رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبربورس در نیمه آبان ۱۴۰۵؛ نمادهای پربازده و زیان‌ده هفته / خروج ۶.۹ همت از بانک‌ها در یک ماه
2بازدید
۳۲

تابناک گزارش می دهد؛

فشار گازانبری بر طلای خاکستری / سیمان ایرانی روی ریل ارزان‌فروشی

ویزای مرگ برای صادرات !

در شرایطی که خریداران افغانستانی و عراقی به دنبال معملات سریع و نقدی هستند، الزام به دریافت روادید تجاری و مسدود کردن کدهای بورسی، آن‌ها را از بستر شفاف بورس به سمت بازارهای غیررسمی و دلالان مرزی فراری داده است .

فشار گازانبری بر طلای خاکستری / سیمان ایرانی روی ریل ارزان‌فروشی

در حالی که ناترازی انرژی و قطع گاز، کمر تولید در صنعت سیمان را خم کرده است، ابلاغیه‌های جدید و ناگهانی تحت عنوان مبارزه با پولشویی، تیر خلاصی بر پیکره صادرات این محصول زد. انسداد کدهای بورسی اتباع خارجی و الزام آن‌ها به دریافت روادید تجاری، نه تنها شفافیت بورس کالا را زیر سؤال برده، بلکه ظرف تنها ۱۴ روز، صادرات سیمان ایران را با ریزش بی‌سابقه ۲۰۰ هزار تنی مواجه کرده است؛ اتفاقی که بازار نقد جیران را دو دستی به رقبای منطقه‌ای تقدیم می‌کند. 

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، صنعت سیمان این روزها تحت یک «فشار گازانبری» از نفس افتاده است؛ از یک سو بحران تولید به دلیل نبود سوخت و اجبار به مازوت‌سوزی با هزینه‌های کمرشکن و از سوی دیگر قفل شدن درهای صادراتی به روی خریداران خارجی در بورس کالا منجر به دپو شدن محصولات در انبارها و قفل شدن نقدینگی شرکت‌های بورسی شده است که به نظر می رسد در صورت عدم مداخله فوری، رکودی عمیق را به این رکن ارزآور تحمیل خواهد کرد.

 ۱۵ مهرماه امسال بود که عرضه سیمان در رینگ صادراتی بورس کالا قرار گرفت تا مسیر شفاف‌سازی قیمت و حذف واسطه‌های غیررسمی انجام گیرد اما مجددا دو هفته است که با ابلاغ آیین‌نامه اجرایی جلوگیری از پولشویی، تمامی کدهای بورسی خارجی مسدود شده و خریداران خارجی ملزم به دریافت روادید تجاری شده‌اند که این رویه عملاً این شفافیت را زیر سؤال می‌برد.

بنابراین وقتی خریدار خارجی نتواند از بستر قانونی بورس خرید کند، تقاضا یا سرکوب می‌شود که بنا به گفته علی اکبر الوندیان دبیر انجمن صنفی سیمان کاهش ۲۰۰ هزار تنی صادرات در دو هفته گواه آن است و ادامه این روند به سمت بازارهای غیررسمی و دلالان سوق پیدا می کند که نتیجه آن چیزی جز ارزان‌فروشی سیمان ایران در مرزها نیست. 

از ناترازی گاز تا بن‌بست کدهای مسدود شده

چالش روادید تجاری و بروکراسی بازدارنده و همچنین الزام خریداران خارجی به دریافت روادید تجاری برای فعالیت در بورس، یک مانع اداری سنگین در مسیر تجارت آزاد است به طوری کهخریداران خرد و کلان در کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان که عمدتاً به صورت نقدی و سریع معامله می‌کنند، با این قوانین سخت‌گیرانه از چرخه رقابت حذف می‌شوند و این موضوع نه تنها به صادرات سیمان، بلکه به اعتماد سرمایه‌گذاران و خریداران خارجی به پلتفرم بورس کالای ایران آسیب جدی می‌زند.

تضاد سیاست‌های ارزی و تجاری آن هم در شرایطی که کشور به شدت به ارزآوری غیرنفتی نیاز دارد، مانعی در مسیر صادرات محصولی دارد که مزیت نسبی بالایی دارد بنابراین کاهش صادرات در مقیاس ۲۰۰ هزار تن در بازه‌ای کوتاه، به معنای از دست رفتن بخشی از بازار جهانی است که جایگزین کردن دوباره آن در رقابت با سایر تولیدکنندگان منطقه‌ای بسیار دشوار خواهد بود.

