رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرکنایه محسن رضایی به انشقاق هیئت حاکمه آمریکا
12بازدید
۹۳

عضو شورای روابط خارجی آمریکا در گفت‌و‌گو با تابناک

ترک‌های عثمانی همه چیز را از ایرانی‌ها آموختند/ اردوغان سودای تصاحب نوروز را دارد/ کشور‌های آسیای مرکزی «تُرک زبان» با فرهنگ ایرانی هستند

ترک‌های عثمانی همه چیز را از ایرانی‌ها آموختند

پروفسور «شیرین هانتر» معتقد است مانند بسیاری دیگر از جنبه‌های تمدن باستانی ایران، نوروز نمادی بسیار جذاب است و اردوغان می‌خواهد آن را تصاحب کند و برای اهداف خود استفاده نماید.

ترک‌های عثمانی همه چیز را از ایرانی‌ها آموختند/ اردوغان سودای تصاحب نوروز را دارد/ کشور‌های آسیای مرکزی «تُرک زبان» با فرهنگ ایرانی هستند

عضو شورای روابط خارجی آمریکا معتقد است ترکیه ایران را به عنوان مهم‌ترین رقیب سیاسی و فرهنگی خود می‌بیند و هر کاری می‌کند تا ایران را تضعیف نماید.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در نشست خبری پس از نشست کابینه دولت در مجتمع بئش‌تپه آنکارا، تبریز را «جغرافیای معنوی» جهان ترک خواند.

اردوغان در این نشست به نبرد چاناک‌قالا نیز اشاره کرد و مدعی شد: «از سوریه تا غزه، از حلب تا تبریز، از موصل تا قدس شهدا از چهار گوشه جغرافیای معنوی‌مان در چاناک‌قالا در کنار هم آرمیده‌اند.»

از سوی دیگر، اردوغان، طی سخنرانی در مراسم بزرگداشت نوروز در استانبول اظهار داشت: روز ۲۱ مارس؛ نوروز، روز بزرگداشت و جشن مشترک جهان ترک خواهد بود و بدین ترتیب به اتحاد، با هم بودن و همبستگی ما کمک خواهد کرد.

اردوغان با بیان این که نوروز عید یک قوم خاص نیست، بلکه عید کل ملت‌مان اعم از علوی، سنی، ترک و کرد و تمام جغرافیای ماست، تاکید کرد: اگر در اینجا یک نظرسنجی انجام دهیم، آیا شما حاضرید ۲۱ مارس را به عنوان عید بهار و برادری اعلام کنیم؟ من حاضرم این پیشنهاد را به مجلس ارائه کنم.

درباره این موضوع، خبرنگار تابناک گفتگویی با پروفسور شیرین هانتر عضو شورای روابط خارجی آمریکا انجام داده که در ادامه می‌آید.

هانتر متخصص مسائل سیاسی ایران، خاورمیانه و اسلام سیاسی است. تا پیش از انقلاب ۵۷ در ایران، هانتر عضو وزارت امور خارجه ایران بوده و پس از آن به ایالات متحده مهاجرت کرد. وی به زبان‌های فارسی، انگلیسی، فرانسه و ترکی مسلط است. هانتر همچنین عضو شورای روابط خارجی امریکاست. کتاب «روابط ایرانی - عربی، فرایند‌های تنش و سازگاری» از جمله کتاب‌های متأخر هانتر است. این کتاب تلاشی برای فهم و درک بهتر تاثیرات رقابت‌های فرهنگی، مدرنیزاسیون (نوگرایی)، اختلافات قومی و مذهبی، دولت‌سازی، نقش قدرت‌های بزرگ و سیستم سیاسی بین‌المللی بر روابط ایرانیان و اعراب طی هفت دهۀ گذشته است.

*رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در اقدامی جدید، نوروز را به‌عنوان جشن «جهان تُرک» معرفی کرده است. چرا ترکیه چنین برنامه‌ای را دنبال می‌کند و تا کجا پیش خواهد رفت؟

تلاش‌های اردوغان برای تصاحب نوروز چیز جدیدی نیست. من در کتاب‌هایم درباره قفقاز و مقالاتم درباره سیاست ترکیه در قبال آسیای مرکزی در این باره نوشته‌ام. اما ایرانیان توجهی نکرده‌اند. مانند بسیاری دیگر از جنبه‌های تمدن باستانی ایران، نوروز نمادی بسیار جذاب است؛ بنابراین اردوغان می‌خواهد آن را تصاحب کند و برای اهداف خود استفاده نماید.

علاوه بر این، فرهنگ آسیای مرکزی، علیرغم زبان ترکی، ایرانی است. حتی دانیل پایپس، کارشناس ضدایرانی، یک بار مقاله‌ای درباره آسیای مرکزی با عنوان «مردم ترک، فرهنگ‌های ایرانی» نوشت

علاوه بر این، فرهنگ آسیای مرکزی، علیرغم زبان ترکی، ایرانی است. حتی دانیل پایپس، کارشناس ضدایرانی، یک بار مقاله‌ای درباره آسیای مرکزی با عنوان «مردم ترک، فرهنگ‌های ایرانی» نوشت.

وقتی در سال ۱۹۹۷ از تاشکند دیدار کردم، متعجب شدم از دیدن نقاشی‌دیواری در فرودگاه که افسانه فرهاد و شیرین را به تصویر کشیده بود. البته اوضاع اکنون تغییر کرده است.

همان‌طور که قبلاً گفته‌ام، تمدن فارسی پایه‌گذار تمام فرهنگ‌های مسلمان بعدی است، با کمی کمک از بیزانس. پایه فرهنگی ترکیه متعلق به سلجوقیان است که ایرانی شده‌ترین فاتحان ترک ایران بودند. عثمانی‌ها همه چیز را از سلجوقیان، و سلجوقیان را از ایرانی‌ها آموختند.

*اردوغان همچنین از شهر تبریز به عنوان بخشی از جغرافیای معنوی ترکیه نام برده است. به نظر می‌رسد در نتیجه تحولات منطقه، اردوغان درصدد تنگ کردن حلقه ژئوپلیتیک علیه ایران است. ارزیابی شما چیست؟

باز هم، ترک‌ها همیشه طمع آذربایجان را داشته‌اند. تبریز به عنوان مهم‌ترین شهر آذربایجان جایگاه ویژه‌ای در دیدگاه پان‌ترکیسم دارد. این را می‌توانید در بسیاری از پست‌های شبکه‌های اجتماعی ببینید. اردوغان می‌خواهد نسخه‌ای مدرن از امپراتوری عثمانی داشته باشد. اما فراموش می‌کند که عثمانی‌ها هرگز بر آذربایجان یا آسیای مرکزی کنترل نداشتند.

متأسفانه، به دلیل سیاست‌های فرهنگی و دیگر سیاست‌های دولت ایران، نفوذ فرهنگی ترکیه، از جمله تأثیر زبان ترکی مدرن، در آذربایجان پررنگ‌تر شده است. ترکیه ایران را به عنوان مهم‌ترین رقیب سیاسی و فرهنگی خود می‌بیند و هر کاری می‌کند تا ایران را تضعیف نماید

متأسفانه، به دلیل سیاست‌های فرهنگی و دیگر سیاست‌های دولت ایران، نفوذ فرهنگی ترکیه، از جمله تأثیر زبان ترکی مدرن، در آذربایجان پررنگ‌تر شده است. ترکیه ایران را به عنوان مهم‌ترین رقیب سیاسی و فرهنگی خود می‌بیند و هر کاری می‌کند تا ایران را تضعیف نماید.

