رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرروسیه سفر به ایران را ممنوع کرد
1بازدید
۴۳

حامد یزدیان در گفتگو با تابناک:

استیضاح وزیر جهاد در هاله ای از ابهام، امضاها کم شد/ یارانه ها باید مستقیم به مصرف کننده برسد

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با تابناک گفت برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که تعدادی از نمایندگان استیضاح کننده امضاهایشان را پس گرفتند، و تعدادی از نمایندگان هم به تازگی اقدم به امضا استیضاح کردند، اما هنوز استیضاح وزیر در دستور کار قرار دارد.

حامد یزدیان

با نزدیک شدن به اجرای برنامه هفتم توسعه و تصمیم دولت برای انتقال یارانه‌ها به مصرف‌کننده نهایی، سوال‌های زیادی درباره تأمین نهاده‌های دامی، ارز ترجیحی و کنترل قیمت‌ها مطرح شده است. از سوی دیگر، مجلس نسبت به انحصار در بازار نهاده‌ها و شفافیت تخصیص منابع حساسیت بالایی دارد. 

در همین زمینه، تابناک گفت‌وگویی با حامد یزدیان، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس انجام داده تا وضعیت یارانه‌ها، سیاست‌های دولت و آخرین اخبار درباره استیضاح وزیر جهاد کشاورزی را بررسی کند.

تابناک: وزیر جهاد کشاورزی اعلام می‌کند که ارز ترجیحی کالاهای اساسی همچنان برقرار است و حذف نشده، اما واقعیت این است که هر روز اقلام جدیدی به فهرست کالاهای حذف‌شده از ارز ترجیحی اضافه می‌شود؛ از جمله برنج، گوشت و حبوبات. در این شرایط، این پرسش جدی مطرح است که چرا وزیر جهاد کشاورزی به‌طور شفاف درباره وضعیت نهاده‌های دامی و نحوه تأمین ارز آن‌ها تعیین تکلیف نمی‌کند؟

به نظر بنده، این روند در حال حرکت است؛ هرچند در جریان این حرکت، اختلالات و اشکالاتی نیز به وجود می‌آید که طبیعتاً باید در جای خود مورد بحث و بررسی قرار گیرد. اما تصور من این است که اختیار این موضوع در حوزه وزر جهاد کشاورزی نیست، بلکه تصمیمی است که در سطح دولت اتخاذ شده و به نوعی در برنامه هفتم توسعه نیز پیش‌بینی شده است. بر اساس تکلیف برنامه هفتم، قرار بر این است که یارانه‌ای که پیش‌تر به نهاده‌ها پرداخت می‌شد، به انتهای زنجیره منتقل شود و مستقیماً به مردم و مصرف‌کننده نهایی پرداخت شود. این یک رویکرد کلی است که در برنامه هفتم وجود داشته و به نظر می‌رسد دولت نیز در ابتدای اجرای برنامه‌های خود قرار دارد و اکنون این سیاست به‌صورت گام‌به‌گام توسط وزارتخانه‌های مختلف در حال عملیاتی شدن است.

آنچه مجلس در حال حاضر بر آن تأکید دارد، و این نیز باز هم تکلیف صریح برنامه هفتم است، این است که اگر قرار است در این مسیر حرکت شود، باید معیشت مردم حداقل در سطح قابل قبولی تأمین شود، به‌ویژه برای دهک‌های کم‌درآمد

