مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اینکه چاقی یک عامل خطر مهم در ابتلا به بیماریها است، گفت: ۷۶ درصد مرگ و میرها به علت بیماریهای غیرواگیر است و عامل اول آن هم الگوی غذایی غلط است؛ این در حالی است که به نظر میرسد شیوع چاقی به عنوان یک عامل خطر بیماریها در دوران کرونا نیز افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، دکتر زهرا عبدللهی گفت: بسیج ملی تغذیه سالم از سال ۱۳۹۰ هر سال در کشور اجرا میشود و معاونتهای بهداشت دانشگاههای علومپزشکی با همکاری آموزش پرورش، شهرداریها، صدا و سیما، معاونت بهداشت نیروی انتطامی، بسیج، سپاه، ناجا و آجا این بسیج را اجرا میکنند.
به گفته وی، شعار امسال بسیج ملی تغذیه که از ۱۵ الی ۳۰ دی ماه برگزار میشود، «تغذیه سالم برای پیشگیری از کرونا» است و امسال علاوه بر بخشهای ذکر شده، شبکه ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر به بسیج پیوسته است و همکاری میکند.
وی با تاکید بر اینکه مردم باید با گروههای غذایی آشنا باشند، افزود: اکنون که با بحران کرونا روبرو هستیم تغذیه میتواند عامل موثری در پیشگیری از بیماری باشد و در ایام بسیج میخواهیم حساسسازی اذهان عمومی در کنار آموزشهای مستمر صورت گیرد. اگر افراد تغذیه سالم داشته باشند احتمال ابتلا به کرونا در آنها کمتر میشود و یا اگر هم بیمار شوند روند بهبودی سریعتری خواهند داشت. در تغذیه سالم مواد غذایی که بدن برای مقاومت نیاز دارد با الگوی غذایی صحیح تامین میشود.
وی افزود: شناسایی گروههای تغذیهای کمک میکند که مردم جایگزین یک نوع ماده غذایی را در سایر اقلام غذایی پیدا کنند. نکته مهم آن است که با بودجه محدود هم میتوان انتخابهای درستی برای یک برنامه غذایی متعادل داشت. به عنوان مثال میتوان به جای مصرف نانهای سفید که سبوس ندارند از نانهای سبوسدار استفاده کرد و یا آگاه باشند که میتوانند به جای استفاده از گوشت از حبوبات که منبع ارزانتر پروتئین هستند، استفاده کنند. حبوبات دارای مقادیر قابل توجهی فیبر است و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز کمک میکند. جایگزین کردن مصرف دوغ به جای نوشابه و در عین حال مصرف انواع سبزیهای ارزانتر مثل هویج، شلغم، کلم و ترب هم توصیه میشود.
عبدللهی با بیان اینکه مصرف میوهها و سبزیجات منجر به تامین ویتامن C در بدن میشود، اظهار کرد: علاوه بر آن ویتامن A نیز با مصرف میوه و سبزی به ازای ۵ سهم در روز برای بدن تامین میشود. تغذیه سالم از نظر ما در بسیج تغذیه یعنی مصرف کافی میوه، سبزی، شیر و لبنیات و به طور کلی باید تنوع و تعادل در تغذیه روزانه رعایت شود؛ این یعنی بر اساس هرم غذایی گروههای غذایی اصلی را دریافت کنند.
وی افزود: الگوی غذایی صحیح میتواند از اضافه وزن، چاقی و بروز بیماریهای غیرواگیر جلوگیری کند. علاوه بر آن چاقی هم یکی از ریسک فاکتورهای ابتلا به کرونا است که با تغذیه صحیح به مقابله با آن میرویم.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: در سطح وزارت بهداشت واحد بهبود تغذیه جامعه فعال است که با حضور کارشناسان تغذیه در مراکز جامع خدمات سلامت فعالیت میکنند و آموزشها را به شکل مجازی ارائه میدهند. همچنین روش دیگر ارائه خدمت و مشاوره کارشناسان تغذیه در سامانه ۴۰۳۰ هستند که سوالات مردم را در رابطه با نکات تغذیهای برای پیشگیری از ابتلا به کرونا و یا نکات غذایی حین ابتلا به بیماری را پاسخ میدهند.
وی در ادامه در خصوص فعالیتهای وزارت بهداشت برای رفع مشکلات تغذیهای در مناطق محروم خاطرنشان کرد: برنامه مداخلهای تدوین شد که در کمیسیون دائمی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی هم تصویب شده است. در این بسته مداخلهای کار پایلوت در یک شهرستان انجام شده است و قرار است پس از ابلاغ برای سایر استانهای مشخص شده هم اجرا شود. سند ملی تغذیه و امنیت غذایی برای استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، خوزستان، بوشهر، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد، به تصویب رسیده است که به موجب این سند برنامههای ویژهای در این استانها اجرا میشود.
وی افزود: یکی از اهداف سند، توانمندسازی خانوادهها است که با محوریت فرمانداری برای آموزشهای تغذیهای، اشتغالزایی و کمک به افزایش درآمد خانوار صورت میگیرد. بررسی مادارن باردار و کودکان زیر پنج سال و معرفی آنها به سازمانهای حمایتی برای دریافت سبدغذایی رایگان از اهداف سند است.
عبداللهی ادامه داد: در سطح حاشیه شهرها نیز برای افزایش امنیت غذایی اقدامات گستردهای صورت گرفته است. در بخش بهداشت از طریق شبکههای بهداشتی آموزش و مشاوره تغذیه متناسب با بودجه خانوار و وضعیت منطقه انجام میدهیم و سپس سازمانهای حمایتی برنامههای حمایتی برای افرادی که به علت فقر دچار سوء تغذیه شدند را ارائه میدهند.
عبداللهی با بیان اینکه سالانه ۱۱ میلیون نفر در جهان به دلیل تغذیه نامناسب جان می بازند، اظهار کرد: در مورد ایران هم ۷۶ درصد مرگ و میرها به علت بیماریهای غیرواگیر است و عامل اول هم الگوی غذایی غلط مردم و استفاده از فستفود، قند و شکر و نمک زیاد و... است و این در حالی است که به نظر میرسد شیوع چاقی هم به عنوان یک عامل خطر بیماریها در دوران کرونا افزایش یافته است.
وی در پایان تاکید کرد: فراموش نکنیم که فرهنگسازی اصول تغذیهای یککار بین بخشی است و سایر نهادها هم لازم است به کمک وزارت بهداشت آیند.