رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرکلاهبرداری زیرکانه دو صهیونیست در آمریکا با هوش مصنوعی
309بازدید
۱۰۲

گزارش ویژه «تابناک»؛

بازگشت سیمرغ به آسمان ایران/ هر آنچه باید درباره هواپیمای تمام ایرانی بدانیم!

وقتی صدای موتورهایش در آسمان پیچید، یاد روز‌هایی افتادم که آسمان ایران ساکت شده بود. سال‌ها پس از زمین‌گیر شدن ایران-۱۴۰، مهندسان ایرانی با سیمرغ نشان دادند که پرواز هنوز در خون ما جاری است.

بازگشت سیمرغ به آسمان ایران/ هر آنچه باید درباره هواپیمای تمام ایرانی بدانیم!
وقتی صدای غرش موتورهایش در آسمان پیچید، لرزشی در دلم نشست که فقط کسی آن را درک می‌کند که روزی  در کاکپیت هواپیما در حال پرواز نشسته باشد. شاید، چون من هنوز درون خودم خلبانم، هرچند قلم را جای یوک گرفته‌ام. اما این روز‌ها دوباره آن حس قدیمی برگشته؛ با پرواز سیمرغ، پرنده‌ای که روی دوش متخصصان ایرانی از خاک برخاست تا یادمان بیاورد هنوز می‌شود در این آسمان پرواز کرد.
 
به گزارش «تابناک»؛ سی‍مرغ تازه‌ترین دستاورد صنایع هوایی وزارت دفاع است؛ هواپیمایی مسافربری سبک‌وزن که قابلیت تبدیل به هواپیمای ترابری و امدادرسانی را نیز دارد. این هواپیما از نظر طراحی شباهت‌هایی با نسخهٔ پیشین ایران-۱۴۰ (نسخهٔ تولید مشترک با اوکراین) دارد، اما تفاوت‌های مهم و برجسته‌ای نیز به همراه دارد. تغییرات در بال، دم، بدنه و اضافه‌شدن رمپ بار عقب برای تخلیه و بارگیری سریع، نشان از طراحیِ مجددی دارد که برای شرایط ایران مناسب‌سازی شده است.

سرعت 460 تا 533 کیلومتری پرنده ایرانی

طول تقریبی آن ۲۳ متر، عرض با بال‌ها حدود ۲۵ متر و ارتفاع نزدیک به ۸ متر گزارش شده است. بیشینه وزن برخاست (MTOW) آن تا حدود ۲۱ تُن اعلام شده است...
وقتی بعد از سقوط تلخ پرواز تهران–طبس، هواپیمای ایران-۱۴۰ زمین‌گیر شد، دلم شکست. آن حادثه فقط سقوط یک هواپیما نبود، بلکه افتِ امید در یک صنعت تلقی می‌شد. اما می‌دانستم که بچه‌های صنایع هوایی ایران ساکت نمی‌مانند، چون آنها آسمان را در رگ‌هایشان دارند. حالا، وقتی خبر پرواز سیمرغ را در نمایشگاه هوایی کیش در سال ۱۴۰۳ شنیدم، قلبم آرام گرفت. بالاخره، بعد از سال‌ها سکوت، دوباره پرنده‌ای از خاک وطن برخاست.
 
از نظر فنی، سیمرغ دارای مشخصات قابل توجهی است: طول تقریبی آن ۲۳ متر، عرض با بال‌ها حدود ۲۵ متر و ارتفاع نزدیک به ۸ متر گزارش شده است. بیشینه وزن برخاست (MTOW) آن تا حدود ۲۱ تُن اعلام شده است و توان حمل بار یا مأموریت‌های ویژه تا حدود ۶ تُن مهمترین مشخصاتی است که درباره این پرنده که امروز تمام ایرانی می خوانندش، منتشر شده است.
 