مسئله‌ای که در این میان وجود دارد این است که در این مدل، واقعیت آن است که امروز حتی ما به‌عنوان نمایندگان مجلس نیز به‌طور دقیق نمی‌دانیم برنامه دولت چیست و برنامه زمان‌بندی آن چگونه تعریف شده است. متأسفانه گفتمان مشخص و منسجمی میان مجلس و دولت در خصوص این موضوع شکل نگرفته است. آنچه مجلس در حال حاضر بر آن تأکید دارد، و این نیز باز هم تکلیف صریح برنامه هفتم است، این است که اگر قرار است در این مسیر حرکت شود، باید معیشت مردم حداقل در سطح قابل قبولی تأمین شود، به‌ویژه برای دهک‌های کم‌درآمد. به همین دلیل، مجلس صراحتاً اعلام کرده است که اگر دولت قصد دارد، برای مثال، ارز ترجیحی برنج را حذف کند، حتماً باید در مقابل، از طریق کالابرگ، این عدد را به مردم پرداخت کند. به بیان دیگر، دولت باید مشخص کند که برنج، روغن، گوشت و مرغ که جزو مایحتاج اساسی مردم هستند، در طول سال برای خانوارها تأمین می‌شوند و اگر به‌واسطه این تصمیمات، تورم یا افزایش قیمت رخ داد، قیمت این هفت، هشت یا ده قلم کالای اساسی برای مردم تغییری نکند. این، تفاهمی است که در حال حاضر میان مجلس و دولت در این زمینه وجود دارد. پس اگر در حال حاضر، برای مثال، ارز ترجیحی برنج حذف شود، قرار است مابه‌التفاوت آن در قالب  تأمین منابع مالی کالابرگ يا اگر چیز دیگری حذف شد همین سازوکار درباره آن نیز اجرا خواهد شد. در حال حاضر، با وجود همه اتفاقاتی که از ابتدای سال رخ داده و با اینکه این موضوع در ابتدا در بودجه پیش‌بینی نشده بود و بعداً نیز با کسری منابع مواجه شد، آنچه فعلاً ما اطلاع داریم این است که در حوزه نهاده‌های دامی، قرار است تا پایان سال، عرضه با همین نرخ ارز ترجیحی ادامه پیدا کند. در واقع، طی چند روز گذشته نیز این روند مجدداً آغاز شده و اقداماتی در حال انجام است. این اطلاعاتی است که ما در اختیار داریم. بر این اساس، در حوزه نهاده‌های دامی، فعلاً تصمیم حاکمیت این است که حداقل در سال ۱۴۰۴، حذف ارز ترجیحی در دستور کار نباشد.

تابناک: چرا این موضوع به‌صورت شفاف و مشخص اعلام نمی‌شود که در نهایت، ارز ترجیحی برای نهاده‌ها تخصیص پیدا می‌کند یا خیر؟
 وزیر جهاد کشاورزی در مصاحبه‌های خود اعلام کرده‌اند که تا پایان سال، ارز ترجیحی نهاده‌ها تخصیص خواهد یافت. این موضوع از سوی وزیر جهاد صراحتاً بیان شده است. اما در مقابل، وزیر اقتصاد و فرمانده تیم اقتصادی دولت، که ایشون  معاون اول هستند، تاکنون این موضوع را به‌صورت رسمی و صریح اعلام نکرده‌اند. این نقد از سمت ما هم هست. 
 
تابناک: شائبه‌هایی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه صرفاً برخی شرکت‌های خاص و به‌اصطلاح «نورچشمی» در فهرست دریافت‌کنندگان ارز ترجیحی وزارت جهاد کشاورزی قرار دارند و سایر فعالان این حوزه ناچارند ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کنند. این دوگانگی چه مشکلات جدی ایجاد کند. و چرا نهادی ناظر مانند وزارت جهاد کشاورزی، به‌جای ایفای نقش تنظیم‌گری بازار، به عاملی برای تفرقه و دو‌دستگی تبدیل شود؟
 
