رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرتذکر جنجالی پزشکیان به وزیر کار
4بازدید
۱۲۶

کوشکی در گفت‌و‌گو با «تابناک»؛

مشکلات اقتصادی به انقلاب، احمدی نژاد و روحانی ربطی ندارد

در جامعه ما فرهنگ کار، فرهنگ غالبی نیست. فرهنگ سودجویی، راحت‌طلبی یک فرهنگ غالب است. در جامعه ما مصرف در حکم یک ارزش مطرح است. میزان مصرف جایگاه افراد را مشخص می‌کند. کیفیت در فرهنگ اجتماعی ما روز به روز در حال‌ ضعیف شدن است.

مشکلات اقتصادی به انقلاب، احمدی نژاد و روحانی ربطی ندارد
مشکلات اقتصادی به انقلاب، احمدی نژاد و روحانی ربطی ندارد
‌مقام معظم رهبری امسال را سال اقتصاد و فرهنگ، عزم ملی و مدیریت جهادی نامگذاری کرده‌اند. با نگاهی به نام‌های سال‌ها ـ دست‌کم هشت، نه سال اخیر ـ متوجه عمق حساسیت رهبر معظم انقلاب به مسائل اقتصادی می‌شویم؛ حساسیتی که در سال‌های اخیر، رنگ هشدار به خود گرفته و‌ همه ملت به نوعی آن را با همه وجود درک می‌کنند.

برای همه اهالی فن و کار‌شناسان اقتصادی،‌ ظرفیت‌های بالقوه اقتصاد ایران «اظهر من الشمس» است. تک تک مردم کوچه و بازار نیز به نوعی به این موضع نمایان اذعان دارند. اما باید اعتراف کرد این ظرفیت‌های بالقوه، هرگز نتوانسته ‌آن گونه که شایسته این کشور است، ‌بالفعل شده و دغدغه‌های اقتصادی را رفع کنند.

اقتصادی که با بالا و پایین شدن دلار زیر و رو، با افزایش و کاهش نرخ طلا کن فیکون شود و با افزایش قیمت حامل‌های انرژی بی‌ثبات شود، تورم و بیکاری روزافزون آن جلو‌ هرگونه برنامه‌ریزی مالی و تجاری را بگیرد، دلالی و واسطه‌گری پر رونق و تولید و کشاورزی پر دردسر باشد، به بهانه کاهش قیمت دچار رکود و رشد منفی شود، هزینه‌های بالای تولید امکان رقابت با محصولات خارجی را بگیرد، کیفیت تولیدات داخلی در حد استانداردهای جهانی نباشد، ‌‌نقطه ضعف بزرگی دارد و در آینده نه چندان دور برای ما ‌به چشم اسفندیار تبدیل خواهد شد.

از سوی دیگر، بی‌گمان استفاده از تعبیر فرهنگ در کنار اقتصاد، نشانه وجود مشکلات بزرگ و عدیده‌ای در این حوزه است. در واقع علت بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور ما ریشه در فرهنگ دارد.

در همین زمینه، «تابناک» در گفت‌و‌گو با محمدصادق کوشکی، استاد دانشگاه تهران و کار‌شناس مسائل فرهنگی، علل فرهنگی مشکلات اقتصادی ایران را ‌بررسی کرده است.

* آقای دکتر به نظر شما چه مشکلات فرهنگی در اقتصاد کشورمان وجود دارد؟


شاید بتوانیم بخش اعظم مشکلات کلی اقتصاد را با توجه به زیر‌ساخت‌های فرهنگی توضیح دهیم. مثلا اینکه در جامعه ما فرهنگ کار، فرهنگ غالبی نیست. فرهنگ سودجویی، راحت طلبی یک فرهنگ غالب است. در جامعه ما مصرف ‌یک ارزش ‌است، به گونه‌ای که میزان مصرف جایگاه افراد را مشخص می‌کند. کیفیت در فرهنگ اجتماعی ما روز به روز در حال ضعیف شدن ‌است؛ این‌ها همه زیرساخت‌های فرهنگی است.

* چرا پس از انقلاب با اینکه بسیاری از مشکلات را حل کرده‌ایم، ‌هنوز نتوانستیم مشکل اقتصاد را حل کنیم؟


این بیماری اقتصادی ما ‌پیشینه‌ای ‌چهار قرنی دارد؛ یعنی پس از دوران صفویه هر‌ قدر به امروز نزدیک می‌شویم، زیر‌ساخت‌های فرهنگی که اقتصاد ما روی آن‌ها بنا شده و می‌شود، دچار فساد و نابودی در روند‌ فرهنگ شده‌اند که نتایجش در حوزه اقتصاد، خود را نشان می‌دهد.