استاندارد سرعت کروزِ آن در حدود ۴۶۰ کیلومتر بر ساعت و سرعت بیشینه نزدیک به ۵۳۳ کیلومتر بر ساعت تخمین زده شده؛ اعدادی که برای هواپیمایی منطقه‌ای با موتور توربوپراپ و ساخت داخل قابل احترام‌اند. دارای تخت‌پرش کوتاهی (STOL) برای باند‌های کوتاه و خاکی نیز عنوان شده است  به‌طوری که برخی گزارش‌ها بیان می‌کنند سیمرغ می‌تواند از باند‌هایی با طول تقریباً ۱۲۰۰ متر یا کمی بیشتر برخیزد.
 
بازگشت غرور به آسمان ایران؛ سیمرغ، پرنده‌ای که از دل خاک برخاست تا دوباره امید را پرواز دهد
موتور‌های هر دو سمت این هواپیما توربوپراپ هستند  گفته می‌شود از نوعی برگرفته یا اقتباس‌شده از موتور کلیموف TV۳-۱۱۷ یا نسخه مشابه تولید داخل هستند که قدرتِ هرکدام برای این مدل در حدود ۲۵۰۰ اسب‌بخار تخمین زده شده است. این موتور‌ها در ترکیب با بال فوقانی و دم T شکل، طراحی شده‌اند تا انعطاف عملیاتی بالایی در محیط‌های متنوع مثل کوهستان، بیابان یا باند‌های فرعی داشته باشند. سامانهٔ ناوبری مدرن، کابین خلبان با رابط دیجیتال‌تر نسبت به نسل‌های قبلی، و طراحی بدنهٔ مقاوم در برابر خوردگی و شرایط سخت محیطی نیز از دیگر ویژگی‌های فنی این هواپیما هستند.
 
سیمرغ تامین‌کننده نیاز داخلی است؛ نه رقیب نمونه‌های خارجی
 
می‌توان سیمرغ را در خانوادهٔ هواپیما‌های منطقه‌ایِ ترابری سبک همچون CN-۲۳۵، An-۱۴۰ و یا برخی مدل‌های Dornier ۲۲۸ دانست؛ با این تفاوت که در شرایط ایران، طراحی شده برای باند‌های کوتاه، نگهداری ساده‌تر و توان تولید داخلی بیشتر. اگرچه هنوز نمی‌تواند از همهٔ جهات به بهترین‌های جهانی برسد، اما هدفش نه رقابت مستقیم با نمونه‌های بزرگِ بین‌المللی، بلکه تأمین نیاز داخلی با تکیه بر توان بومی است.
 
من نمی‌دانم تست‌پایلوت این پرنده کیست، اما حرفم این است که «او کسی است که باید پرنده‌ای را در آسمان بالا ببرد و قرار است روزی مردم سیل‌زده یا زلزله‌زده را نجات دهد، یا کودکی را به آغوش مادر نگرانش برساند. شاید روزی وزیری یا پزشکی را به شهری ببرد که باندش خاکی است. پس امید مردم در صدای موتور‌های پرنده تو خلاصه می‌شود. پس مشت‌هایت را گره کن، تراتل را با اقتدار بفشار و یوک پرنده‌ات را با همان عشق تکان بده که یک نقاش عاشق، قلمش را بر بوم می‌کشد. چون تو در حال زنده کردن طنین غرورانگیز آهنی هستی که با اراده ساخته شده، نه با سفارش و قرارداد خارجی.»

از ایران–۱۴۰ تا سیمرغ؛ مسیری دشوار اما سربلند

«شاید امروز نتوانیم از اوکراین یا روسیه کمک بگیریم، اما همین خودباوری مهندسان ایرانی بود که دوباره پرنده‌ای ۵۰ نفره را از دل خاک برخیزاند.»
ساخت چنین هواپیمایی در دل تحریم‌ها یعنی شکستن دیوار ناممکن. در زمانی که حتی واردات ساده‌ترین تراشه‌ها یا تجهیزات پروازی با هزار مانع مواجه است، «سیمرغ» نماد جسارت است. مهندسان ایرانی نه‌تنها مسیر گذشته را تکرار نکردند، بلکه از اشتباهات پروژهٔ ایران-۱۴۰ درس گرفتند و به سمت خودکفایی واقعی رفتند.
 
بازگشت سیمرغ به آسمان ایران/ هر آنچه باید درباره هواپیمای تمام ایرانی بدانیم!
 