متأسفانه، ایران از نظر اقتصادی و سیاسی منابع کافی ندارد و نتوانسته ترکیه را به چالش بکشد. مشکلات اقتصادی حتی بسیاری از مردم در قلب سرزمین فارسی را نیز علیه مفهوم ایران شورانده است.

*در خصوص مصادره مفاخر ایران زمین باید توجه داشت بخشی از دست اندازی کشورهایی، چون ترکیه، کم کاری خود ایران است. بی توجهی به تاریخ ایران به عنوان بخش مقوم هویت ایرانی و تاکید ایدئولوژیک صرف بر هویت اسلامی، باعث بی توجهی و حتی دوقطبی سازی از هویت اسلامی و ایرانی شده است. همین موضوع زمینه را برای دست اندازی دیگر کشور‌ها فراهم آورده است. ارزیابی شما چیست؟

پس از انقلاب، یک کمپین سیستماتیک علیه ایران و ایران‌گرایی به راه افتاد، عمدتاً به این دلیل که پهلوی‌ها سیاست مدرنیزاسیون متمرکز بر ایران را در پیش گرفته بودند. مدرنیزاسیون موقعیت بخش‌های سنتی و مذهبی جامعه را تضعیف کرد. بنابراین، وقتی آنها به قدرت رسیدند، علیه ایران موضع گرفتند.

وقتی دین ایدئولوژیک شد، با قدرت گره خورد. در نتیجه، هر مفهومی که می‌توانست برتری آن را به چالش بکشد، به ویژه ایران، تابو شد. در ایران، نوروز به مراسمی بهاری تبدیل شد، نه پایه‌ای از جهان‌بینی ایرانی. سیزده‌بدر به روز طبیعت تغییر یافت. برخی حتی اصالت ایرانی آن را زیر سؤال بردند. همین کار با جشن یلدا نیز انجام شد. در چنین شرایطی، چرا باید از ادعای اردوغان بر نوروز عصبانی شد؟ 

جذابیت فرهنگی ایران در موسیقی، شعر و افسانه‌هایش است. البته ایران باید به میراث اسلامی خود نیز احترام بگذارد

در سیاست خارجی، ایران به خاورمیانه و اهداف اسلامی وسواس پیدا کرد، که اتفاقاً مورد اشتراک مسلمانان عرب نیز نیست، و همسایگان خود را نادیده گرفت. جذابیت فرهنگی ایران در موسیقی، شعر و افسانه‌هایش است. البته ایران باید به میراث اسلامی خود نیز احترام بگذارد، اما اسلام ایرانی نرم‌تر و پیچیده‌تر، نه اسلام سید قطب.

از همه مهم‌تر، ایران باید روابط خصمانه خود با غرب را پایان دهد و رونق و پیشرفت اقتصادی را از سر بگیرد. اگر این اتفاق بیفتد، نه اردوغان، نه طالبان، نه شیخ‌های عرب و نه هیچ قدرت دیگری جرات ادعای مالکیت بر سرزمین‌ها و فرهنگ ایرانی را نخواهند داشت.

*یکی از اقدامات مقامات ایران در چنین مواردی واکنش‌های زودگذر و احساسی به چنین موضوعاتی است. با مطرح شدن چنین ادعاهایی، چند روزی واکنش‌های احساسی گرفته می‌شود و بعد موضوع به فراموشی سپرده می‌شود. دیگران باز با برنامه کار خود را پیش می‌برند و نهاد‌های ذیربط نیز هیچ برنامه بلندمدتی برای جلوگیری از طرح چنین ادعا‌هایی ندارند. به نظر شما راهکار اصولی برای جلوگیری از طرح چنین ادعا‌هایی چیست؟

در ایران عناصری وجود دارند که هیچ احساس یا وفاداری نسبت به ایران ندارند. اردوغان از اسلام در خدمت ترکیه و بلندپروازی‌هایش استفاده می‌کند. در ایران، وضعیت برعکس است. اردوغان یک عثمانی‌گرای تمام‌عیار است. عثمانی‌گرایی ترکیبی از ناسیونالیسم قوم‌محور ترکیه و اسلام است، به عبارت دیگر ترک‌گرایی و اسلام‌گرایی. در ایران، چپ‌ها، چه سکولار و چه اسلامی، نیز علیه ایران بوده‌اند.