* تا چه میزان این بیماری فرهنگی را ناشی از دعوای جبهه‌ها و دعوا‌های حزبی با همدیگر را می‌دانید؟


دلایل بسیار عمیق‌تر از اینهاست. این مسائل ربطی به این جناح و آن جناح ندارد. آنهایی که ‌اوایل انقلاب دیدگاه عدالت‌گرا ‌داشتند، به شدت به دنبال تقسیم ثروت‌ و نیز دولتی کردن اقتصاد بودند؛ الان کجا هستند و چه می‌کنند؟ جز این است که هم‌اکنون همه آن‌ها به طرفداران سرمایه‌داری تبدیل شدند! جالب اینکه بیشترین حوزه و گرایش این افراد در جناح ‌چپ بود؛ حال آنکه این مسأله ربطی به چپ و راست ندارد. در واقع این نوع نوعی سطحی نگری است که بگویم مشکلات اقتصادی به این جناح و آن جناح ربط دارد.

‌هر گروه و جناحی برای خود، ‌اندیشه‌ای اقتصادی دارد و در صورتی که قدرت را به دست بگیرد، به سمت سیاست‌های خود پیش می‌رود و این باعث چند تکه‌ای شدن جامعه می‌شود.

هنگامی که فرهنگ کار ‌در جامعه وجود ندارد و افراد دوست دارند یک شبه پولدار شوند و با مصرف بیشتر خود را به رخ بقیه بکشند، ربطی به جناح‌ها ندارد. این موضوعات به چهار قرن پیش بر‌می‌گردد. این جناح و آن جناح ندارد. این مشکلات در دولت پهلوی، قاجار و در عصر زندیه نیز وجود داشت.

* عده‌ای مشکلات اقتصادی را در انقلاب اسلامی می‌دانند؛ نظر شما چیست؟


فرض کنید ما انقلاب نمی‌کردیم، باز هم این مشکل بود. شما ببینید محمد رضا پهلوی در اوج دوران پهلوی در سال ۵۵ با روزنامه اطلاعات مصاحبه می‌کند و دقیقا گلایه‌هایی از اقتصاد کشور دارد که هم‌اکنون شما یا من یا هر کس دیگری انجام می‌دهد. من اصرار دارم که بگویم مشکلات اقتصادی هیج ربطی به انقلاب ندارد. بیماری اقتصاد ایران چهارصد سال طول کشیده است. بعضی‌ها طوری صحبت می‌کنند که در دوران پهلوی وضع اقتصادی ما خوب بوده است. در حالی که شاه در آن مصاحبه از بیماری هلندی و تورم و موارد دیگر در آن مصاحبه گلایه می‌کند.

* چرا در این ۳۵ سال پس از انقلاب، کاری برای از بین بردن این فرهنگ نشده است؟


فقط ۳۵ سال! اگر ۳۵۰۰ ساله دیگر هم بگذرد تا اینکه بیماری را نشناسیم درمان نخواهد شد. با گذشت زمان بیماری‌های فرهنگی علاج نمی‌شود. برای شناسایی و معالجه بیماری اجتماعی، نخست باید بیماری را دقیق بشناسیم و راه علاجش را علمی و کار‌شناسی پیدا کنیم؛ یعنی گذشت زمان مسأله فرهنگی را حل نمی‌کند.

* چرا همین مشکل را ریشه‌ای حل نمی‌کنند؟

مثلا دولت کنونی گمان ‌می‌کند که اگر با کدخدا ببندد، مشکلات اقتصادی حل می‌شود. خوب مگر ما زمان پهلوی با کدخدا نبسته بودیم. اگر بسته بودیم، ‌چرا آن زمان بیماری هلندی و تورم به اوجش می‌رسد؟ بنا به گفته محمد رضا پهلوی قاچاق در کشور بی‌داد می‌کند و کالاهایی که قیمت دولتی دارند با ده برابر قیمت به فروش می‌رسند. این‌ها عین سخنان محمدرضا در سال ۵۵ است. در آن زمان ما که با کد‌خدا خوب بودیم.

آقای احمدی‌نژاد فکر می‌کرد با گذاشتن پول در جیب مردم مشکل حل می‌شود. هر کسی به یک شکلی فکر می‌کرد. هیچ کدام از این بزرگواران نخواستند مشکلات را ‌‌کاملا علمی حل کنند.

به هر حال باید پذیرفت در اقتصاد ما به غیر از مشکلات فرهنگی مشکلات صرفا اقتصادی وجود دارد. مثلا در اقتصاد ما شفافیت وجود ندارد.

نبود شفافیت و وجود فساد به روحیه پول دوستی ایرانیان بر‌می‌گردد. افراد دوست دارند سریع پولدار شوند. چون پول را حلال مشکلات می‌دانند؛ بنابراین، می‌کوشند به هر شیوه‌ای و مکانیسمی پولدار شوند. این فساد می‌شود.