سیمرغ شاید هنوز فاصله‌ای تا مدل‌های غربی مانند ATR-۴۲ یا Dash ۸ داشته باشد، اما هدفش رقابت جهانی نیست. هدفش این است که مردم ایران را در مناطق دورافتاده، بدون وابستگی به خطوط خارجی، جابه‌جا کند. این پرنده با اتکا به مهندسی بومی و اراده‌ای که در چهرهٔ سازندگانش موج می‌زند، قرار است پلی باشد بین زمین و آسمان، بین نیاز و توان؛ و من امیدوارم این تنها آغاز باشد.
 
امیدوارم روزی ایران نه فقط هواپیمای مسافربری توربوپراپ، بلکه هواپیمای جت مسافربری را هم بسازد. همان‌طور که بچه‌های جهاد خودکفایی و صنعت پهپاد‌ها از علاقهٔ مردم الهام گرفتند و پهپاد‌های با موتور جت ساختند، چرا سیمرغ نتواند جرقهٔ یک رؤیای بزرگ‌تر باشد؟ بهرحال امروز ایران با تکیه بر توان مهندسان جوان، قدرت علمی داخلی و بر بلندای دیوار تحریم توانسته اند پرنده ای به نام «سیمرغ» را برای هموطنان شان به پرواز در بیاورند و به جمع 20 کشوری که امروز سازنده هواپیما در دنیا هستند، اضافه شود. امید که این سیمرغ همپای همان پرنده اساطیر ایرانی خوشی و شادکامی را برای مردمان ایران زمین به ارمغان بیاورد.
 
من به این پروژه خوش‌بینم، چون در هر پیچ و مهره‌اش عشق به وطن را می‌بینم. این پرنده فقط یک سازه فلزی نیست، حاصل ایمان است؛ و هر بار که صدای چرخ‌هایش روی باند برخاسته از خاک وطن می‌پیچد، به خودم می‌گویم: «هنوز می‌شود پرواز کرد، اگر بخواهیم.»
Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۵ ۲۱:۵۱

هرچه سریعتر این هواپیمارا به پرواز در اورید

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۵ ۲۰:۵۲

بیشتر شبیه هواپیمای برادران رایت هست

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۳ ۲۱:۴۵

به به روحم تازه شد ، کیف کردم یعنی اصلا هر چیزی مربوط به پرواز حس آزادی زیادی به انسان میده.

شهید ستّاری۱۴۰۴/۰۸/۱۳ ۲۱:۴۲

روح شهید ستّاری یکی از کسانی که موفقیت های خوبی برای بومی سازی علوم استراتژیک و پیشرفته هوایی برای کشور بدست آورد شاد یادش گرامی.

F-5S(صاعقه)۱۴۰۴/۰۸/۱۳ ۲۱:۳۰

خواهشمند است از پروژه ساخت جنگنده پیشرفته بومی ایرانمان ، و کار کردها و انواع ماموریت قابل انجام توسطش و نیز از اویونیک و الکترونیکش و وسعط تخریب بمبهاش هم مطلبی تهیه و در سایت ننتشر کنید.

خطاب به تابناک۱۴۰۴/۰۸/۱۳ ۱۱:۱۹

سلام بر تابناک ، خواسته ما از شما اینه که به مسئولین بگید ما مردم ایران درخواست پیشرفت و گسترش صنعت هوایی مسافری و هوافضای(ماهواره و ....) کشور هستیم چون این صنعت مایه مباهات و هیجان ما است و یکی از افتخاراتمون عدم وابستگی در این صنعت به آمریکا یا چین است.

با تشکر

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۳ ۰۹:۲۱

به عنوان یک دانشگاهی عرض می کنم بهتر است در حوزه ای که سواد و اطلاعات نداریم اظهار نظر نکنیم . گفتن نمی دانم یک مهارت و شجاعت است اگر به موقع استفاده کنیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۳ ۰۵:۵۱

آفرین از نخبه های خودمان کنک بگیریم

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۲ ۲۲:۲۰

خوبه ولی ۱۰۰ سال فاصله داریم

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۳:۴۹

کجای این هواپیما دقیقا از صفر توسط ایران ساخته شده که اسمش تماما ایرانی هست ؟

موتور ؟ بال ها ؟ بدنه ؟ کابین ؟ تجهیزات الکترونیک ؟!