هر دو اسلام‌گرایان و چپ‌گرایان به یک عقیده جهانی‌گرا پایبندند و ایران‌گرایی را مانعی برای دستیابی به اهداف خود می‌بینند. چپ‌های پساانقلاب با تأکید بیش از حد بر تنوع قومی ایران، تمایلات گریز از مرکز را تشویق کرده‌اند.

آنها همچنین تعریف اشتباهی از گروه‌های ایرانی ارائه می‌دهند. برای مثال، کرد‌ها ایرانی هستند، یعنی سامی نیستند. زبان کردی به پهلوی نزدیک‌تر است تا فارسی مدرن. لر‌ها و دیگران نیز چنین هستند. دی‌ان‌ای آذری‌ها تقریباً مشابه دیگر ایرانیان است. 

در واقع، مفهوم گروه‌های قومی ایران اولین بار در دهه ۱۹۴۰ توسط اتحاد جماهیر شوروی و مهره‌هایشان در حزب توده مطرح شد. از قضا، ترکیه به‌طور مؤثر هویت و زبان مردم لز (Laz) را نابود کرده است

در واقع، مفهوم گروه‌های قومی ایران اولین بار در دهه ۱۹۴۰ توسط اتحاد جماهیر شوروی و مهره‌هایشان در حزب توده مطرح شد. از قضا، ترکیه به‌طور مؤثر هویت و زبان مردم لز (Laz) را نابود کرده است. رفتار آنها با کرد‌ها نیز به خوبی شناخته شده است. کسانی که در ایران به دنبال فدرالیسم زبانی و محلی هستند، در واقع به دنبال نابودی ایرانند. به طور خلاصه، بسیاری از مشکلات ایران خودساخته هستند. 

ایران نیاز دارد هویت ملی را از طریق ترکیبی از ایران‌گرایی (به ویژه فرهنگی)، اسلام پیشرو و مدرنیته بازتعریف کند و از افراط‌گرایی بپرهیزد. برخی از به اصطلاح روشنفکران ایرانی حتی این ایده را به چالش می‌کشند که هرگز ملتی به نام ایران وجود داشته است. یکی از آنها، مصطفی وزیری، کتابی با عنوان «ایران: ملت خیالی» نوشته است. به گفته او، ایران ساخته ذهن شرق‌شناسان است! واکنش پساانقلاب به ایران‌گرایی تا حدی ناشی از برخی افراط‌های دوره پایانی پهلوی بود. بسیاری ایران‌گرایی را با پهلوی‌ها برابر دانستند. وقتی علیه سیاست‌های آنها موضع گرفتند، علیه ایران نیز شوریدند. اکنون باید تعادل به نفع ایران بازگردانده شود.

ایران همیشه یک تمدن بوده است، نه صرفاً یک امپراتوری قومی مانند امپراتوری‌های عرب و ترک. همان‌طور که مایکل آکسورتی گفته است، ایران یک «امپراتوری ذهن» بوده است؛ و به همین دلیل فرهنگ آن پس از فروپاشی امپراتوری سیاسی‌اش به دست عرب‌ها و ترک‌ها، حتی بیشتر گسترش یافت. زمان آن رسیده که ایرانیان از همه نژاد‌ها و عقاید این واقعیت را دریابند و حول یک ایران فرهنگی متحد شوند.