سیمان ایران در تله قوانین سخت‌گیرانه

ازسویی دیگر، همزمانی بحران صادرات به همراه بحران تولید بخش نگران‌کننده دیگر است و صنعت سیمان اکنون در وضعیتی قرار دارد که حتی اگر مشکل کدهای بورسی حل شود، با محدودیت تولید ناشی از نبود سوخت مواجه است. 

همچنین استفاده از مازوت به عنوان جایگزین، نه تنها هزینه‌های لجستیک و نگهداری تجهیزات را به دلیل رسوب و آلایندگی بالا می‌برد، بلکه به دلیل قیمت تمام شده و دشواری‌های حمل‌ونقل، سودآوری واحدها را به شدت کاهش می‌دهد.

بنابراین کاهش صادرات منجر به دپو شدن محصول در انبارها و قفل شدن نقدینگی شرکت‌ها می‌شود و بسیاری از شرکت‌های سیمانی که در بورس حضور دارند و این اختلالات مستقیماً بر عایدی هر سهم و حقوق سهامداران تأثیر منفی می‌گذارد ضمن اینکه بازارهای صادراتی سیمان ایران به شدت رقابتی هستند و هرگونه وقفه در عرضه، راه را برای رقبای منطقه‌ای باز می‌کند.

بنابراین رفع مشکل صادرات سیمان نیازمند یک هماهنگی فوری میان وزارت صمت، بانک مرکزی و نهادهای ناظر بر مبارزه با پولشویی است و تداوم انسداد کدهای بورسی در کنار قطعی گاز، می‌تواند صنعت سیمان را که یکی از ارکان صادرات غیرنفتی است، با یک بحران رکودی جدی مواجه کند به همین جهت تسهیل در صدور کدهای بورسی برای هویت‌های احراز شده و ایجاد استثنائات تجاری برای خریداران منطقه‌ای، راهکاری ضروری برای خروج از این بن‌بست موقت است.

به گزارش تابناک، در حالی که بازارهای همسایه مانند عراق و افغانستان تشنه سیمان ایران هستند، بروکراسی جدید پایتخت‌نشینان، خریداران خارجی را از رینگ شفاف بورس کالا فراری داده است ضمن اینکه الزامات سخت‌گیرانه برای دریافت روادید تجاری و مسدودسازی ناگهانی کدهای بورسی، جاده‌ای دوطرفه برای خروج ارز و ورود دلالان ساخته است؛ سیاستی که نه تنها اعتماد خریداران منطقه‌ای را سلب کرده، بلکه صادرات این محصول استراتژیک را در عرض دو هفته لاغر کرده است.

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

یک ایرانی۱۴۰۴/۱۱/۰۷ ۰۹:۰۲

خبر خوشی بود!!
صادرات کمتر سیمان یعنی صادرات کمتر خاک و کوه مملکت!!!
یعنی مصرف کمتر مازوت!!!
یعنی آلودگی هوای کمتر!!!
کلا یعنی سود بیشتر برای کشور!!!

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۷ ۱۲:۰۳

نگفته تولید نمی‌کنیم
میگه صادراتش کم شده
قشنگ بخون؛ نوشته سیمان زیادی دپو شده

مرتضی۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۲۲:۵۴

سیمان با سوخت ارزان تولید میشود و صادرات ان یعنی‌صادزات سوبسید سوخت .صادرات سیمان صد در صد ضرره اگر میخواهید صادزات کنید معادل سوخت جهانی برای صادر کردن عوازض صدور ببندید

تارا۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۲۲:۱۸

سیمان هم به داخل با قیمت دلار فروخته می شود مثل فولاد و محصولات پتروشیمی

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۲۰:۴۲

با سیمان ارزان خودمان
طالبان بر روی آب‌های ما سد زده و حق آله مردم محروم سیستان و بلوچستان را نمی دهد
اونوقت شما فقط به فکر ارزان فروشی طلای خاکستری هستی؟!

