آخرین خبرپایان ۱۸ روز کابوس مرد ربوده‌شده در تهران
1بازدید
۳۰

تحلیل یک روزنامه ترکیه‌ای:

آنکارا و تل‌آویو، مهم‌ترین بازندگان مذاکره ایران و آمریکا

یکی از مسائلی که تقریباً همه ناظران و تحلیلگران مسائل منطقه بر آن اتفاق نظر دارند، این است که بهبود احتمالی روابط ایران و آمریکا، تأثیرات بسیار مهمی بر وضع جاری منطقه خاورمیانه خواهد داشت. در این میان، بحث درباره برندگان و بازندگان این روند، به یکی از مهم‌ترین مباحث در این راستا تبدیل شده است.

آنکارا و تل آویو، مهمترین بازندگان رابطه ایران و آمریکایکی از مسائلی که تقریباً همه ناظران و تحلیلگران مسائل منطقه بر آن اتفاق نظر دارند، این است که بهبود احتمالی روابط ایران و آمریکا، تأثیرات بسیار مهمی بر وضع جاری منطقه خاورمیانه خواهد داشت. در این میان، بحث درباره برندگان و بازندگان این روند، به یکی از مهم‌ترین مباحث در این راستا تبدیل شده است.

به گزارش «تابناک»، روزنامه «حریت» ترکیه در مطلبی به بررسی روند بهبود روابط ایران و آمریکا و تأثیرات منطقه‌ای این روند پرداخته و استدلال می‌کند که در این روند، ترکیه و رژیم اسرائیل، «بزرگ‌ترین بازندگان» خواهند بود.

در این مطلب به طور خلاصه آمده است:

در چند ساله اخیر، ترکیه و رژیم اسرائیل، دو متحد قدیمی‌ به واسطه واقعه حمله به ناوگان ترکیه‌ای کمک به غزه در سال ۲۰۱۰، دوره‌ای از تیرگی روابط را تجربه کرده‌اند؛ اما به تازگی هر دو دولت به واسطه تغییر جهت غیرمنتظره واشنگتن در موضوع ایران و سوریه، با چالشی مشترک روبه‌رو شده‌اند.

واقعه حمله به ناوگان کمک ترکیه در سال ۲۰۱۰، سبب وقوع فراز و فرودهای متعددی در روابط ترکیه و رژیم اسرائیل شد که در پایان با میانجی‌گری اوباما همراه بود؛ اما آنچه این دو دولت نتوانستند مورد توجه قرار دهند، این بود که محیط بی‌ثباتی که آن‌ها «روابط استراتژیک» خود را در آن بنا کرده بودند و به شدت مورد ستایش آمریکا بود، به یک شکل باقی نمانده و تغییر می‌کند.

بنابراین، هم ترکیه و هم رژیم اسرائیل از تماس تلفنی میان اوباما و روحانی که در آخرین لحظات حضور رئیس‌جمهور ایران در نیویورک برقرار شد، شوکه شدند.

این گزارش در ادامه می‌آورد، هرچند نشانه‌های بهبود روابط تهران و واشنگتن، هنوز اندک است و نمی‌توان از آغاز دوره‌ای جدید در این روابط سخن گفت، ‌همین روند که به تازگی آغاز شده، موجبات آزردگی ترکیه و رژیم اسرائیل را فراهم آورده، زیرا این دو دولت سیاست‌های خود را بر مبنای تداوم وضع پیشین و روابط تنش‌آلود میان ایران و آمریکا بنا کرده بودند.

سیاست جدید اوباما در قبال ایران حتی سبب شد نتانیاهو در سخنرانی خود در سازمان ملل از احتمال انجام اقدام نظامی یکجانبه از سوی رژیم اسرائیل سخن بگوید. وی گفت: «اگر اسرائیل مجبور شود ‌به تنهایی کاری کند، به تنهایی اقدام خواهد کرد». به هر حال، در اوضاع کنونی، نفع آمریکا و دیگر بازیگران بین‌المللی به هیچ وجه در وارد شدن به جنگ با ایران نیست.

در این میان، شاید وضع ترکیه پیچیده‌تر باشد، زیرا روند جدید آمریکا در قبال ایران، تنها به ایران مربوط نشده و سوریه را نیز در بر می‌گیرد. در مواجهه با یک موقعیت «باخت ـ باخت» در عرصه متحول منطقه‌ای، ترکیه پیش از هر چیز مأموریت خودخواسته پیشین مبنی بر ایفای نقش «پیام‌رسان» میان تهران و غرب را از دست داده است.

