آخرین خبرعکس: گرامیداشت درگذشتگان در سراسر جهان
0بازدید

فروش تریبون رسانه ملی چه منطقی دارد؟

این که یک ‌باشگاه یا یک مؤسسه اقتصادی، فرصت تبلیغ ـ‌ نه در قالب بخش تبلیغات که در قالب یک برنامه در صداوسیما ـ ‌بیابد، مخاطب پیشنهاد و گفتار‌هایش را نه از نگاه تبلیغات ـ که شاید کاذب یا با اغراق باشد ـ که به عنوان یک حقیقت مورد توجه قرار می‌دهد، ممکن است اثرات جالبی نداشته باشد؛ البته ماجرا هنگامی حساس می‌شود که آن حوزه، باشگاه، گروه، مؤسسه و... دچار ‌خطای بزرگی شود و رسانه به واسطه آن که طرف حساب میلیاردی‌اش باید نقد شود، دست به عصا راه می‌رود.

فروش تریبون رسانه ملی چه منطقی دارد؟

در یک اقدام بی‌سابقه بخشی از ساعات هرهفته صداوسیما در قالب برنامه‌ای مشارکتی به باشگاه‌ها واگذار شده است؛ رویدادی که اگر قرار باشد فراگیر شود، ‌رسانه ملی به یک ملک اجاره‌ای مبدل خواهد شد که علاوه بر شکل‌گیری فضایی برای بیان مواضع یک‌سویه، قدرت عمل این نهاد را برای نقد نهاد‌ها و اشخاص به شکل جدی کاهش می‌دهد و از این حیث انتظار می‌رود به چنین رویکردی برای تأمین کسری اعتبارات پایان داده شود.

به گزارش «تابناک»، از مهمترین پیش‌نیازهای مدیریت رسانه، حفظ استقلال کاری است و «مستقل بودن»، مهمترین شعاری است که از سوی بسیاری از جریان‌های رسانه‌ای همواره مورد اشاره قرار می‌گیرد و مخاطبان به این مقوله به عنوان یکی از ارزش‌های کلیدی برای انتخاب رسانه مورد وثوقشان توجه می‌کنند، چرا که بی‌‌گمان، رسانه غیرمستقل و وابسته به یک یا چند گروه، عملاً قدرت عمل محدودتری نسبت به رسانه‌های مستقل داشته و امکان نقد بسیاری از مسائل را ندارد.

بد‌ترین نوع وابستگی نیز وابستگی مالی است و رسانه‌ای که مخارجش را متکی به بخشی از گروه‌هایی کند که مکلف به پوشش مواضع، رویکرد‌ها و رویداد‌هایشان و نقد آن گروه‌هاست، به شدت آسیب پذیر شده و نه تنها استقلالش به کلی به چالش کشیده خواهد شد و انعطافش را از دست خواهد داد، بلکه خود به عنوان سوژه‌ای برای نقد از سوی دیگر رسانه‌ها در مرکز سیبل قرار می‌گیرد و از نقاد به سوژه نقد تغییر وضعیت می‌دهد.

در سال‌های اخیر، همواره چنین دیدگاهی بوده که باید به سمتی رفت تا رسانه ملی به عنوان تأثیرگذار‌ترین و بزرگترین رسانه کشور به لحاظ تخصیص اعتبارات، استقلال بیشتری نسبت به قوه مجریه بیابد و این نهاد حاکمیتی حتی به لحاظ اعتبارات، کوچک‌ترین نزدیکی با دیگر دستگاه‌ها نداشته باشد. منطق در نظر گرفته شده برای چنین تعبیری نیز بر پایه همان مبحث استقلال ‌پذیرفته است، ولی به لحاظ سازوکار اداری و مالی، در مختصات کنونی قوانین کشور چندان سهل‌الوصول نیست.