*ترکیه در سطح منطقه‌ای نیز با تاسیس «سازمان کشور‌های ترک زبان» درصدد افزایش نفوذ در آسیای مرکزی است. اهداف ترکیه از تاسیس این سازمان چیست؟

سازمان کشور‌های ترک نیز چیز جدیدی نیست. اما به نظر من به دلیل فاصله جغرافیایی، احتمال تأثیرگذاری زیادی ندارد. علاوه بر این، ترک‌هایی که تازه از سلطه شوروی رها شده‌اند، خواهان برادر بزرگ دیگری نیستند.

همچنین، همان‌طور که مثال اتحادیه عرب نشان می‌دهد، چنین گروه‌هایی چندان مؤثر نیستند. با این حال، ایران باید با تأکید بر پیوند‌های فرهنگی، روابط خود با فارسی‌زبانان منطقه را گسترش دهد. متأسفانه، فارسی‌زبانان، به ویژه افغان‌ها، با ایران رقابت می‌کنند.

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۲۲:۵۵

خودتون میبرین وجودتون میدوزین

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۶:۳۹

ترکیه فرزند ایران است ، سرسلسله عثمانی سلیمان خان از طایفه کایی از ترکمن صحرا است

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۶:۱۰

پرت و پلا گفته.ادعاهای زیاد بدون اثبات.بهتره ایشون بره با همترازان خودش در همون کشورهای ایران فرهنگی مناظره کنه تا حساب کار دستش بیاد.متکلم وحده بودن و ادعاهای واهی غیرقابل اثبات کردن راحته.

حسن۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۵:۵۹

بعد از گذشت قرنها فراز و نشیب و ظهور دانشمندان بزرگ در عثمانی تمام دنیا ترکیه را با مولوی میشناسند که در طول عمر خود به جز فارسی نه فکر کرده و نه نوشته!!

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۲۲:۱۱

شمس تبریزی اگه نبود نه مولوی مولوی میشد و نه کسی اونو میشناخت... اینها به زبان وحدت صحبت میکردند با یکدیگر
خود مولوی میگه :
نیمیم ز ترکستان، نیمیم ز فرغانه
تو از خود مولوی بهتر میدونی مولوی کجائیه؟

مریم۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۴:۵۸

من ایرانی متولد و ساکن تبریزم که همیشه ایرانی بودیم و هستیم زبان محلی ترکی آذری فقط زبان محلی مون هست ما ترک نژاد نیستیم و این کاملا اثبات شده است
اردوغان هم خیلی کار اشتباهی میکنه همچین حرفی میزنه ما ایرانی هستیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۵:۴۷

منم متولد هلندم، بگو ، کی به کیه

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۳:۴۴

متاسفانه مطالبی که نفرت پراکنانه لست با عطش فراوان انعکاس میکنید

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۳:۰۳

ترکیه.به..مغولستان.برگرد

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۵۷

اقای اردوغان مملکت خودشو با این اوضاع آشوبش جمع کنه فکر تصاحب چیزی نباشه

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۵۵

بنظرم ایران باید سیاست بخرج بده و در کنار اسم نوروز اسم ایران رو میخ میکرده روش و همیشه بگه( نوروز ایران زمین باستانی) چون این یک جشن ملی ه . و تاریخ سال را در برمیگیره

ایران دوست۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۵۲

بهتره ترکیه به دوبخش کردیه وترکیه تقسیم بشه البته کردیه اصالت ایرانی داره

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۴۳

چقدر پر رو اند ، چی کار کنیم حالا ؟?

محفوظ۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۲۲

ترکیه باید تجزیه شود و کشوری بنام ترکیه نباید وجود داشته باشد هم برای اروپا بهتر است هم برای غرب آسیا

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۱:۲۷

افغانی ها دشمن ایران هستند و نسبت به ایران خیلی حسود و بخل هستند. در واقع احساس حقارت خود را نسبت به ایرانی ها فرافکنی می کنند و ایرانی ها را متهم به نژادپرستی می کنند در حالی که خودشان در نهایت نژادپرستی به سر می برند.

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۱:۱۸

موندم الان چطور میخاد ثابت کنه وقتی تاریخی نداره?