چرا در جامعه ما همه دوست دارند پولدار شوند؟ چون می‌خواهند با پولشان برای خودشان موقعیت اجتماعی و سیاسی فراهم بکنند و فخر بفروشند و توجهات را به سمت خود بکشند و لذت ببرند. حالا اگر مبنای تفاخر و لذت عوض شود. یعنی اگر ماشین میلیاردی سوار شد ‌و یا کت و شلوار چند میلیونی پوشید، همه مسخره‌اش کنند، توجه نکنند. بلکه توجه کنند چه کسی ثروت ایجاد می‌کند. چه کسی تولید می‌کند. چه کسی شغلی که زاینده و مولد است ایجاد می‌کند. آن وقت مردم به او قبطه بخورند و ‌به سراغ او بروند. مردم برای امضا گرفتن از او سر و دست بشکنند. کسی رغبت به فساد اقتصادی نمی‌کند، بلکه به جای اینکه مسابقه سر پول جمع کردن باشد، به تولید ثروت می‌پردازد.

* چه راهکارهایی برای حل ریشه‌ای وجود دارد؟

اگر‌ فرض کنیم که چند ‌اصل در جامعه ما احیا شود، مشکلات حل می‌شود؛ یعنی مردم باور کنند که کار محور زندگی است نه پول. کار حلال مشکل است، نه پول. اینکه باید شب‌ها به امید کار مفید‌تر خوابید و نه به امید پولدار شدن. به مردم به جای میلیون‌ها تومان جایزه‌های مالی دادن، امکان کار، جایزه بدهیم. امکان کار نه اینکه شغل دولتی و یا کارخانه دولتی ایجاد شود. نه کار کردن ارزش شود.

آدم‌ها به خاطر کار مفید و تولید با کیفیتی که می‌کنند به هم فخر بفروشند و نه ‌سوار شدن در ماشین‌های میلیاردی‌. اگر این‌ها به تدریج در جامعه رواج پیدا کند، موفق خواهیم شد.

متن کامل گفت‌‌و‌گو را اینجا بخوانید

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

کارمندیان۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۹:۰۰

سال 66 در شرکت ... 300 میلیون دلار اختلاس شد که چند
مهندس سرشناس که در کمیسیون معاملات به عناوین مختلف
از کمپانیهای بین المللی رشوه می گرفتند منفصل خدمت و برای
تغییر آب و هوا به اوین فرستادند! بعد از چند سال یکی از آنان
میگفت به هر کس اعتقاد داری من هیچکاره بودم و فقط برای
گرفتن 60 هزار تومان ناقابل آبرو و سابقه 27 ساله ام رفت .
اما مقصر واقعی را هیچوقت نگرفتند!

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۵۲

تابی جون اگه اینونزاری واقعا گزینشی عمل میکنی.
اگریکطرف این قضیه بقول دکترمردم باشند.طرف دیگرقضیه مدیران رده بالاهستندکه بیشترین سهم رادربه وجودآمدن این وضع دارند
1- مادر34کشورکمیته امدادداریم وبه این امرافتخارمیکنیم(به نقل ازمسئول کمیته امداددریکی ازروزنامه ها درپاییز1388) آیاازجیب خودتان میدهیدیا ازبیت المال؟آیا خودمان اضافی داریم که بقیه اش رابه آنهابدهیم؟یاخودمان درفلاکت که مقام دوم رادرجهان داریم هستیم وبرای ژست سیاسی داریم بیت المال راآتیش میزنیم؟
2- این همه هزینه که برای خارج ازکشورمیکنید البته بعضیها خودشان خوب میدانندچی میگم آیا نابودکردن ثروت کشوربه بهای فقرمردم نیست؟که صدالبته نسبت به هزینه ایکه میکنیم دستاوردچندانی هم نداریم
3- اگرعده ای دردشمن تراشی درجهان ازیکدیگرسبقت نگیرندتاهزینه آن رامردم وازبیت المال بپردازند.آیاوضع ما بهترازاین نبود؟
4- اینهمه دشمن تراشی درجهان چه نتیجه ی مثبتی برای ماداشت ؟به جز ایجادرانت خواری ونابودی اقتصادکشوروبیکاری وتورم وخوراک تبلیغاتی رسانه های بیگانه علیه ما؟
5- وقتی در5سال پیش مسئول برنامه وبودجه درروزنامه علنن میگه 34درصدبودجه معلوم نیست کجا میره وکسی پاسخگونیست شما چه انتظاری ازمردم دارید؟
6-وقتی به ده ها بنیادخیریه که نه شناسنامه دارند نه معلوم است درکجا وکدام کشورقراردارندومعلوم هم نیست چیکارمیکنند.ردیف بودجه اختصاص میدیم وکسی هم صداش درنمیادوعلنی نمیکنند .آیابا این کاربه ارکان اقتصادی کشورضربه نمیزنیم؟
تابی جون دست رودلم نزارکه حرف زیاده گوش شنوا کم

نادر آذربایجانی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۵۲

با این همه هی نگید یکی از بافرهنگ ترین کشور های جهان هستیم
هی نگید هوش متوسط ما از بقییه ممالک بالاتر است
این فرهنگ ما است
این تولید ماست
در رمضان در ترکیه بودم مرد فقیر ترکیه چون روزه نبود حاضر نشد به مهمانی افطار رایگان بیاید
ولی یک از هموطنان میلیارد ما به شجاعت تما م به دروغ گفت من روزه ام و افطار خورد
با توجیه و دروغ نه تنها افطار ماه مبارک که کل درآمد نفت ایران را هم میشود خورد

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۵۰

و در اخر نظر هایی که فقط خودمان گفتیم و خودمان هم شنیدیم.

