آخرین خبررشد مصرف بنزین برای نخستین بار منفی شد
2095بازدید

آخرين گلايه‌هاي «احترامي»؛ يك روز قبل از مرگ

وي نقد را شليك به نويسنده توصيف كرد و افزود: منتقدان تنها معايب كار را مي‌بينند و به نويسنده شليك مي‌كنند، معيار و ميزان نقد آنها نيز نه ايراني است و نه بومي بنابراين طبيعي است كه اين قبيل نقدها نمي‌توانند مفيد باشند و نويسنده را به سوي خلق آثار بهتر سوق دهند.

«منوچهر احترامي» يك روز پيش از درگذشتش، آخرين اظهارات خود را درباره وضعيت ادبيات كودك در دوران معاصر بيان داشت و با گلايه از منتقدان ادبي گفت: منتقدان تنها معايب كار را مي‌بينند و به نويسنده شليك مي‌كنند.

احترامي كه در زمينه طنزپردازي نيز زبردست بود، اين اظهارات را در قالب گفت‌وگويي با خبرگزاري فارس و تحت عنوان «‌بررسي ادبيات كودك در 30 سالگي انقلاب» مطرح كرد.

وي  گفت: ادبيات كودك قبل از انقلاب يا جنبه لوكس و اسباب‌بازي‌گونه داشت و يا قصه‌هاي نماديني بود كه در واقع براي كودكان نوشته نمي‌شد، اما پس از انقلاب كتاب كودك در فرهنگ ما جايگاه ويژه‌اي پيدا كرد و بچه‌ها كه تفريح ديگري نداشتند به كتاب رو آوردند و كم‌كم كتاب جزو لوازم آنها شد.

احترامي درباره تفاوت ادبيات قبل و پس از انقلاب تأكيد كرد: فرهنگ امري مستمر است و اينطور نيست كه از يك ساعت مشخصي تصميم بگيريم و شكل ديگري از فرهنگ و ادبيات را بسازيم، بنابراين تفاوت شاخصي ميان ادبيات كودك پس از انقلاب و قبل از آن قابل بازشناسي نيست.

احترامي در ادامه با اشاره به ادبيات تعليمي كودكان تصريح كرد: به طور كلي در تمام هنرها دو هدف توأمان پي‌گيري مي‌شود: جنبه تفريحي اثر و جنبه تعليمي و آموزشي آن. آموزش و تعليم در حوزه ادبيات كودك نيز وجود دارد و گريزي هم از آن نيست، اما همه مي‌دانيم كه تعليم مستقيم كاربرد و كارآمدي كمتري دارد و تعليم غيرمستقيم اثرگذارتر و مؤثرتر است.

وي بيان نويسنده را در ارايه ادبيات آموزشي بسيار مهم دانست و ادامه داد: همه چيز بستگي به مهارت نويسنده دارد و اينكه چطور بحث خود را در لايه‌هاي هنري و جذاب مطرح مي كند. در ادبيات كودك با زبان و دنياي كودكانه سر و كار داريم و اين دنيا پيام صريح و دشوار را بر نمي‌تابد.

احترامي با تأكيد بر اهميت استفاده از قصه‌هاي متون كهن، يادآور شد: قصه‌هاي كهن، منابع بسيار مهم و جذابي هستند و اگر خوب تعريف شوند همه از آنها لذت مي‌برند. قصه حيوانات براي تمامي قشرهاي اجتماع در همه دنيا جالب است و اشكالي ندارد كه براي بچه‌ها هم بيان شود.

سراينده «حسني نگو يه دسته گل» بخش مهم ادبيات كودكان را قصه‌هاي شفاهي دانست و گفت: بهترين شيوه بيان قصه براي كودكان همان شيوه‌اي است كه در ادبيات شفاهي و فولكلور بوده است. شيوه حفظ و اشاعه اين قصه‌ها نيز بايد شفاهي باشد.

وي ادامه داد: بسياري از اشعار فولكلور، لالايي‌ها، ترانه‌هاي دسته جمعي و ضرب‌المثل‌ها شايد به نظر بي‌معني بيايند اما جذاب و قشنگ هستند و به دل مي‌نشينند. گستردگي اين گونه‌هاي ادبي مديون شيوه ارايه آن است. مخاطب بسته به نوع سليقه و زمان خود آنها را عوض و به هر سو كه مي‌خواهد سوق مي‌دهد اما زمينه داستان هميشه ثابت است مثل قصه «عمو سبزي‌فروش» و يا «عمو زنجيرباف» كه بسته به زمانه تغييراتي مي‌كند.

احترامي تصريح كرد: اين قصه‌ها و اشعار شفاهي هنوز هم توليد مي‌شود و توسط بچه‌ها و مردم مورد استفاده قرار مي‌گيرد. لازم نيست قصه سابقه‌اي در هفت قرن پيش از خود داشته باشد. همين امروز هم مي‌توانيد شعرها و قصه‌هاي شفاهي زيادي را در فرهنگ عامه بشنويد كه محصول روز جامعه است.

وي نقد را شليك به نويسنده توصيف كرد و افزود: منتقدان تنها معايب كار را مي‌بينند و به نويسنده شليك مي‌كنند، معيار و ميزان نقد آنها نيز نه ايراني است و نه بومي بنابراين طبيعي است كه اين قبيل نقدها نمي‌توانند مفيد باشند و نويسنده را به سوي خلق آثار بهتر سوق دهند.

وي پژوهش در زمينه ادبيات كودكان را مفيد دانست و اضافه كرد: بايد جرياني ايجاد شود كه مجموعه فعاليت‌ها بررسي و پژوهش شود و اگر نقد و نظري هم صورت مي‌گيرد بايد راهگشاي مردم باشد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۳۸۷/۱۱/۲۶ ۰۰:۵۶

روحش شاد و قرین رحمت باد جهت شادی روح بزرگ احترامی برایش فاتحه بخوانیم

ناشناس۱۳۸۷/۱۱/۲۵ ۱۸:۰۱

روحش قرین آرامش بادا

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.