ایرانی۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۱:۰۵

ترکیه دست در غصب شخصیتهاوو. اداب و رسوم ایرانی قبلا هم داشته جواب ابلهان دادن خموشی لست

هموطنی از تبریز۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۵۷

خانم هانتر متولد تبریز و با افتخار ملیت ایرانی دارند.

احمد۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۵۳

در یک منطقه جغرافیایی گسترده ، با فرهنگ‌ها و زبانها و قومیتها و مذاهب مختلف که قرن‌ها با یکدیگر مبادلات و دادوستد های فرهنگی و زبانی و غیره و پیشینه‌ی فرهنگی مشترک داشته و بعدها بواسطه ی خطوط فرضی مرزی و بنام کشورهای گوناگون تقسیم شده‌اند ، هیچکدام حق ندارند آیین‌ها ،رسم و رسومات ، چشنها و مراسم فرهنگی رایج را بنام خود ضبط و ثبت یا توقیف کنند . اینها میراث مشترک همه‌ی اقوام این گستره‌ی جغرافیایی هستند و خواهند ماند .

مهدی جدیری جانباز ۸ سال جنگ ایران عراق۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۴۹

تمام قومعیت ها ب همدیگر احترام بگذارند و با انسجام و اتحاد خود از سر زنین ایران حفاظت کنن....
همه ایرانی هستیم ... و اجازه ندهیم بیگانه در سر زمین ما برایمان حکم براند....

در سال ۱۲۷۰ مغازه غذا فروشی اغذیه فروشی ک لباب سیخی ۶ شاهی بود.... و قدمت این مغازه برابر است با پیدایش حکومت ترکیه....
جناب اردغان هر وقت راضی شدن مردم ترکیه کفش های تبریزی ها واکس بزنن اونوقت قبولش میکنیم....
ایران وطنم خاک ناموس ش شرفم

نیما۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۴۵

اگه تبریز جهان معنوی ترک ها هست کل ترکیه که توی منطقه آسیای صغیر هس هم جغرافیای معنوی ایرانی ها هس.

ایرانی۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۴۰

همه دنیا آرزویشان داشته های ماست (فرهنگ هنر صنایع دستی آیین ها رسم رسوم ها ) آنوقت خودمان اهمیتی برای آنها قائل نیستیم ، با اینحال اینها همه متعلق به ایران است ، حتی رئیس جمهور کشور دیگری هم نمی‌تواند آنرا تصاحب کند.

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۳۸

ضمن احترام به نظرات نویسنده محترم، تنها راه متحد کردن ایران احترام به زبان و فرهنگ تمام قومیت های کشور هست. وگرنه تا ابد همواره یک جای کار خواهد لنگید.

کوروش اگر توانست پس از مادها ایران قدرتمندی بسازد و بر دنیا مسلط شود، همانگونه که در کتب تاریخی ایران و یونان و اعراب آمده، تنها از طریق متحد کردن اقوام گسسته شده ی فلات ایران بود. و من فکر نمیکنم راهی برای متحد کردن اقوام، جز احترام متقابل وجود داشته باشد.

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۳۶

اونجا میگه ایجاد گروه های زبانی و قومی موثر نیست. ولی اخرش میگه باید با کشورهای فارسی زبان متحد بشه.

خب با خودت چند چندی؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۳۵

ترکهادشمنان قسم خورده ایرانیان بودند هستند وخواهند بود اینها رامیشه درشاهنامه فردوسی ملاحظه کرد

رضا۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۲۴

کشورهای ترک زبان آسیای میانه، هزاران سال قبل از وجود ترکیه ویا حتی عثمانی
جزئی ازخاک ایران بودند و هم اکنون نیز ایران فرهنگی حساب میشوند.