این موضوع از بحث هایی است که افراط و تفریط در بیان آن وجود دارد،  به‌گونه‌ای که در عمل، انحصار برای برخی مجموعه‌های خاص شکل بگیرد. متأسفانه در برخی موارد، عملکرد بعضی از مجموعه‌ها به‌نحوی است که عملاً منجر به ایجاد انحصار می‌شود و این نگرانی، به‌ویژه در حوزه نهاده‌های دامی، به‌طور جدی وجود دارد. از سوی دیگر، وزیر جهاد کشاورزی به‌صراحت اعلام کرده‌اند که چنین انحصاری وجود ندارد و حتی تأکید داشته‌اند که سیاست ایشان، شکستن این انحصارهاست. واقعیت این است که شواهدی در هر دو جهت وجود دارد؛ یعنی هم در برخی موارد مشاهده می‌شود که روندها به سمت واردکنندگان خاص سوق پیدا می‌کند و هم در همین روزهای اخیر شاهد بوده‌ایم که برخی دیگر از واردکنندگان نهاده‌ها نیز موفق به دریافت ارز شده‌اند، وارد بازار شده‌اند و فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. 
موضع مجلس این است که همه فعالان واجد شرایط باید بتوانند به‌صورت مشابه از ارز ترجیحی بهره‌مند شوند و در یک فضای رقابتی سالم فعالیت کنند
به نظر بنده، برای قضاوت دقیق‌تر در این خصوص، باید چند روزی دیگر صبر کرد تا مشخص شود که در نهایت، کدام‌یک از این دو گزاره به واقعیت نزدیک‌تر است. مجلس شورای اسلامی و به‌ویژه کمیسیون کشاورزی، نسبت به این موضوع حساسیت بسیار بالایی دارند و به‌طور جدی بر شکسته شدن هرگونه انحصار و ایجاد تنوع در میان تأمین‌کنندگان نهاده‌ها تأکید می‌کنند. موضع مجلس این است که همه فعالان واجد شرایط باید بتوانند به‌صورت مشابه از ارز ترجیحی بهره‌مند شوند و در یک فضای رقابتی سالم فعالیت کنند. در همین راستا، جلسات نظارتی متعددی در این خصوص برگزار شده و این نظارت‌ها در آینده نیز ادامه خواهد داشت. اصرار مجلس بر این است که با شکسته شدن انحصار، هم امکان کنترل بهتر قیمت‌ها فراهم شود و هم یارانه‌ای که به‌صورت پنهان پرداخت می‌شود، در نهایت به دست مصرف‌کننده نهایی برسد؛ همان هدفی که پیش‌تر نیز به آن اشاره شد.
 
تابناک: در خصوص استیضاح وزیر جهاد کشاورزی، پرسشی مطرح شد مبنی بر اینکه شائبه‌هایی وجود دارد که ایشان، با توجه به اینکه پیش‌تر خود نماینده مجلس بوده‌اند، ممکن است امضاهای استیضاح را دوباره جمع‌آوری کنند تا فرآیند استیضاح به تعویق بیفتد یا متوقف شود؟
واقعیت این است که هنوز اطلاعات دقیقی در این زمینه وجود ندارد. برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که تعدادی از نمایندگان استیضاح کننده امضاهایشان را پس گرفتند، و تعدادی از نمایندگان هم به تازگی اقدم به امضا استیضاح کردند، اما هنوز استیضاح وزیر در دستور کار قرار دارد و و خارج نشده و از نظر زمانی، احتمالاً این استیضاح یکی از نخستین موارد نیست و ممکن است در ردیف سوم یا چهارم از نظر ترتیب زمانی اعلام وصول قرار گیرد.

 

 

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ایمان کامیاب املشی۱۴۰۴/۰۹/۲۹ ۲۱:۱۸

وزیر جهاد ومسکن وصنعت هرسه با ریس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد باید استیضاح شوند تا هم ارامش هم کار تولید بشه . عملکرد مهمه با بازدهی نه میزدوستی اقایان

محمد۱۴۰۴/۰۹/۲۹ ۱۶:۲۹

اینقدر نگویید دهک های پایین مشکل دارند همه بازنشستگان و مردم عادی مشکل دارند و نیاز به کالا برگ و یارانه دارند

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۹ ۱۳:۲۱

یکی از ضعیف ترین وزرای کابینه هست...سریع تر استیضاحش کنید تا بیشتر خرابی به بار نیاورد

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۲۲:۳۳

معاملات و تعاملات سنگین است

علی۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۲۱:۵۰

... مردم الان نمی توانند احتیاجات روزمره خود را تامین کنند
آخه این چه دولتی است که مردم محرومش رو زجر می دهد
پزشکیان مردم را فریب داد
شکم گرسنه دین و ایمان نمیشناسد.
دولت محترم عرضه داری برای مردم آسایش و راحتی درست کن و اذیت نده
اگر عرضه ندارید برید کنار
به شما رای دادیم تا کار کنید و به ملت خدمت کنید نه اینکه همزبان ما بودید رای دادیم . اگر نمیتوانی کار کنی یا بلد نیستی .رایم را ازت پس میگیرم .
ملاک رضایت ملت است...