علی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۴۳

آیا آقای کوشکی کارشناس اقتصاداست؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۴۱

افرین تابناک خیلی عالی بود ... به نظر من از همین نظرات که داده شده نسخه دوم و سوم گزارش رو ادامه بده انشاله شاهد این باشیم که همین نقطه نظرات در بخش پژوهش محور مجلس طرح و پیگیری بشه ..
افرین بر تو تابناک

مخبی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۳۱

شاید به نوعی درست است اما ماکشور را به اینها سپردیم ، توی این مملکت نظارت نیست ، برای من سوال بود بعضی از وزراء ومسئولین که از انها سوال می شود که درامد ماهیانه شما چقدر است می گویند حقوقی است که از دانشگاه می گیرم هیت علمی دانشگاه هستم کسی نپرسید که این ثروت مملکت کجا صرف می شود مگر یک شهردار در شیراز سال گذشته شصد میلیون پاداش نگرفته بود چرا به مردم دروغ می گویید ومردم را دور میزنید چرا یک نفر نمی پرسد کشاورز بیچاره که یکسال زحمت وبا جان کندن به اقتصاد مملکت کمک می کند وکوجه فرنگی را به دلیل نیاز باید کیلویی 200 تومان به دلال بفروشد که مخارج خود را وکارگران خود را در بیاورد حمایت نمی کنند . این هم تولید !!! اگر کشاورز بیجاره محصولات خود را که اینها هر چی را به نرخ دلار به خورد مردم می دهند حساب کنند وا مصیبتا گندم را از کشاورز کیلویی هزارو پنجاه تومان می خرند انوقت از اجنبی کیلوی نزدیک دو هزار تومان وارد می کنند !؟ چی گوید برادر من تا توکار بعضی کلک نباشد نباشد این اقایون ثروتشان به هشصد میلیارد وهزار میلیارد نمی رسید تقوی نیست ، بعضی از مردم متظا هر ، متقلب ، متشرع نما و عوام فریبند . خدا عاقبت مارا ختم به خیر کنه .

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۲۹

اتفاقا مشکلات اقتصادی دقیقا به احمدی نژاد ربط داشت

بی نام۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۲۶

لطفا درراستای گردش ازاداطلاعات نظربنده روهم منعکس کنین.اقای دکترهمه ی مردم جهان ارزوی یک شبه پولدارشدن را دارن ومخصوص سرزمینمانیست..همه ارزوی دکترشدن اسان و بی زحمت رو دارن ومخصوص ایرانی نیست...اما جاهای خوب دنیا قانونی هست که انعطاف سرش نمیشه و وزیر ورییس و...رعیت وکارگرنمیشناسه...ازنگاهش دزدی واختلاس جرمه وقهرمان دورزدن تحریمش هم دزد باشه رودروایستی نداره...ضمنا جاهای خوب دنیا دکترسهمیه ای نداره وبرای دکترشدن زحمت درس خواندن از ادماش طلب میکنه...و دکتراش هم چون دکترن نظریه میدن نه فلسفه بافی خاله ز نکی...

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۵۳

احسنت

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۱۳

باورکردنی نیست اما واقعیت دارد که زمانی با حقوق هزار تومان در ماه می شد در همین مملکت زندگی کرد خانه ساخت تغذیه مناسب داشت مسافرت رفت ماشین خرید از سلامت خود و خانواده مراقبت کرد هزینه تحصیلات بچه ها را تامین کرد ...اصلا با هزار تومان حقوق می شد امیدوار بود به زندگی و خوشحال بود.

مهدی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۱۲

آقای کوشکی دوران انقلاب و جنگ رو یادشون رفته مردم چکاری باید میکردند که نکردند ظاهرا قفله ایشان از مردم جداست و به دور و بر خودشون نگاه میکنند

سمندر۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۰۳

من يك ماشين تويوتا مدل 73 دارم كرولا هست مي فروشمش اگر كشي مشتري است لطفا با من تماس بگيره متشكرم
فقط تراختور

کریمی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۵۰

انکار تاثیر محوری حاکمیت در اصلاح فرهنگ ملی و توفیق در توسعه فرهنگی و اقتصادی جامعه خلاف واقعیات مسلم علمی است. به نقش مهاتیر در رنسانس مالزی بنگرید. یکبار هم ماندلا و موگابه را مقایسه کنید.

