آخرین خبرعکس: پنجره‌ای به گذشته؛ شهید لاریجانی در کنار سرلشگر محسن رضایی
2بازدید

رئيس فرهنگستان هنر:

شاهنامه نخوانده به عظمت علي پي نمی بریم

علي معلم دامغاني، رئيس فرهنگستان هنر، هم‌زمان با يک هزار و يکصدمين سال سرايش شاهنامه گفت: «شاهنامه کتاب آرمان و آروزهاي انساني است، نه کتاب تاريخي. تاريخ از وقايع خبر مي‌دهد و قابل صدق و کذب است؛ درحاليکه شاهنامه شامل صدق و کذب نيست.»

رئيس فرهنگستان هنر با بيان اينکه شاهنامه کتاب آرمان‌ها و آرزوهاي انساني است گفت: «هيچکس شاهنامه ناخوانده به عظمت اسوه‌هاي علوي پي نمي‌برد.»

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، علي معلم دامغاني، رئيس فرهنگستان هنر، هم‌زمان با يک هزار و يکصدمين سال سرايش شاهنامه گفت: «شاهنامه کتاب آرمان و آروزهاي انساني است، نه کتاب تاريخي. تاريخ از وقايع خبر مي‌دهد و قابل صدق و کذب است؛ درحاليکه شاهنامه شامل صدق و کذب نيست.»

وي در توضيح اين مطلب افزود: «بيان آرزوها و آرمان‌ها، از نوع گزارش خبري نيست که مشمول صدق و کذب شود. براي اين‌که پهلواني نشانه و نمونه‌اي درجهان داشته باشد، فردوسي بايد شخصيتي مثل رستم را از ميان پهلوانان سيستاني بسازد و همه دربايست‌هاي پهلواني را به او نسبت بدهد تا اين شخصيت در طول تاريخ آرياييان به عنوان سمبل، نمونه، سرمشق و آموزگار پهلواني قرار بگيرد.»

معلم همچنين در مورد ديگر شخصيت‌هاي شاهنامه عنوان کرد: «فردوسي در مظلوميت و عفت، سياوش را برمي‌گزيند. سياوش شخصيتي است که از آتش مي‌گذرد تا اثبات کند، ناپاکي در وجود او نيست.»

رئيس فرهنگستان هنر افزود: «اين درست به عمل کيمياگران يا زرگران مي‌ماند که طلاي ناخالص را به آتش مي‌سپرند. اگر طلا، خالص و بي‌عيب باشد، از بوته عمل به تمام و کمال بيرون مي‌آيد. چرا كه طلاي خالص به هر محکي که سنجيده شود، همان طلا است و هيچ عيب و ايرادي در آن نيست.»

 وي سپس سياوش را نمادي از شرافت قوم ايراني معرفي كرد: «سياوش علاوه بر اينکه نشانه پاکي به شمار مي‌رود، عنصري است که مظلوميت و شرافت آريايي در او آشکار مي‌شود.»

معلم ادامه داد: «کسي که قصه رستم را مي‌خواند، در واقع مي‌کوشد تا مقدمتا دنياي پهلواني و انرژي بي‌حد و اندازه‌اي را که خداوند گاهي به موهبت، در اختيار کسي مي‌گذارد، بشناسد. پهلوان نيز اين موهبت را جز در راه خير و صلاح مردمان بکار نمي‌گيرد.»

رئيس فرهنگستان هنر سپس آشنايي با شخصيت‌هاي شاهنامه را مقدمه‌اي براي شناخت اسوه‌ها برشمرد: «قدرت رستم در خدمت آرياييان، نورپرستان و اهوراييان است. چنانکه توانايي علي بن ابي طالب (ع) در خدمت حضرت مصطفي (ص) و خداوند است. بدين دليل دانستن حکايتي چون رستم و سياوش، مقدمه‌اي براي فراگرفتن درس والاتري است که در عالم ميثاق و اسوه‌ها مطرح مي‌شود.»

وي همچنين در تبيين مقام شاهنامه نتيجه گرفت: «هر قهرماني از قهرمانان شاهنامه جايگاهي دارد که اين جايگاه نسبت به عالم اسوه‌ها در حکم دروازه و محراب محسوب مي‌شود. هيچکس شاهنامه ناخوانده به عظمت اسوه‌هاي علوي پي نخواهد برد. کار دشوراي است که کسي مفهومي را نداند، با مصداق آن روبرو شود و احساس درک و دريافت کامل داشته باشد.»

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.