با ‌وجود این، می‌توان همین حدود استقلال عمل را نیز نگه داشت و با اعتبارات دولت، رسانه ملی را به عنوان تریبون یک ملت حفظ کرد و این فضای عمومی به هیچ عنوان فرصتی برای تبلیغ یک گروه، مؤسسه، جریان و دسته‌ای نباشد. چنین رویکرد ایده‌آلی تا پیش از نگاه توسعه کمی فضای سیما تحقق یافته بود؛ اما با افزایش کمی فضای رسانه ملی و افزایش شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی و همچنین مشکلات اقتصادی که تأمین اعتبارات صداوسیما را از محل بودجه دولتی و همچنین درآمدهای جانبی نظیر تبلیغات ناممکن ساخته بود، از این ایده‌آل فاصله گرفته شد.

شاید به واسطه همین هزینه‌های سنگین باشد که شاهد گسترش برنامه‌های مشارکتی در سطح تلویزیون بوده‌ایم و رویکردی که در گذشته‌محدود مورد توجه قرار می‌گرفت، اینک در سطحی وسیع رخ می‌دهد. هم اکنون فضا به سمتی رفته که برنامه‌های مشارکتی که درآمدهای کلانی در پی دارد، نه تنها بخشی از کنداکتور شبکه‌های سراسری را پر می‌کند، بلکه کمک خرج صداوسیما شده، ولی این مزایا قطعاً هزینه‌هایی ‌دارد که مهمترین آن‌ها تحت‌الشعاع قرار گرفتن استقلال رسانه ملی است.

این که یک ‌باشگاه یا یک مؤسسه اقتصادی، فرصت تبلیغ ـ‌ نه در قالب بخش تبلیغات که در قالب یک برنامه در صداوسیما ـ ‌بیابد، مخاطب پیشنهاد و گفتار‌هایش را نه از نگاه تبلیغات ـ که شاید کاذب یا با اغراق باشد ـ که به عنوان یک حقیقت مورد توجه قرار می‌دهد، ممکن است اثرات جالبی نداشته باشد؛ البته ماجرا هنگامی حساس می‌شود که آن حوزه، باشگاه، گروه، مؤسسه و... دچار ‌خطای بزرگی شود و رسانه به واسطه آن که طرف حساب میلیاردی‌اش باید نقد شود، دست به عصا راه می‌رود.

نقد ضعف خودروهای داخلی و شرکت‌های خودروساز به جهت کیفیت پایین و قیمت بالایشان ـ که یکی از مهمترین تبلیغ دهندگان به صداوسیما هستند ـ یا نقد سیستم بانک و به طور خاص بانک‌هایی که رد پایشان در پرونده اختلاس سه هزار میلیاردی بود، جزو مطالباتی است که تاکنون به قدر کفایت به وقوع نپیوسته و البته هرچند تا حدودی به جهت حمایت از اقتصاد ملی ‌پذیرفته است، برخورد همراه با سکوت در قبال آن، مخاطب را راهی دیگر رسانه‌ها می‌کند.

در برنامه‌های مشارکتی نیز چنین مشارکتی پیش می‌آید و طبیعتاً شخصی که هزینه میلیاردی برای تبلیغش در یک شبکه می‌کند، انتظار دارد در دیگر شبکه‌های تلویزیون، نقد جدی نشود.

با این اوصاف، گویا فروش تریبون رسانه ملی چندان منطق محکمی نداشته باشد و بنابراین، باید دست‌کم از برنامه‌های مشارکتی ‌تا آنجا که می‌شود پرهیز کرد، چرا که با رویه کنونی در آینده همه جریان‌ها، حتی گروه‌های سیاسی، خود را محق برای پرداخت هزینه‌ای و تأمین برنامه مشارکتی و پخش از تلویزیون می‌دانند و خواسته یا ناخواسته اعتبار صداوسیما دستخوش لطمات جبران‌ناپذیری خواهد شد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