ايراني۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۴۶

با اصل مطلب كه مشكل فرهنگي است موافقم واما در مورد حل موضوع ، مرقوم فرموديد كه مردم مي خواهند از هرراهي پولدار شوند . اينكه بخواهند پولدار شوند خصلت خوبي است ، اما راه صحيح را حاكميت با عمل وقوانين اش بايد ارائه دهد واينجا است كه در هردو بخش كشور به شدت بد عمل كرده . كدام فعال اقتصادي (حتي باربر و كارگر روزمزد ) مي تواند بدون تخلف از قوانين موجود ، درآمدي كسب نمايد ؟ . قوانين بيمه وماليات وكار وگمرك وبانك وشهرداري وثبت اسناد و رسيدگي قضائي و... چه مقدار با فرهنگ ونياز جامعه تطايق دارد ؟ آيا يكي از عوامل مهم عقب ماندگي اقتصادي كشورمان همين قوانين نيست ؟ . عمل دولت در ساختار اداري اش متبلور است ، كدام مراجعه كننده به ادارات به شدت متورم وزايد و موازي كار ، با تحقير وتكذيب مواجه نيست ؟ در كدام اداره با فساد ، آنهم بعضا به حدي شايع كه علنا از مراجعه كننده طلب رشوه مي كنند وكاركنان صادق نه تنها نمي توانند كاري كنند ، بلكه براي ادامه شغلشان بايد سكوت كنند . بنابراين اينكه توقع داشته باشيم دولت ومجلس وقوه قضائيه معلول سيستم فاسد بتواند راه كاري ، ولو جزئي در اصلاح امور ارائه دهند ، خيال باطلي مي باشد . بايد گروهي فرهيخته وخارج از مسئوليت اداري وبا بودجه اي مستقل ، نسبت يه طراحي سيستم اداري وقوانين وبرنامه نحوه وزمان بندي تحول وضع موجود به وضع مطلوب ، را ارائه دهند .

اشنا۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۴۴

ما در گذشته قبل از انقلاب همه چی داشتیم بعد از دگرگونی همه چیز ما نیز دگرگون شد انچه که در ان زمانارزش بو مانند راستگویی صداقت کار نان حلال خوردن چشم باک ولی با انقلاب همه چیز از بین رفت چون تمام مسولین ما دورغگو رانت خوار مفت خور بودنند اتا کنون شما کی دیده یا شنیده اید یک اخوند کار کند کسی که با خمس ومفت خوری ارتزاق کند این فرهنگ را رواج می دهد فرهنگ رانت خوری دزدی بیکاری در اسلام می باشد وبایه اساس اسلام بر مفت خوری استوار چرا یک اخوند ملیاردها خمس بگیره وبه جبیب بزنه

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۴۱

گنه کرد در بلخ آهنگري / به شوشتر زدند گردن مسگري
آقای دکتر کوشکی این وسط همه حتی حافظ هم مقصره به جز عوامل مرتبط
باز دستت درد نکنه این مشکلات اقتصادی رو تا دوره صفویه ربط دادی به هخامنشی و ... ارتباط ندادی راستی شما ماشاالله با این معلومات مواظب باش چشم نخوری

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۴۰

اگر مالیات بخش دلالی 85 درصد ومالیات بخش تولید25 در صد باشد ودانشجویان سال آخر مالی که هنوز با دنیای .....آشنایی ندارند بدون برنامه ریزی از پیش تعیین شده !!!!مدارک مالیاتی بر رسی شده اشخاص(حقیقی وحقوقی)را تحت نظر کارشناسان سالم بررسی ودر صورت مشاهده خطا در بررسی های قبلی مامورین ،علاوه بر اخراج خاطی واعمال اشد مجازات(حتی اعدام) آیا تولید جای دلالی را نمیگیرد؟ حالا هرکه میخواهد گرانفروشی نماید میداند 85 درصد سود اضافی ازان خودش نیست.

باور۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۳۹

ﺑﻪ ﻧﻆﺮﺑﻨﺪﻩ ﻫﻤﻪ ﺍﻳﻦ ﺍﻗﺎﻳﺎﻥ ﻛﺎﺳﺐ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻳﻚ ﺭﻭﺯ ﺑﻪ ﺍﺳﻢ ﺍﺯﺍﺩﻱ و ﺍﺯﺍﺩﻱ ﺑﻴﺎﻥ ﻛﺎﺳﺒﻲ ﻛﺮﺩﻧﺪ. ﻳﻚ ﺭﻭﺯ ﺑﻪ ﺍﺳﻢ ﻋﺪﺍﻟﺘﺨﻮﺍﻫﻲ و ﺍﻣﺮﻭﺯ ﺑﻪ ﺍﺳﻢ ﺍﻋﺘﺪﺍﻝ ﻛﺎﺳﺒﻲ ﻣﻴﻜﻨﻨﺪ. ﺑﻨﺪﻩ ﺑﺎ ﻧﻆﺮ ﺩﻛﺘﺮ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻣﻮﺭﺩ ﻛﻪ ﻣﺮﺩﻡ ﻣﻘﺼﺮﻧﻨﺪ ﻣﻮﺍﻓﻘﻢ. ﺍﺯ ﻣﺎﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺮﻣﺎﺳﺖ. ﺗﺎﺑﻨﺎﻙ ﻣﺤﺘﺮﻡ ﺧﻮﺍﻫﺸﻦ ﻣﻨﺘﺸﺮ ﻛﻦ.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۳۲

ملت ایران با فرهنگ است. همین باعث شده که سیستم به ملت ظلم کند و ملت با بزرگ منشی ندیده بگیرد. قوانین و سیستم ایراد دارد.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۰۰

