچیده و متنوع است، ممکن است برخی از قوانین نتوانند در همه شرایط پاسخگوی نیازها و مطالبات مردم باشند. اینجاست که چالش‌های اصلی آغاز می‌شود.
وی ادامه داد: جامعه ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حالی که قوانین متعددی در کشور وجود دارد که برای نظم‌دهی به مسائل مختلف وضع شده‌اند، در برخی موارد اجرا یا تطابق آن‌ها با شرایط روز ممکن است با مشکلاتی مواجه شود.
اگر اکثریت جامعه از یک قانون ناراضی باشند یا مشکلات اجرایی آن به وضوح دیده شود، امکان اصلاح آن از طریق درخواست‌های مردمی، نمایندگان مجلس یا حتی از طریق خود مجلس پیش‌بینی شده است
وی افزود: در چنین مواقعی، پرسشی که مطرح می‌شود این است که چه باید کرد؟ چه راهکاری برای اصلاح و به‌روزرسانی قوانین وجود دارد؟ یکی از مهم‌ترین ابزارها برای رفع این مشکلات، ساختار قانونی خود کشور است. 
هاشمی ادامه داد:در قانون اساسی ایران، سازوکارهایی برای اصلاح قوانین پیش‌بینی شده است. این اصلاحات می‌تواند از طریق مجلس شورای اسلامی، که مسئول اصلی تصویب قوانین است، صورت گیرد. به‌طور خاص، در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شرایطی برای بازنگری و اصلاح قوانین که نیاز به تغییر دارند، مشخص شده است. 
وی  بر این اساس معتقد است: اگر اکثریت جامعه از یک قانون ناراضی باشند یا مشکلات اجرایی آن به وضوح دیده شود، امکان اصلاح آن از طریق درخواست‌های مردمی، نمایندگان مجلس یا حتی از طریق خود مجلس پیش‌بینی شده است.
محمد هاشمی گفت: یکی دیگر از مسائل اساسی، نحوه پذیرش و اجرای اصلاحات توسط مسئولان است. در برخی موارد، اگر اصلاحات به اندازه کافی شفاف و متقاعدکننده نباشد، ممکن است حتی در سطح اجرایی با موانعی روبه‌رو شود. در این صورت، نهادهای نظارتی و قضائی کشور باید نقش فعالی در پیگیری اجرای صحیح اصلاحات ایفا کنند. برای نمونه، در صورتی که قانون یا اصلاح آن از نظر عملیاتی با مشکل مواجه شود، قوه قضائیه می‌تواند وارد عمل شده و بر اجرای درست آن نظارت کند.
وی درباره مباحث پیش امده درخصوص قانون عفاف و حجاب، خاطرنشان کرد: در مجموع، مسئله اصلی این است که قوانین باید به گونه‌ای تنظیم شوند که پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشند و امکان تطبیق با تغییرات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را داشته باشند.
 در این میان، مسئولان کشور باید با استفاده از ابزارهای قانونی و سیاست‌گذاری، به‌طور مستمر قوانین را بازنگری کرده و در صورت نیاز آن‌ها را اصلاح کنند. این فرآیند باید به‌طور شفاف و با مشارکت مردم صورت گیرد تا بتوان به بهترین نحو ممکن مشکلات جامعه را حل کرد.

 

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۸:۳۰

من فکر نمیکنم که به ایشان نمایندگی داده باشم از طرف مردم صحیت کند. نظر ایشان اصلا اهمیتی برای من ندارد. نظر جامعه مهم است بیایید و رفراندوم بگذارید تا خواسته مردم روشن شود.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۷:۴۸

کل کسانی که در حکومت و در بخش مفت خوری و فریبکاری و حیف میل بیت المال نقش اساسی دارند و جز فریبکاران و مفتخورها هستند همه مشکلات را رها کرده اند و دنبال حجاب هستند که مردم اصلا در حال حاضر هیچ مشکلی ندارند .

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۶:۱۵

نمیشه اجازه داد یه سری نوچه دشمن و جنبش فواحش به ارزش ها و فرهنگ این مرز و بوم دهن کجی کنن باید دهانشان خورد بشه توسط قانون.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۶:۰۳

اینا معلوم نیست تو فضان چی می زنن کشور از نظر اقتصادی فاجععععععععععععععععععععععععععه س کجایی مرد ناحساب چی می گی

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۵:۵۲

اس تی ضآح

امجد۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۵:۴۴

دیگه تاریخ مصرف این حرفا و این ادما تموم شده. به 2025 خوش آمدید

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۵:۲۵

تبلیغ برای حجاب در حد توصیه قابل قبول است نه اینکه یک دختر ۱۰ ساله را به کانون اصلاح و تربیت ببرند .

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۴:۵۸

قانون بد بهتر از بی قانونی است اما نه وقتی قصد داشته باشی رفتارهای عادی و طبیعی یک جامعه رو کنترل بکنی.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۳:۲۹

هدف به زدن زمین دولت پزشکیان است که قشر متوسط دوباره وارد انتخابات نشوند تا اینها با رای 3 درصدی انتخاب شوند

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۳:۲۹

سمفونی برهنگان

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۲:۳۹

هزار مسله حیاتی تر و مهم تر و فوری فوتی تر وجود دارد که امنیت کلی کشور را بخطر انداخته .