امید۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۲۳

ای من از این ترکیه بدم میاد

علی۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۰۵

چرا به این مساله توجه نمیکنید که وجود 30 میلیون کرد ایرانی در ترکیه بزرگترین سرمایه ایران میتونه باشه

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۲۸

ابن مبالغه باعث اشتباه محاسباتی خودتون میشه. در ترکیه نهایتا ۱۰-۱۵ میلیون کرد هست

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۴۷

متأسفانه این موضوع مهم همیشه نادیده گرفته میشه
جشن نوروز در کردستان ترکیه، همیشه یکی از باشکوه‌ترین جشنها بوده.
سالها اردوغان خواست تا نگذاره جشن نوروز در اونجا برگزار بشه، ولی نتوست.
راستی، اگه نوروز مال ترکیه است، چرا اردوغان اجازه برپایی جشن نوروز رو به ایرانیهای اونجا (کردها) نمیداد ؟!؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۴۵

خودمان مقصریم برای فرهنگ ومیراث غنی ایرانمان چکار کردیم کدام رسانه یا کتب درسی یا صداوسیما برای تاریخ کشور برنامه دارد یکی می‌خواهد تخت جمشید نابود کند یکی نوروزو همین می‌شود که بی هویتی مثل اردوغان برای کشورش با دزدی هویت درست میکند

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۴۱

اینم تفسیرش غلطه، مردم منطقه باهم برابرند و باید مثل کشورهای اروپایی مرزهارو بردارن و با احنرام متقابل زندگی کنند

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۳۹

این یک رقابت است نه دشمنی همه چیز را دشمنی تعبیر نکنید برادر با برادر هم در همه حوزه ها رقابت می‌کند. در اقتصاد فرهنگ قدرت

lover god۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۰۰

عزیزه دلم درست اما رقابت درست باید باشه یعنی معنی رقابت اینکه من مثلا دست کنم جیب برادرم

بابک۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۲۱

بیش از 20 سال است هیچ گاه گوشه تلویزیون عبارت "عیدتان مبارک" را در نوروز ، صدا وسیمای ملی؟؟؟؟!!! درج نمیکنه و اساسا به رسمیت نمیشناسه چه انتظاری داریم میراث نوروز به یغما نرود

محمد دهقان نیری۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۴۱

خودمون خواستیم
هنوزم ول کن نیستیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۱۶

این مردک قدرت طلب هر از گاهی برای انحراف افکار مردمش از خباثتش از این حرفها می زنه

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۱۴

همیشه دشمنان اب و خاک و دین و فرهنگ ایران طمع این کشور رو داشتن، اردوخان اولین نفرنیست و اخرین نفر هم نخواهد بود

آشنا۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۱۴

نه حرف تو اجنبی مارو منأثر میکنه نه اردوغان متوهم.همتون یه قماشین

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۰۶

وقتی تاریخمون رو فراموش کنیم ترکیه هم شیر میشه برامون

عباس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۰۶

نظرات ایشان بیشتر از روی نااگاهی از تاریخ است .ترکهای عثمانی اگر هم چیزی از ایران یاد گرفته اند در حقیقت از امپراتوری صفوی که یک امپراتور ترک دیگر بود یاد گرفته اند و فکر نمیکنم در این میان فارسها بتوانند ادعایی داشته باشند

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۳۰

نوروز تاریخش به چند هزار سال قبل از زمان پادشاهی جمشید میرسد ولی شما پانترکها مقصرم نیستید اگر تو همین چند صد سال اخیر دور بزنید چون چند هزار سال برای شما قابل درک نیست

غلامرضا۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۰۰

نوروز متعلق به ایران و ایرانی است. این موضوع مهم را همه دنیا میدانند و حتی در سازمانهای بین المللی مثل یونسکو و جاهای دیگر هم ثبت است و کسی نمی تواند نوروز را بدزدد و یا تصاحب کند. مثل اینست که کسی یک گنجینه مهم تاریخی را از جایی بدزدد و بخواهد آنرا در بازار مال خرها بفروشد. خوب معلومه کسی آنرا نمیخرد چون حتی مال خرها هم میدانند که ابن گنج بزرگ متعلق به کجاست و صاحب آن چه کسب است. حالا آقای اردوغان مثل یک دزد ناشی عمل میکند و اگر چنین کند در واقع رسوا و بی آبرو میشود.