افرين

حبیب۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۲۵

دوست عزیز که فقط بخاطر جو گیر شدن میخوای قشنگ حرف بزنی باید به عرضتون برسونم اقتصاد ما زمانی خوب میشه که دزد های دولتی حذف بشن.هر اختلاصی در مملکت ما رخ داده یا خود دولتی ها انجامش دادن یا با کمک دولتی های عزیز بوده.پس باید ساختار دولت عوض بشه منظورم فقط این دولت نیست همه ی دولت های ما جایگاه امنی برا اختلاص کنندگان بودن و هست.البته مجلس و قوانین سیاسی ما هم هیچ کدام درست و سالم نیستن

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۲۲

بله کار واجب هست ولی دولت مهترم نباید بستر مناسب برای رفع بیکاری و از بین بردن این مشکل باشه تو همه دنیا دولت هستش که با ایجاد بستر مناسب برای جذب سرمایه و افزایش کار اقدام میکنه تا کار فرماها و سرمایه دار ها با خیال راحت بیان کار آفرینی کنن.پس همه دولت ها هم کمی مقصر هستن و نباید شانه خالی کنن و رفع تقصیر کنن باید همت کنن و به بخش خصوصی اجازه فعالیت بدن نه این که هر کسی برای خودش کار کنه

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۲۱

بله کار واجب هست ولی دولت مهترم نباید بستر مناسب برای رفع بیکاری و از بین بردن این مشکل باشه تو همه دنیا دولت هستش که با ایجاد بستر مناسب برای جذب سرمایه و افزایش کار اقدام میکنه تا کار فرماها و سرمایه دار ها با خیال راحت بیان کار آفرینی کنن.پس همه دولت ها هم کمی مقصر هستن و نباید شانه خالی کنن و رفع تقصیر کنن باید همت کنن و به بخش خصوصی اجازه فعالیت بدن نه این که هر کسی برای خودش کار کنه

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۲۱

تا حدی درست بود که فرهنگ مردم ما در ایجادمشکلات اقتصادی موثر هست اما پس مدیریت به چه دردی می خورد ؟ مدیریت برای این هست که به سمت حل مشکلات حرکت شود

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۱۸

مردم بر دین ملوکشان هستند

داود کریمی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۱۷

نه آقای دکتر کوشکی فرهنگ مردم و کشور در سال 57 استحاله شد و در 8سال دفاع مقدس امتحان خودش را داد و با معدل 20 قبول شد . قنیمت جمع کن های فرصت طلب بی هنر در سایه مدیران بی تدبیر هم فرهنگ متعالی به دست آمده را کم رنگ کردند هم اموال و دارییهای این کشور و این مردم نجیب را به یغما بردند . شما لطفا تغصیر را گردن تاریخ نه انداز کمک کنیم پیشنهاد بدهیم چگونه و از کجا یک امیر کبیر پیدا کنیم

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۷

بفرماييد اين اختلاسها و دزدي و غارت به كي مربوط ميشه؟؟؟؟ تاراج ثروت ملي به حراج گذاشتن منابع كشور به كي مربوط ميشه؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۸:۱۳

بفرمایید بگید آقای خاوری کارمند کجا بودند؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۵

پس تقصیر کیه ؟ جون مادرتون کم به شعور مردم توهین کنید. یه خورده فکر کنید بعد حرف بذنید. تقصیر دولت نیست پس تقصیر منه حتما

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۵

رو رو برم بشر!!!

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۵

تنها چيزي كه اين جماعت از آن كم نميارن دروغ گويي و پرويي است كه حد و مرز ندارد.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۳

عجب !!!!نكنه اجنه ها مسئول بدبختي مردم هستند يا استكبار و رژيم طاغوت مقصر بوده اند؟

امامی۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۲

دکترفرمودند راه حل ریشه ای اینست که مردم باور کنند که ارزش کار است ، لطفا توضیح دهید چگونه مردم باید به این باور برسند ؟

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۱

یادمه زمان شاه ازهاری گفته بود که صدای شعار مال مردم نیست و اینها نواره.
ملت هم شعاری در این رابطه ساخته بودند که:
ازهاری گوساله
بازم میگی نواره؟
حالا به گفته ایشان حتما نوار بود که برای دنیا خط و نشان می کشید و می گفت ما را تحریم کنید و اینها کاغذپاره است و ... به زودی از نقشه محو می شود و .... .