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۲۱:۴۴

سهم کسانی که اصلا ماشین ندارن ازاین بنزین چی میشه

داریوش۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۲۱:۳۵

هر چند روز یکبار مود غذایی روچند برابر میکنید
من بچه زمان شاهم هیچ از اون دوره خوشم نمیاد ولی هیچوقت ندیدم زیر یکسال چیزی گرون بشه شاید سالی چند ریال ولی الان روزانه میلیونی اجناسو خوراکی ها رو چند برایر میکنید

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۲۰:۲۵

لطفا لیست نمایندگانی که از رای خود منصرف شدن وبرای بدبختی مردم با وزیر هماهنگ شدن بزارید مردم ببینند به چه کسانی رای دادند

حقگو۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۹:۵۶

همین زد و بند های سیاسی اوضاع مملنکت را به این روز انداخته. وضعیت مردم برایشان اهمیت نداره

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۷:۵۰

مجلس قوی در راس امور است

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۶:۵۹

دولت را به خاطر گرانی وکاهش ارزش پول ملی به محاکمه بکشید

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۶:۵۴

بایدم امضاها کم بشه . ملاک تو مجلس لابیه نه گرفتاری مردم

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۶:۴۰

باسلام و خسته نباشی .
جای سوال دارد که چرا نماینده مردم در مجلس شورای اسلام امضا استیضاح وزیر کشاورزی را پس گرفتند؟

هم وطن۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۵:۳۶

آنوقت چی شد که پس گرفتن

وحید۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۵:۰۷

بله باید حق هر شخص به خانواده پرداخت بشه نه عده ای خاص
سالها حق مردم تو جیب عده ای می رود
حق هر ایرانی باید به خودش داده شود
مگر شما وکیل تو زندگی مردم هستید که چه میخورد کجا خرج میکحد و ‌‌..
بس است خسته شدیم دیگه

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۴:۴۰

نمایندگان صرفا نظاره گر گرانی و تورم کمرشکن هستند و با واژه استیضاح بیگانه اند

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۴:۲۵

....وزیر جهاد کشاورزی باید اسمشو بذارن وزیر جهاد تورم

تک۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۳:۱۶

فقط محاکمه وزیر جهاد ، معاونت امور دام ، دام و پرسنل رو ترکونده

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۳:۰۰

معلوم چی شده.............................

احمد۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۲:۳۰

این ... با کدام پیشینه علمی مدرک کدام دانشگاه معتبر وزیر شده؟
آقای پزشکیان جوابگو باشد
گوگل جستجو کنید اگر دانشگاه محل تحصیل این بشر پیدا کردید،،،،،،،

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۲:۲۶

تجربه یارانه ها اثبات نمود ، هرگونه پرداخت پول اشتباه و حماقت محض است ! و با تورم تاثیر خود را در کوتاه مدت از دست می دهد !

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۲:۰۳

دیگه بودجه کامل درسال 405 توسط دولت قانونا نباید توسط دولت به مجلس ارائه گردد یارانه ها بجز پرداختی های مستقیم به خانوارها وسبد کالائی که به دهکها داده می شود مشخصه ودربخش یارانه های غیرمستقیم که بصورت سرانه افراد جامعه درنظر گرفته می شد و بخش قابل توجهی از بودجه را تشکیل می داد نیز با حذف این ارزها ی یارانه ای مانند ارز ترجیحی وارزنیمائی هم تکلیفشان روشن شدودیگر ارزی تخصیص داده نمی شود یعنی جامعه بطور کلی محروم از یارانه های غیرمستقیم گردیده بطوریکه یارانه های دارو و مواد اولیه نهاده های کشاورزی نهاده های دام و طیور نهاده های صنعتی وقطعات و تجهیزات پزشکی و ماشین آلات صنعتی همگی قطع گردیده و جامعه باید تمام این کالاها به قیمت تمام شده ابتیاع نماید ودرمورد سوخت وحامل های انرژی خانوار از گرانی های اخیر می‌شود دریافت که دیگر بادرآمدهای ناچیز حقوق بگیران جامعه از هرگونه افزایش قیمتی فروگذار نکرده است پس دیگر فکر نمی کنم دولت اینقدر جسارت داشته باشدبجز تخصیص بودجه جهت انجام کارهای عمرانی ردیف بودجه ای به مجلس ارائه نمائید چراکه جامعه به اندازه کافی هشیار میباشد

علیرضا سلیمانیان۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۲:۰۲

فقط باید وزیر جهاد کشاورزی استیضاح شود قطعا این وزیر توانایی اداره این وزارتخانه را ندلرد