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۳:۴۵

زمان احمدی نژاد یک هواپیمای جنگی پیشرفته هم ساخته بودیم F314 . الان باید به تولید انبوه می رسید.

قدرت طهماسبی۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۲:۵۰

شروع خوبیست ، انشاالله به سفینه فضایی برسیم و در ماه و مریخ سیر کنیم ، زنده یاد ایران

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۲:۴۸

نود درصد زیر سیستم ها وارداتی است نه فقط هم چینی و روس حتی از تالس و رولزرویس و امبرائر غربی میتواند خریداری شده باشد.اویونیک و آئرودینامیک پرواز کار هر کسی نیست

...۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۲:۳۱

اینکه یک کشور بتواند خودکفا در صنعت هوایی پیشرفت کند انقدر چیز با ارزشی است که هر فردی به ان دستاورد افتخار میکند، اما گویا برخی از افراد که انگار حقوقشار را از جای خاصی تامین میکنند وظیفه دارند با تمام قدرت، دروغ میان مردم پخش کنند و این افتخار ملی را بی ارزش کنند

ایلوشین۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۱:۱۶

پلتفورم ATR-72 ، TU-154 و فکوکر - 100 هم برای تحقیقات گسترش بیشتر این صنعت تو کشور خوبنا(چون تو کشور موجود داریم)

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۰:۵۸

هسا کار بزرگی کرده

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۱۰:۳۳

هر وقت مسوولین محترم سوار این هواپیما شدند ما هم میشیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۹:۳۶

((من به این پروژه خوش‌بینم، چون در هر پیچ و مهره‌اش عشق به وطن را می‌بینم))

تابناک۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۹:۱۱

ایول تابناک همواره اخبار ساخت هواپیماهای مسافربری رو پیگیری و منتشر کن.

صنایع استراتژیک۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۸:۰۳

مسئولی بدانند صنعت هوایی مثل خودروسازی شوخی بردار نیستا چون خودرو به هرصورت چارتا چرخش رو زمینه ولی کوچکترین اشتباه تو صنایع پیچیده و مهم هوانوردی یعنی سقوط هواپیما و کشته شدن سرنشینان خودش و افرادی در محل برخورد با زمین و نیز خسارت سنگین مالی.

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۷:۵۷

ایرانی می تواند و می سازد نا امیدی کمکی به ایران نمیکنه

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۷:۳۷

این همان هواپیمای اکراینی نیست که در هسا اصفهان چندین ساله به خاطر قطعه زمین گیر شده

علی۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۷:۳۶

ای کاش میگفتید زمان احمدی نژاد هلیکوپتر ساختن، دولت آقای روحانی برای خوشحالی ارباب غربیشون اون منهدم کردن، از هواپیمای ایران 140که زمان خاتمی رونمایی شد چه خبر که باز زمان روحانی کلا ناپدید شد،

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۷:۲۹

الان دست چه شرکته و به کجا بار حمل میکنه ؟؟؟؟!!

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۷:۰۴

باید قبول کرد تا با دنیا دست دوستی ندیم فقط تعمیر کاریم
قبول کنیم این هواپیما مال ایران نیست و ی نسخه از همون اکراینی هستش که ی سری کارا روش انجام شده
اولین قدم از پیشرفت پذیرش عقب افتادگی و وجود مشکلات هستش که خیلی ساله تو کشور دیده نمیشه

علی۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۷:۰۰

این همون طیاره ای نیست که رییس جمهور شهید گفت میسازیم؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۶:۵۲

دوباره شروع شد الان باید جان یه عده دوباره به خطر بیفته تا جلوی پروازش گرفته بشه

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۶:۴۸

بعضی صنایع رو اگر بخریم مقرون به صرفه تر هست
الان هواپیماسازی مهمتره یا تحول در صنایع ماشین سازی
دقت کردین با تولید این همه دود داریم دچار خشکسالی میشیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۶:۳۰

دو سه تا از اینها مونده آنهم تا آخر امسال سقوط می‌کنند و تمام. اگر می‌خواهید هواپیما ساز شویم،هواپیما سازی هسا را تعطیل کنید

احمدحاجی۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۶:۱۷

همواپیمای بسیارزیبایست.چرا بطور انبوه تولید نمیشه

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۵:۴۷

نسل جدید بسیار با هوش است مطمعنا اگر بدرستی از آنها استفاده شود و رابطه با کشور های جهان خوب شود ایران جا پای حداقل کره جنوبی خواهد گذاشت.