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۸:۵۶

مگر ایران جشن نوروز را به نام فارسی زبانان در یونسکو ثبت جهانی نکرده است ؟

ایران۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۸:۵۳

خائن و مزدور هستی کافیه خیالپردازی دیکه نکن اررردوغان

مریم۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۸:۵۰

این خانم چقدر خردمندانه صحبت کرده،با تشکر از انتشار این مقاله

حیاتی۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۸:۴۰

ترکیه بجز عیدهای مذهبی عیدی ندارد وقتی چیزی از خودت نداری چطور می تونه چیزی را مصادره کنه ولی ما باید مواظب باشیم. اما فکر نکنم.

حمید۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۸:۳۹

عنوان اشتباه است اگر همه چیز را از ما یاد گرفته اند یعنی ما در همه چیز پیشرفته تر و جلوترین واین واقعیت ندارد لطفاً تصحیح بفرمایید و منصفانه بنویسید

علی۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۸:۳۸

بالاخره درد ترکیه ما را خواهد کشت

خسرو۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۴۷

تصاحب فرهنگ نورچز توسط هرکشوری غیر ازفارسی زبان ممکن نیست چرا که سفره هفت سین ان فقط درزبان فارسی هست

ضد پان ترکیسم۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۴۰

مسعود پزشکیان باید پاسخ اردوغان را بدهد. وظیفه رئیس جمهور است

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۲:۰۰

ایشان که فقط بلدند نصحیت کنند...

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۰:۴۱

خی مسئولین ایرانی هم مدام پشت سر هم میگویند ترکیه زمانی جزو ایران بوده. مثل کامنتای اینجا. مهم عمل کردنه که اردوغان عمل میکنه. وگرنه به حرف باشه مسئولین ما بیشتر هم حرف میزنن

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۳۶

اردوغانم این وسط شاخ شده واسه ما

تو برو بشین سر جات کل کشورت جزو خاک ایران بوده

حسین۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۲۹

اردوغان یه غده سرطانی است درمیان خاورمیانه یه شری است درمنطقه که بهرصورت میخواهد ایران ماراتضعیف کند

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۱۴:۳۵

صرفا جهت اطلاع اردوغان اسلام گرا هست و طیف مخالفش که میخوان حکومت رو بدست بگیرن ملی گرا هستن و از قضا بسیار بسیار بیشتر از اردوغان رو ملیت ترک تمرکز دارن

دوگزی۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۲۵

انشاالله بزودی دولت کثیف اردغان سر نگون میشود

کدخدا۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۲۳

باید به مسئولان گفت که هنوز هم دیر نشده و می‌توان به تقویت فرهنگ و هنر و ادبیات و تاریخ ایران زمین نه فقط در ایران بلکه در جای جای کره خاکی پرداخت اینکه ایرانیان از مظلومان فلسطینی و لبنانی و سوریه ای و یمنی حمایت می‌کنند خوب است اما باید در کنار این حمایت‌ها به تبیین و ترویج آنچه از هزاران سال قبل به امپراتوری ایران و پارسیان تعلق داشته و دارد هم توجه خاص کرد باید ترکهای ایران را به سمت ایرانی بودن کشاند ونه فقط ترک بودن

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۱۹

بودم بودم مهم نیست هستم هستم اهمیت دارد معیار الان است چی در چنته داری ؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۷:۱۲

در عوض مسعولین ما میکوشند تا جشن نوروز را از میان مردم جمع کنند

ناشناس۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۲۱

و بعضی ها هنوز یاد نگرفتند مسئول را درست بنویسند

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.