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۷:۰۰

همیشه یاد گرفته اند با حرف زدن از زیر بار مسئولیت ها کنلر روند و بر گردن بی فرهنگی مردم بیندازند
مردم اگر بی فرهنگ هستند اول نگاه به مدیریت مسئولان میکنند و اگر راستی و درستی و صداقت دیدند خود مردم هم درستکار میشوند در غیر این صورت توقعی نباید داشته باشید

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۵۸

کسانیکه مدعی بودندنظراحمدی نژادبه آنهانزدیک هستند وبزور وی رابه امت تحمیل نمودند دروضعیت وخیم اقتصادی فعلی کشورباوجوددرآمدهشتصدمیلیارددلاری سهیم هستند وامت ازاشتباه آنان نخواهدگذشت

حسن۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۵۵

عزيزان تا اين مملكت رو بايد بر اساس مصلحت انديشي هدايت و اداره كرد همين است وبس .چرا كه هيچ كس نيست دست رانت خواران و وي‍ه خوران را رو كند و به ميز محاكمه بكشاند. هميشه افراد اصلي پشت اسامي خاص مثل خاوري ها، بابك زنجاني ها، فاضل خداداد ها پنهان اند و همان آش و همان كاسه.من حدود 39 سال از خدا عمر گرفته ام. از وقتي به ياد دارم فاضل خداداد اعدام شد ولي رانت خواري هر روز شكل و اندازه اش تغيير كرد هميشه 1 اسم بود سالياني تحقيق و بازجويي و... معوم نيست به كجا خواهيم رسيد.دكتر عزيز فكر ميكنيد كل سود جويي وارزوي پولدار شدن مردم چقدر تحقق ميابد و من نوعي با درامد حدود 1ميليون چقدر ميتوانم سود جويي و رانت خواري كنم ؟هيچ وقت درست نخواهد شد.مسوولان مصلحت انديشي كنيد وادامه دهيد.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۵۴

ظرف همین مدت 40 سال بسیاری از کشورها مثل مالزی, کره جنوبی, چین و دبی حتی ترکیه و آذربایجان دچار تحولات عظیم اقتصادی شدند اما ما چه کردیم؟ اگر در عرصه تغییر فرهنگ و شکوفایی اقتصاد کاری نتوانستیم بکنیم در کدام زمینه موفق بوده ایم؟! ایشان خودشان چه تلاشی برای تغییر فرهنگ انجام داده اند؟ شعار دادن بزرگترین مشکل فرهنگی ماست.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۵۲

نمیتوان یک عامل واسطه را بعنوان علت عوامل دیگر مطرح کرد. حتی اگر مربوط به فرهنگ باشد این فرهنگ هم از مریخ که نمی آید بخش عمده ای از آن محصول شرایط و وضع موجود هر کشور است. مدت نزدیک به 40 سال برای تغییرات خوب و بد فرهنگی کافی است.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۴۸

نمیتوان یک عامل واسطه را بعنوان علت عوامل دیگر مطرح کرد. حتی اگر مربوط به فرهنگ باشد این فرهنگ هم از مریخ که نمی آید بخش عمده ای از آن محصول شرایط و وضع موجود هر کشور است. مدت نزدیک به 40 سال برای تغییرات خوب و بد فرهنگی کافی است.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۴۷

مشكل فقط اقتصاد دولتي و اقتصاد خصولتي است. زيرا در زمانهاي نه چندان دور تجار از بقيه اصناف به مركز قدرت نزديك تر بودند و اين روند تا امروز هم ادامه پيدا كرده لذا در بطن قدرت هم اين روحيه شكل گرفته كه بهترين كار زودبازده ترين كار و كاريست كه نياز به تخصص خاصي ندارد. مثلاً اگر به عنوان مثال 100 آقازاده را ليست كنيم و به صورت شفاف كسب و كار آنها را زير ذره بين قرار دهيم متوجه مي شويم كه اكثر آنها از طريق تجارت و آن هم واردات روزي خود را بدست مي آورند نه از طريق توليد. من فكر مي كنم اگر روزي در بدنه قدرت و تصميمات اقتصادي به جاي پدر اين آقازاده ها از تعدادي كارآفرين و توليد كتتده كه بدون رانت به جايي رسيده اند استفاده كنيم. فرهنگ اقتصادي سالم شروع به رشد خواهد كرد.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۴۷

همه مشکلات اقتصادی ناشی از عملکرد حکومت ها میباشد.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۴۲

مشکلات اقتصادی به انقلاب، احمدی نژاد و روحانی ربطی ندارد .
تقصیر مردم است دیگه !!!
همه جا تونستن در طی یکی دو دهه مشکلات را حل کنند و ما هنوز تو چهار قرن پیش گیر کردیم .

Afshin۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۹

می دانید اولین جمله ای که ما دراول دبستان یاد می گیریم چیه؟
بابا آب داد بابا نان داد
می دانید اولین جمله ای که انگلیسها در اول دبستان یاد می گیرند چیه؟
من می توانم بخوانم و بنویسم
می دانید اولین جمله ای که ژاپنیها در اول دبستان یاد می گیرند چیه؟
من می توانم بدوم

و این است که ما همیشه چشممون دنبال دست پدر است .کار از ریشه خراب است

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۹

پول مقت نفت جیب سردمداران را پر می کند و دود سیاهش توی چشم مردم می رود.
مردم به دین رهبرانشان هستند.