علي۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۳:۳۷

اگر اطلاع رساني شود و مردم بدانند كه مثلا فلان شبكه قسمتي از برنامه هايش مخصوص شركتهاست و مسئوليت برنامه به عهده همان شركت هم باشد امري عادي در حد تبليغات است با زمان بيشتر همانطور كه در شبكه هاي ماهواره اي هم گاها مشاهده مي شود و برنامه هايي از انها پخش مي شود كه با نرم ان شبكه مطابقتي هم ندارد ولي چون
اطلاع رساني مي شود ايرادي هم ندارد و به نوعي كار راه اندازي هم مي شود حتي برنامه سياسي ايرادش چيه كه شبكه اي استقلال مالي داشته باشد و اويزان بيت المال نباشد

علیرضا۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۳:۱۵

تبلیغ کشتی که دوستمون لینکش رو دادن تو یه سایت نامعتبره و اصلاً ارزشی نداره.
تابناک از تو بعیده همچین حرکتایی

ناشناس۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۳:۱۳

چه عیبی داره که تیمی که چند میلیون هوادار داره یه برنامه تلویزیونی هم داشته باشه ؟

عرفان۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۲:۰۵

گل گفتی تابی جون! هزاران سایت مفید و کارا در زمینه فروش کالا های الکترونیکی فعال است اما بر حسب اتفاق در چند برنامه تاکید می کنم چند برنامه و چندین بار در برنامه های خانواده که معمولا ظهر ها و بین روز پخش می شود آقای به عنوان مدیر سایت رامشاهده کردم که سایت کم ارزشی را تبلیغ می کند و مجری برنامه با سوالات هدفمند نیز کمک یار او می شود. و جالب اینجاست همین سایت در انجام تعهداتش بخاطر این تبلیغ مفت و مجانی "پایین آمده" بود. یا در چند برنامه حتی مستند وار از مرکز تجاری در جنوب شرق تهران تبلیغ به عمل می آید سوال اینجاست آیا بقیه سایت ها و مجتمع های تجاری مفید و دارای قابلیت نیستند و نقشی در رشد تجاری کشور ندارند ؟

ایمان۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۱:۱۳

تابناک لطفاً از بعضی تبلیغات آزار دهنده و متفاوت بعضی وسائل ورزشی و کرم ها در تلوزیون بگو که واقعاً اعصاب خود کن هست و روی اعصاب بیننده است.

ناشناس۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۱:۱۲

کشتی به اینگلیسی چی میشه؟

رضا۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۱:۱۰

نوع تبلیغات برنام 10006016 -عمو پورنگ-نیز بسیار اشتباه است و نوعی سوئ استفاده از اعتماد کودکان است.

حسين۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۵۶

دوست عزيز ظاهرا برنامه ورزشي نگاه مي كني وخبراز ساير برنامه هاي مشاركتي تلويزيون نداري اخيرا شبكه تهران دربرنامه به خانه برمي گرديم بخشي را به اين نوع تبليغات مستقيم از كلينك ها و يا داروهاي تبليغاتي اختصاص داده است كه مشروعيت رسانه ملي را زير سوال برده است بد نيست از فروش تراكم برنامه ها به بخش خصوصي مطلبي تهيه كنيد اگر نمي توانند شبكه هاي تلويزوني را اداره كنند ،طبق اصل 44 قانون اساسي آنها را به بخش خصوصي واگذار كنند و فقط نظارت كنند همان طور كه در اصل 175 قانون اساسي بدان تاكيد شده است ..

محمد جواد۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۴۸

از اين تاسف بار تر اين بود كه چندي پيش در قالب يكي از برنامه هاي شبكه تهران در حدود ده دقيقه تبليغ يك كلينيك دندانپزشكي پخش مي شد و براي مردم اين كلينيك به عنوان يك بهشت موعود نشان داده مي شد اما حقيقت اين بود كه صدا وسيما در قالب يك جنگ روزانه و نه تبليغات تلويزيوني سلامت مردم را باپول معاوضه كرده بود

فاطمه۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۳۷

فکر میکنید این موضوع برای هیچ مسوولی مهمه؟ اصلا این انتقاد تاثیری داره؟ تمام دنیا شرکت های بزرگ رسانه ها را با پول کنترل می کنند و کسی نتونسته کاری بکنه

