به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، پرفسور"رضا حکاک" استاد تمام بخش رژیم غذایی و تغذیه دانشگاه پزشکی آرکانزاس آمریکا به مدت ۲۵ سال رییس این بخش بوده است.
وی ۳۰ سال محقق تاثیر تغذیه روی سلامتی افراد و اولین فردیست که در دنیا ارتباط بین چاقی و سرطان سینه را تشخیص داده؛ معتقد است احتمال مرگ افراد چاق مبتلا به کرونا نسبت به افراد لاغر ۱۰ برابر بیشتر است بنابراین مساله تغذیه یک مقوله بسیار مهم در امر سلامتی بدن است.
دکتر "حکاک" گفت: اپیدمی کرونا نخستین بیماری همه گیری که در دنیا شیوع یافته، نیست بلکه قبلا بشر بیماریهای ویروسی دیگری را نیز تجربه کرده است.
وی تاکید کرد: بهترین راه پیشگیری از شیوع ویروس کرونا زدن ماسک و رعایت فاصله فیزیکی است و یافتهها در آمریکا حاکی از آن است، افرادی که در این مدت ماسک زده اند کمتر به بیماریهای عفونی مثل آنفلوآنزا و سرماخوردگی مبتلا شده اند.
این دکترای تغذیه درمورد اثر تغذیه بر پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی (کووید ۱۹) گفت: چاقی یک مشکل بزرگ در بیماری کرونا است، زیرا افراد چاق به بیماریهای دیگر همچون مرض قند، مشکلات قلبی یا سرطانهای مختلف دچارند، در نتیجه این افراد در معرض خطر خیلی بیشتری هستند.
وی بیان کرد: احتمال مرگ افراد چاق مبتلا به کرونا نسبت به افراد لاغر ۱۰ برابر بیشتر است بنابراین مساله تغذیه یک مقوله بسیار مهم در امر سلامتی بدن است.
دکتر حکاک از توصیههای تغذیهای برای تقویت سیستم ایمنی بدن سخن به میان آورد و افزود: غذا بهترین ضدعفونی کننده بدن بوده و ممکن است هوای تمیز مقداری به شما کمک کند، اما غذا هم مهم است و باید مد نظر داشت سلامتی افراد از زمان جنینی تا لحظه مرگ تحت تاثیر تغذیه است و انسان میتواند با تغذیه نامناسب سلامتی خود را به خطر بیندازد و برعکس.
وی با بیان اینکه تغذیه نامناسب به سلولهای بدن آسیب میرساند، اظهار کرد: طبق تحقیقات افرادی که پروتئین در رژیم غذایی آنها کمتر است، بدن آنها آنتی بادی کمتری در برابر عفونت ترشح میکند بنابراین هر انسان به ازای هر یک کیلوگرم وزنش باید یک گرم پروتئین مصرف کند و مواد غذایی همچون ماهی، گوشت کم چربی مثل مرغ، تخم مرغ و ... دارای پروتئین هستند.
رییس بخش تغذیه دانشگاه پزشکی آرکانزاس آمریکا ادامه داد: کشک برای ضد عفونی کردن بدن انسان بسیار مهم است، همچنین در ماهی امگا ۳ وجود دارد که در مقابله با عفونت بسیار مفید است.
وی به تشریح مضرات شکر پرداخت و عنوان کرد: متاسفانه مصرف شکر در آمریکا و کشورهای بزرگ دنیا و حتی در ایران بسیار بالاست و شکر به غیر از مرض قند باعث به وجود آمدن امراض دیگر در بدن انسان میشود. رادیکالهای آزاد به دیواره سلول صدمه میزنند و حتی میتوانند سلول را از بین برده یا باعث سرطان شوند.
دکتر حکاک با اشاره به غذاهای اصیل ایرانی تصریح کرد: در گذشته حبوبات و سبزیجات و ... که دارای فیبر زیادی هستند، در غذاهای ایرانی زیاد مصرف میشد باید مدنظر داشت که فیبر در مقابل امراض مختلف میجنگند و اکنون متاسفانه میزان مصرف فیبر کم شده در حالی که فیبر سیستم ایمنی بدن را قوی میکند و افرادی که فیبر کمی مصرف میکنند بدن آنها در مقابل عفونت ضعیف است.
وی به نحوه عملکرد فیبر در بدن اشاره و اضافه کرد: فیبر باعث میشود که باکتریهای مفید نسبت به باکتریهای غیر مفید در بدن به خصوص روده بزرگ بیشتر باشند بنابراین فیبر باعث میشود که بدن بیشتر بتواند با امراض مختلف بجنگد.
این دکترای تغذیه با بیان اینکه طبق مطالعات به ازای هر ۱۰ گرم فیبر در غذا، خطر مرگ براثر بیماریهای عفونی ۳۵ درصد کاهش مییابد، اظهار کرد: خوردن حبوبات، نان گندم و سبزیجات فیبر بدن را افزایش میدهند در نتیجه سلامتی بیشتری برای بدن به وجود میآورند.
وی با بیان اینکه سیستم دفاعی بدن با خوردن غذاهای مناسب قوی میشود و در ادامه سخنانش درباره فواید ویتامینها به ایسنا گفت: ویتامین"A" و "D" سیستم دفاعی بدن را تقویت میکند. اگر میخواهید ویتامین "D " کافی داشته باشید میتوانید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار گیرید بنابراین فرد از طریق نور خورشید حدود ۸۰ درصد ویتامین "D" مورد نیاز بدنش را دریافت کند.