نادر۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۸

باتشکرازاستاد عزیز دل برادر:این تحلیل سطحی نگراست غیرعلمی است.جوامع توسعه یافته شاید بیشتر دچار رکود می شوند تا تورم.اما این رکود یاتورم تفاوت معنی داری با نوع کشورهای جهان سوم دارد درسال 55 اگر رکودی ببوده است شکل آن با رکود امروزی تفاوت ماهوی دارد.کاش عزیزان بیشتر وبهتر تحلیل کنند.برادر توکلی بهتر می داند که این تحلیل سطحی است وجهت دار وفرافکن....

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۵

کاملامخالفم... این ملت همان ملتی است که 8 سال با جان و مال از کشورش دفاع کرد.
شک ندارم اگر اوایل انقلاب مثلا طرحی مثل هدفمندی یارانه ها اجرا میشد و ازمردم خواسته می شد انصراف دهند حتی اکثر نیازمندان هم از یارانه انصراف می دادند!! اما حالا چرا 73 میلیون ثبت نام کردند؟؟؟ چون سالی نیست که چند تا بابک زنجانی از کیسه بیرون نیاید!!! وقتی مردم میبینند کسانی سطل سطل از بیت المال برداشت میکنند چراوقتی باسرنگ!!! مامیخواهیم برداشت کنیم به ما میگویند برداشت نکنيد؟؟؟؟مردم ناامید شده اند و این بدترین پیام برای انقلاب است. سوءمدیریت سوءمدیریت وسوءمدیریت مشکل فقط این است!!!!

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۴

از بعضی ایده های ایشان انسان متعجب میشو. چطور میتوان ادعا کرد رفتار و گفتار و کردار بزرگان چه در هانواده چه در اداره کشور روی رفتار انسانها تاثیر نداشته باشد. وقتی ملتی به صراحت می بینند مدیران سیاسی و اجرایی برای پیشبرد مقاصد باندی خود از هر نوعابزاری اعم از دروغ و افترا و جعل مدارک و آمار استفاده میکنند طبیعیست کهجامعه ای سالم نمیتوان انتظار داشت.

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۳

بی خیال دکتر
این همه فساد وبی بند وباری
میفرمایند تقصیر احمدی نژاد روحانی و هاشمی و.....نیست
مشکل مال چخارصد سال پیش است
پس بفرمایید هدف این اقایان از قبول بالاترین مقام اجرایی چه
که بیکاری را وتورم را وفساد را توسعه دهند
جناب دکتر نفرمایید
مشکلات اقتصادی وفساد وتورم وفساد اداری و....قبل از انقلاب هم بود
اما ما انقلاب کردیم که نه یک شبه ریشه کن ، که کم کم درمان کنیم مشکلات را کمتر کنیم
حالا ما مردم بیسواد وشما دکتر باسواد
شما با سوادتان وعدد ورقمتان بفرمایید این امور بهتر شده یان

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۳۰

تحلیل بسیار آبکی بود . این نوع تحلیل نشان می دهد طرف هیچ اطلاعی از دانش اقتصاد در دنیای مدرن امروز ندارد .

ناشناس۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۲۷

"حالا اگر مبنای تفاخر و لذت عوض شود. یعنی اگر ماشین میلیاردی سوار شد و امد بیرون، توجه نکنند. بلکه توجه کنند چه کسی ثروت ایجاد می کند.........." خیلی این نکتش به دلم نشست. آقا جان قبول کنید فرهنگ مردمی هم اشتباه هستش. اینجا که من زندگی میکنم (ایتالیا) کشوری که خودش فراری و لامبورگینی میزنه من هنوز نتونستم مدل های بالای این ماشین که تو خیابون های تهران ویراژ میدن رو ببینم. اینجا (کل اروپا) تو خیلی از جاها احترام مردم به پولدار بودن طرف نیست. اصل پولدار بودن طرف براشون اهمیت نداره سرش تو کار خودشه و از زندگی خودش با شرایط خودش لذت میبره هرچند پولدارها هم اینجا از دنیاشون لذت می برند. اما فرهنگ مصرف مردم واقعا براشون جا افتاده از مصرف مواد غذایی گرفته تا وسایل الکترونیکی صرفه جویی میکنن (از وسایل الکترونیکیشون تا لحظه آخر استفاده میکنن. با اومدن مدل جدید عوضش نمیکنن بلکه هروقت از کار افتاد عوضش میکنن) اینجا شعبه های بانکی بسیار کمی داره و پول ریختن به حساب های بانکی یا مالیات داره (مثلا 150 یورو در سال) یا اینکه سودی بهش تعلق نمیگیره (چون پول طرف باید تو اقتصادشون بچرخه) خلاصه من که اینجا فهمیدم خیل چیزها به فرهنگ مردم بستگی داره و ماهم باید تو ایران این فرهنگ های مصرف کردن رو رعایت کنیم.

فریبا۱۳۹۳/۰۲/۱۴ ۱۶:۲۴

این که محمد رضا پهلوی مصاحبه می کند و می گوید اقتصاد به بیماری هلندی مبتلا است نشان نمیدهد که وضعیت اقتصاد ما با آن روز یکسان است. لطفا به جناب دکتر بفرمایید مغلطه نفرمایند.

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.