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۲:۱۳

اکثر مسوولین این کشور هنوز فرق بین قانون و فرمان را نمی دانند چون از علم حقوق سر در نمی آورند و فکر می کنند هر جا چند نفر دور هم جمع شدند و مصوبه ای را تصویب کردند ، آن مصوبه از نظر علم حقوق ، قانون حساب می شود و مردم باید بدون هیج سوال و اعتراضی ، آن را اجرا کنند

ستایش۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۲۲:۴۷

حق ترین حرف روی کره ی زمین را زدی عزیز.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۲:۰۴

شما ها در خواب و رویا زندگی می کنید. امروز دلار 82000 تومان!! خجالت هم چیز خوبی هست! کشور بر باد است!!تازه هنوز ترامپ نیومده. نسیم ترامپ، اقتصاد فلاکت زده ما را سوار بر باد کرده.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۹ ۰۴:۵۳

برای اونها که جیبهاشان رو پر کردن هیچ ربطی نداره

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۳:۴۳

چه ربطی داره به موضوع بحث؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۴۴

هر چیزی حدی دارد بابا شور هر چیزی در نیاورید اینقدر حجاب حجاب کردید که اصل ماجرا لوث شده است یک چیزی بنا باشد جا بیافتد خود مردم بهش میرسند باور پیدا میکنند براشون خوب است عین واکسن زدن یا رعایت بهداشت ولی اگر چیزی را قبول نداشته باشند با زور چماق نمیشود اگر میشد تاحالا شده بود بعد از 45 سال.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۵:۲۳

جریمه نقدی هم یعنی زور .
یک مورد در تاریخ اسلام شاهد بیاور

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۴:۲۷

جریمه نقدی اگر زور نیست چیست تحبیب است؟

مهران۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۳:۴۳

زور و چماق نداریم. جریمه نقدی است.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۲۷

چیزی برای گفتن ندارید..

اجرا کنید ببینیم چی می شه

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۲:۲۵

این ماجرا مشابه زیاد دارد
خودرو من به دلیل تصادف در توقیف پلیس راه بود یک هفته بود که در پارکینگ بود اس ام اس برای من که مرد هستم امد که در ولنجک تهران کشف حجاب کرده ام

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۵۲

من در طرح نور و طرح ناظر چند بار پیامک کشف حجاب فیک دریافت کردم و یک بار مجبور به تعهد دادن شدم در حالی که یه ماشین قراضه دارم و مرد هستم
در وزرا برخوردها خیلی ناجور و خارج از شان انسانی بود و سند و مدرکی هم نبود و فقط یک راه بود آن هم تعهد دادن
یک روز کامل با مردم عصبی و شاکی که مدام غر می زدند و بعضیهاشان شبیه من کاملا بی گناه بودند گذراندم
ظاهرا یه تعداد مخبر در سطح شهر برای گزارش بی حجابی هست که احتمال خطای انسانی و انتقام جویی شخصی هم وجود داره
من نمی خوام چنین طرح هایی اجرا بشه

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۰۹

الان که قانون اجرا نشده کسی لخت اومده تو خیابون؟ همه کم و بیش حجاب رو رعایت می کنن. حالا اون معدود نفراتی که عادت به ناهنجاری دارن وقتی حجاب هم قانونیه با شکل و شمایل عجیب و غریب ظاهر میشن و ترسی از گرفته شدن و تنبیه شدن ندارن. بهتر است به خاطر ناهنجاری چند نفر همه جمع را محدود نکنید.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۰۳

این همه مسایل و مشکلات زمین مانده داریم چرا این نمایندگان کل زمان عمرشان را گذاشته اند برای حجاب؟! دلیلش چیست؟

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۷:۱۳

اقای هاشمی

پیر شدی برو استراحت بکن

بسه دیگه

برای چه نسلهایی تصمیم میگیری قربونت

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۵:۴۵

قانون خوبه ولی قانونی که اجرا بشه
آموزش رایگان قانونه اجرا میشه نه
درمان رایگان اجرا میشه نه
جلوی رانت و دزدی و اختلاس مسوولین گرفته میشه نه
و و و و و

مهران۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۳:۴۱

اولا مسئله حجاب یک موضوع بسیار مهم و کلیدی است.
دوما این قانون مورد بحث توسط کمیسیون تخصصی مربوطه ارائه شده است.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۲:۳۵

دلیلش این است که انها هیچ سواد و تخصصی برای رفع مشکلات ندارند و فقط توجهشان به این است که حواس من و شما را از مسایل اصلی جامعه پرت کند .

حسن۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۳۷

چون کار دیگه ای از دستشون بر نمیاد.

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۳۶

کار ی از دستشان بر نمی آید تخصص هم ندارند برای خالی نبودن عریضه

ناشناس۱۴۰۳/۱۰/۰۸ ۱۱:۱۵

سر گرمی ذهن من و تو

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.