یاسر۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۳۵

متاسفانه این فروش برنامه در مورد کلینیک ها پزشکی هم توسط صدا و سیما انجام میشه و باعث میشه تبلیغات مطرح شده توسط پزشکان وابسته به این کلینیک ها در این برنامه ها به عنوان واقغیت به خورد مردم داده بشه. اگه درست تبلیغ میکردن مردم تکلیف خودشون رو میدزونستن که با آگهی تبلیغاتی طرفن. اما با فروش برنامه اینها مردم رو گول میزنن.

مرزبان۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۱۷

ظاهرا صدا و سیما می خواد از این منظر از شبکه های ماهواره ای عقب نیفته!،پخش تبلیغات عجیب و غیر واقع هم به ویژه درباره لوازم آرایشی و زیبایی این روزها بسیار باب شده،پخش این قبیل برنامه های تبلیغاتی و یا باشگاهی و با وانمود کردن اینکه این برنامه مستند بوده و نه صرفا تجاری و تبلیغی در واقع بیش از همه فریب دادن بخشی از مخاطبین هست که به عنوان یک برنامه معمول و مستند به آن نظر دارند.من راه مقابله با این ترفند را نمیدونم و به نظر میرسه این برنامه بیشتر هم شایع و فراگیر بشه در صدا و سیما.فقط امیدوارم که در زیرنویس یا در بخش های از این برنامه تمهیدی اندیشیده شود که مخاطب را متوجه تجاری بودن این برنامه ها کنه

ناشناس۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۰۴

متاسفانه برنامه های رسانه ملی بسیار افت کرده است بطوریکه بخش زیادی از فیلم ها و سریالهای آن نیز تولیدی ده ها سال قبل است.

مهمون۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۳:۱۳

و بی کیفیت

ناشناس۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۱۹:۲۹

در بخش خبري ساعت ..: براي دانلود برنامه بازي ..... به سايت ما مراجعه كنيد!

ناشناس۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۱۹:۲۱

خیلی وقت هست که این موارد وجود دارد مثل برنامه گزینه برتر که تبلیغ شرکت گزینه دو است

shm744۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۱۹:۰۹

تابناک خواهشا اطلاع رسانی کن :
لطفا برای اینکه کشتی از المپیک حذف نشه طرفداران برن تو سایت
http://espn.go.com/sportsnation/poll/_/id/4931/wrestling-olympics
و در رأی گیری اول به بدمینتون یا یکی از رشته هایی که ترجیح می دن که اون رشته به جای کشتی حذف بشه رأی بدن و در رأی گیری دوم کشتی رو انتخاب کنن . الان آمار کشتی پایینه بهتره که همه رأی بدن

داروساز۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۳:۱۱

Wrestling به معنی کشتی هست

یه نفر۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۲:۲۸

انتخاب اول مربوط به حذف رشته است و انتخاب دوم باید گزینه هفتم یا عبارت Wrestling ( کشتی ) را انتخاب نمایید

یوسف۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۲:۰۵

1-بهتر دست از این طور تبلیغ ها بر دارید،
سابقه نشان داده که رای هجومی و تبلیغی حذف می شود ؛ چنانچه رای بازیکنان انتخاب محبوب ترین بازیکنهای فوتبال حذف شد
2- این نظر چه ربطی به مطلب دارد

فرید۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۲۰:۴۸

دوست عزیز این نظر چه ربطی به متن داره؟ البته انتشار آن از سوی تابناک هم در زیر این خبر غیر مرتبط جالبه.
از طرفی با بدمینتون چه کار داری؟ حالا شما از بدمینتون خوشت نمی آید باید به همه خط بدی که برن به حذف بدمینتون رای بدن؟

ناشناس۱۳۹۱/۱۲/۱۳ ۱۹:۵۱

اخه مسخره چه ربطی داشت؟/

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.