طلای جهانی۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۵:۴۶

باید از سازنده هاش تقدیر بشه و بهشون مدال طلا بدن

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۵:۴۴

بوس به بالش

هواپیما۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۵:۴۳

وای خدا ما هواپیما ساختیم خیلی هیجان انگیزه.

صها۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۵:۴۱

ایول ، صها باید روی عربای خاورمیانه رو کم کنه ببینم دیگه.

محسنی۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۴:۴۷

ای جانم، درود بر شرف تان مهندس های سرافراز میهن

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۴:۴۷

چقد هزینه ی ساخت این هواپیما شده؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۱:۳۷

به خاطر تعداد زیاد قطعات هواپیما به تنهایی نمیشه هواپیمای پیشرفته ساخت مگر اینکه به کمک چین و روسیه راه صد ساله تو۱۰سال طی کنیم

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۱ ۰۰:۴۱

خیلی هواپیمای خوبی هست، درسته که سری قبلی تولیدش همشون سقوط کرد ولی اصلا به این معنی نیست که هواپیما بد هست، اتفاقا خیلی خوبه، با اعتماد به نفس کامل تولید کنید و بخصوص چون خیلی خوبه مسئولین رو سوارش کنید که از تولیدات با کیفیت بهره مند بشن.

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۳:۴۳

مسیر توسعه و پیشرفت با فکر مثبت و جهادی طی میشه و نباید توی یک نقطه بمونند. تجربه های اول هست و انشالله این تجربه ها سرمایه کارهای بزرگ بعدی بشوند.

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۳:۳۶

ساخت هواپیمای مسافربری شوخی نیست . تکنولوژی بسیاررررر بالایی میطلبه ‌.الان چین و هند چنتا هواپیمای مسافربری تولید کردن؟ چقدر تونستن بازار بگیرن؟ رییس جمهور چین خودش با بویینگ سفر میکنه . وقتی موتور سمندو رو پژو موتور پژو رو رو ال نود و ... میزاریم بایدم سیمرغ بسازیم.

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۳:۰۰

پراید هوایی

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۲:۵۶

در زمینه خودروسازی موفق بودیم...انشالاه در زمینه هواپیما هم موفق خواهیم بود...کور بشه چشم حسودان

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۲:۲۱

مپنا قرار بود موتور بومی تولید کنه ، اون چی شد ؟

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۲:۰۵

خدا همه مارو ببحشه.

رتبه اول ایران۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۲:۰۳

باریکلا ببینم میتونیم ایران زمین رو طی ۱۵ سال آینده به مقام اول ساخت هواپیماهای مسافری منطقه ای(مسافری کوجک) برسونیم.

استاندارد EASA۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۱:۵۴

حتما ایمنی این پرنده دوست داشتنی رو به سطح استانداردهای EASA برسونید و گواهی ایننی EASA رو براش بگیرید.

اسدی۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۱:۵۳

مطمئنم مهندسین ایرانی می تونن، فقط باید خودشونو باور داشته باشن، ما هیچ چیزی از کشورهای که برروی منابع سایر کشورها چمبره زدن و چتر سلطه شونو اونجا گستروندن کم نداریم، فثط باید خودمونو باور داشته باشیم. پیش بسوی ایران آباد و آزاد و مستقل و بدون وابستگی به شرق و غرب. به امید آن روز‌

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۱:۳۸

همانقدر که در خودروسازی پیشرفت کردیم اینجا هم پیشرفت خواهیم کرد

ناشناس۱۴۰۴/۰۸/۱۰ ۲۱:۳۳

دمشان گرم
بالآخره یکی یه کاری کرد

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.