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۱:۵۸

یا از اول الکی بوده استیضاح
یا وعده وعید گرفتن بابتش
یا فهمیدن چیزی و حل نمیکنه جابجایی افراد
در هر صورت نشون میده حسینقلی خانیه همه چیز

هادی۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۱:۵۵

اخه این وزارتخانه بودن با هزینه گزاف چه خاصیتی داره همه اجناس داخلی و خارجی با دلار حساب میشه

علی۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۱:۵۱

با اوصاف گفته شده توسط این نماینده مجلس، کالابرگ باید به همه دهکها (به جز دهک دهم) داده شود واقعا تفاوت معناداری بین دهک نهم وهشتم وهفتم وششم و پنجم وجود ندارد ولی تفاوت بسیار معناداری بین دهک دهم باسایردهکها وجود دارد پس بجز دهک دهم حتما به سایردهکها کالابرگ و یارانه نقدی داده شود.

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۱:۴۳

هیچ وزیری استیصاح نمی شود نمایندگان این همه هیاهو می کنند کدوم مشکل حل شده است،ظاهرا مخالف هستند ولی پشت پرده رفیق شفیق هم هستند.فقط خدا به دادمان برسه والسلام.

mohamad۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۱:۴۲

ضعیف ترین وزیر کشاورزی بعد از انقلاب ایشون هستند
اون وزیر قبلی ... بابت چای دبش ...
این یکی هم ... نهاده های دامی

تا کی کشور باید توسط چنین افرادی اداره شود؟

یدالله۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۱:۳۳

سیبل ها ...

محمود۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۱۰:۳۰

خوشم آمد وزیر زیرکی هستش

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۸:۵۸

مشکل دولت بودجه ناحق تورم است دولت را منحل کنید بس کنید

محمد۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۸:۵۶

... جلیلیون چرا رییس بانک مرکزی را استیضاح نمیکنند؟!
آیا دلار 130 هزارتومانی به نفعشان است؟!
هرچه گرانتر بهتر!!

علی۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۸:۳۶

چرا وزرایی که باید استیضاح بشوند یکشبه همه چیز تغییر میکنه ؟؟؟؟

حسنعلی نیکان فر۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۸:۰۳

... هیچ مسئولی متخصص ان مسئولیتی که برعهده گرفته نیست .
آلبته افراد پاکدست هم داریم منتها کم داریم

امیر خیرابادی۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۷:۲۰

همه چی گل بلبل هست
مگر خبری هست؟
قیمت تخم مرغ که گران نشد است
برنج هم ارزان همه جا هست
در واقع حقوق اضافه با آقای فرزین ریس بانک مرکزی تیم ایشان داد می شود و وزیر جهاد کشاورزی نبود آنها با بودن آنها چه فرقی می کند اگر نبودن شاید این همه گرانی هم نبود

شهروند۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۷:۲۰

سلام. کار نماینده ها هم شده استیضاح! استیضاح کدوم درد مردم رو دوا کرده! بالاخره باید نماینده ها هم سر گرم باشند خودنمایی کنند.

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۶:۵۴

استیضاح کنید

زید۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۶:۴۹

تا حالا کجا کسی دیده که امضای یک سندی مرتب در حال تغییر باشد؟
این باعث هزار نوع زد و بند و رانت به نماینده ها از طرف وزیر برای پس گرفتن امضای آنهاست.

محمود۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۶:۳۵

مجلس در رأس همه امور است

عباس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۴:۳۰

خوشبختانه چون ايشان خودشان قبلآنماینده بودن کاملآ به مسائل مربوط به قانع کردن نمایندگان برای پس گرفتن امضایشان هستند

سامان۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۱:۲۰

اقای پزشکیان اگر نمیتونی بر عملکرد وزیران خود کنترل داشته باشی.... بگو تو نمیتونی این وزیران تغیر بدی...دشمن کشور همین وزیران سودجو و شرکت های خاص و نورچشمی این وزیران هستند

ناشناس۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۱:۰۸

... . سفره مردم کلا نابود شده است و پزشکیان هیچ عملکردی ندارد

ایمان۱۴۰۴/۰۹/۲۸ ۰۰:۵۷

... پشت پرده چه کسانی به وزارت جهاد توصیه میکنه که این شرکت ها خاص و نور چشمی ارز دریافت کنن...
پیداکنین ارتباط این شرکت ها و وزیر جهاد و افراد دشت پرده...

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.