دکتر حکاک بیان کرد: ویتامین "E" برای جلوگیری از عفونت مثل بیماری آنفلوآنزا بسیار موثر است و همچنین ویتامین "C" یک آنتی اکسیدان قوی است و جلوی رادیکالهای آزاد را میگیرد و در تحقیقات مختلف نشان داده شده کسانی که ویتامین "C" در بدن آنها زیادتر است کمتر دچار بیماریهای عفونی میشوند.
وی با اشاره به مواد معدنی موثر در سلامتی بدن عنوان کرد: "زینک" باعث کاهش عفونت در بدن میشود و زینک در گوشتهای بدون چربی یا کم چرب، غذاهای دریایی، شیر و حبوبات وجود دارد.
فوق دکترای اثر تغذیه روی سلولهای سرطانی، ویتامین "ث" را از دیگر ویتامینهای موثر در جلوگیری از عفونت دانست و ادامه داد: ویتامین "ث" در مرکبات، کلم بروکلی، خربزه، توت فرنگی، تمشک و ... وجود دارد. همچنین خوردن آجیل که دارای ویتامین "D" میباشد نیز در جلوگیری از عفونت مفید است.
وی بیان کرد: توصیه میکنم روزی یک هویج بزرگ که دارای ویتامین "A" است، بخورید، اما خوردن بیش از حد هویج باعث میشود که رنگ پوست بدن انسان نارنجی شود همچنین خوردن فلفل قرمز و اسفناج نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
دکتر حکاک افزود: ویتامین B۶ که در سبزیجات، نخود، ماهیها و ... زیاد است از عفونت بدن جلوگیری میکند.
وی تاکید کرد: مصرف موارد فوق میتواند در پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ مفید باشد و همچنین افرادی که به بیماری کرونا مبتلا شده اند مصرف مقدار بیشتر این مواد برای آنها در جهت مقابله با بیماری کووید ۱۹ مفید است.
این فوق دکترای اثر تغذیه روی بیماریهای مختلف دستگاه گوارشی با تاکید برآنکه افراد مبتلا به کووید ۱۹ باید سعی کنند که وزنشان زیاد نشود، تصریح کرد: مصرف زیاد ویتامین "D" به افراد مبتلا به کووید ۱۹ توصیه میشود و حتما غذای سالم بخورند.
وی توصیه کرد: سیر با عفونت زیاد میجنگد و سیستم ایمنی بدن را خیلی قوی میکند متاسفانه ما سیر را سرخ میکنیم که این کار باعث از بین رفتن مواد اصلی سیر میشود لذا سیر را پنج دقیقه قبل از آنکه پخت غذای شما تمام شود در غذا بریزید.
حکاک درباره اینکه مادران شیرده یا باردار برای جلوگیری از ابتلا به کووید ۱۹ چه باید بکنند به ایسنا گفت: آنها نیز باید همین مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانند، اما باز تاکید میکنم بهترین راه پیشگیری از ابتلا به کرونا زدن ماسک و رعایت فاصله فیزیکی است.
وی با بیان این مطلب که مواد غذایی در افزایش یا کاهش طول عمر انسان نقش ایفا میکنند، تصریح کرد: فرمانده زندگی انسان، خود انسان است و با رعایت یا عدم رعایت رژیم غذایی مناسب سلامتی و طول عمر خود را تعیین میکند.
رییس بخش تغذیه دانشگاه پزشکی آرکانزاس آمریکا گفت: متاسفانه غذاهای ایرانی عوض شده اند و مصرف فست فودها در ایران افزایش پیدا کرده این در حالی است که فست فودها در گذشته وجود نداشتند و این غذاها باعث ایجاد بسیاری از امراض در بدن انسان هستند و باید مدنظر داشت در هیچ کجای دنیا کسانی که فست فود درست میکنند به فکر سلامت من و شما نیستند.
وی گفت: کسانی که به بدن خودشان احترام میگذارند غذای کمتر و سالمتر میخورند و غذای سالم واقعا گرانتر نیست و فست فودها باعث میشوند که مواد غذایی مورد نیاز بدن به بدن نرسد و در مقابل موادی که بدن لازم ندارد به بدن میرساند و سبب ابتلای زودتر فرد به امراض میشود.
حکاک هزینه درمان بیماری مرض قند، سکته و ... را بیشتر از هزینه تغذیه سالم عنوان کرد و افزود: ماهانه حدود ۸۰ مصاحبه تلویزیونی در آمریکا دارم و هدفم فقط سلامت همه مردم دنیاست و اینکه متاسفانه روش غذا خوردن بشر تغییر پیدا کرده است و واقعا غذاهای سنتی را از بین برده ایم.
وی ادامه داد: حدود ۵۰ سال پیش سفرههای ایرانی پر از سبزیجات بود و این سبزیجات باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن انسان میشد، اما نوع غذاهایی که اکنون ما مصرف میکنیم بسیار متفاوتتر از گذشته شده و این باعث افزایش چاقی در بین افراد شده و چاقی واقعا مرکز بیماریهایی مانند قند، قلبی عروقی، سرطان و ... است.
رییس بخش تغذیه دانشگاه پزشکی آرکانزاس آمریکا توصیه کرد: قبل از آنکه چیزی بگذارید در دهانتان، به آن فکر کنید که چه میخورید و اطلاعاتتان درباره مواد غذایی را زیاد کنید تا زندگی سالم تری داشته باشید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مردم به غذاهایی که میخورند حتما توجه کنند و به سلامتی خود احترام بگذارند. اکنون مشاهده میکنید که یک ویروس کوچک چگونه زندگی انسان را در عرض چند روز از بین میبرد و افرادی که سالمتر غذا خوردند و بدن سالم تری داشتند اگر به کووید ۱۹ هم مبتلا شده اند به راحتی بیماری را پشت سر گذاشته اند.