ناصر کچل۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۹:۴۲

تبریک به تابناک
همین الان اینترنت وصل شد
بازم تبریک
تبریک خیلی تبریک
ناصر کچل

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۹:۴۰

سیمانی که برای مردم خودمون قابل خرید نیست کلا ورشکست بشه بهتره به درک

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۸:۲۶

همین تیترها و همین تفکر مملکت را به این روز انداخته . ادامه بدهید...

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۷:۳۱

بله درسته .... ما فقط در مورد سیمان این مشکل رو داریم و لاغیر

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۷:۰۲

افعانستان با سیمان ایران سد می‌سازد و اب را بر ایران میبند همان بهتر صادرات سیمان به افغانستان ممنوع شود

Mhd۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۶:۴۵

اینکه چیزی نیست.ما یک زمانی پفک می‌خریدم وقتی که در شو باز میکردیم پفک ها می‌ریخت بیرون حالا باید دست تو بکنی داخل و دنبال ش به گردی.

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۳۹

من یک خونه با متراژ زمین ۲۰۰ متری در پایین شهر دارم که میخواهم تخریب کنم و سه طبقه دربیارم. کسی اطلاع داره که متری چند برام تمام میشه؟ با درنظرگرفتن قیمت مصالح، تیر اهن و ستون, لوله کشی، برق کشی.

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۲۰:۳۰

متری بالای ۲۰میلیون

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۱۸

از کی تا حالا دریافت روادید تجاری، شفافیت را از بین می بره؟ نابغه

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۱۵

تو معلومه با خودت چند چندی؟ تابی جون

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۷:۲۱

یک یک به نفع داور

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۰۴

بهتر صادرات قطع بشه شاید سیمان ارزان بشه!

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۱۴

دلت خوشه فکر کردی صادرات قطع بشه سیمان ارزون میشه نه بابا این برای اینکه جیب دلالان پربشه

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۰۲

انقدر دم از صادرات نزنید وقتی چیزی عاید مردم نمی شود!! همین تولید بیش از حد سیمان علاوه بر تخریب خاک و کوه های کشور آلودگی بسیار شدید ( ریزگردها) به همراه داشته مثل کارخانه سیمان تهران، از این مدل صنایع صادراتی تقریبا خام فروش فقط آلودگی و کمبود داخلی نصیب مردم شده !!

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۵۱

در این شرایط کشور باید به جلسات فوق العاده گذاشته شود و بحران های کشور یک به یک بحث و تبادل نظر صورت بگیرد و راهکارهای برون رفت برای هر یک مشخص شود

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۲۳:۰۳

خیلی دل خجسته ای داری

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۵:۲۸

خوش به حالت ، خوش خیالی

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۴۶

اقتصاد رانتی تورمی با اجناس چند نرخی

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۴۳

یا اینترنت رو کامل وصل کنید یا کامل قطعش کنید این بازیا چیه ؟

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۱۹

نه خیر حتما باید با اعصاب نداشته ی مردم بازی شود

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۳۹

از موقعی که در کشور صادرات را تسهیل کردند مردم بیچاره شدند همه محصولی قبل از این کهدبه اندازه کافی وارد بازارهای داخلی شود از دم کارخانه به خارج از کشور صادر می شود و ارزی هم وارد کشور نمی شود

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۳۷

طلای خاکستری خخخخ همه چیز داره طلا میشه ، روغن هم بگید طلای طلایی

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۳۴

سلام الان وسط زمستان قیمت سیمان خیلی افزایش پیدا کرده پاییز بهتر از این بود والا موندیم چکار کنیم این عمده فروش ها تقاضا رو تو بورس میبرن بالا نظارتی هم نیست

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۳:۲۷

عجب!!!!

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۷:۴۳

همه کارشان از یکدگر بدتر است

ناامید۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۲۵

با سلام به درد دل دامداران توجه کنید پدرم در توس مشهد 30 ساله دامداری کوچک داره خوراک دام و علوفه گران و کمیاب شده و دامداری های کوچک و متوسط در خطر ورشکستگی و نابودی آیا فریاد رسی وجود داره؟

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۰۶ ۱۴:۰۸

آلودگی هوا و محیط زیست و خاک سهم مردم از صادرات سیمان،منفعت هم برای دلال و کارخانه .بازنده همیشگی مردم

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.