پیش از این، ترکیه به سختی تلاش می‌کرد ‌خود را واسطه مذاکرات ایران و قدرت‌های جهانی نشان داده و چنین وانمود کند که بدون حضور این کشور، مذاکرات به نتیجه‌ای نخواهد رسید. اوباما این «پیام رسان» را نکشته، اما دست‌کم ترکیه را وادار به رویارویی با واقعیت کرده است؛ امری که حتی از کشته شدن هم برایش بد‌تر است!

ضربه دوم به آنکارا، از ناحیه بحران سوریه وارد شده؛ یعنی جایی که ترکیه ‌اقدامات برای سرنگونی رژیم بشار اسد را هدایت می‌کرد. به هر حال، ‌تمایل نداشتن اوباما به انجام اقدام نظامی علیه سوریه، ترکیه را در این عرصه نیز تنها گذاشته است.
Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناصر۱۳۹۲/۰۷/۱۴ ۰۰:۰۳

ترک و عرب ها به کنار روسیه نگران تراز همیشه به نظر میرسد.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۲۳:۲۱

ولی چند روز پیش وزیر امور خارجه ترکیه نسبت به بهبود روابط ایران و آمریکا ابراز خوشبینی کرد و اذعان داشت که اگر روابط ایران و آمریکا بهتر شود روابط تجاری ایران و ترکیه تا سقف 100 میلیارد دلار برسد

رضا۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۲۳:۰۳

مثل اینکه همه دنیا از دشمنی ایران و آمریکا سود میبرند و فقط ایران است که همه ضررها را میباید که تحمل کند!

رضا۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۲۱:۴۵

ایران یکی از شانزده نقطه استراتژیک دنیاست.ایران فقط از طریق خطوط بین المللی هوایی کلی در امد داره-اگه بشه با امریکا رابطه منطقی برقرار کرد و بعضی از تنش ها رو کم کرد همه پرواز های اروپا و امریکابدلیل اقتصادی بودن از ایران انجام میشه ولی الان پروازها ازامارات انجام میشه واین یعنی اینکه یکساعت به زمان پروازها اضافه میشه وبرای اروپاییها اقتصادی نیست -اگه دولت همت کنه ویک فرودگاه در حد ونام ایران بسازه قطعا سود سرشاری رو نصیب مملکت میکنه

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۲۰:۲۵

شايد آمريكا تركيه را فداى منافع خودش كند اما اسرائيل را نمى تواند چون ماهيت تمام سياست هاى آمرييكا اعم از اقتصادى ، سياسى و فرهنگى حمايت از اسرائيل است و اگر دقت نكنيم بازنده ما خواهيم بود چون ما شايد بتوانيم با هر جايى كنار بياييم اما با اسرائيل نمى توانيم چون ما هر كدام دشمن شماره يك هم هستيم و اين كاملا ايدئولوژيك است و قابل تغيير نيست

آذری۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۸:۳۶

این که خیال کنیم آمریکا به خاطر ایران متحدان چندین سالش رو تنها می گذاره اشتباهه و الا همه متحدانش رو از دست میده این تنش با یه مکالمه تلفنی حل نمیشه حداقل این نسل شاهد همچین اتفاقی نخواهد بود حتی اگر هردو کشور تمایل داشته باشند رابطه برقرار بشه

حسین۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۷:۳۹

با وجود اینکه از موافقان پروپا قرص دولت آقای روحانی هستم بنده به راستگویی وثابت قدم بودن امریکا در روابطش با ایران خوش بین نیستم ولی گفتگو را برای گرفتن اهرم حق به جانب بودن امریکا وانداختن توپ در خانه حریف قبول دارم با امید موفقیت دولت دوست داشتنی

فیروز۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۷:۳۴

به نظر میرسد کشورهای همسایه باید در روابط خود با ایران تجدید نظر کنند.یعنی با ایران متحد شوند واین کار بیشتر از اینکه به نفع ما باشد بیشتر به نفع خود انهاست زیرا ایران از اول انقلاب روی پای خود ایستاده است ولی کشورهای همسایه متکی به امریکا بوده اند وامریکا با مذاکره با ایران نشان میدهد که فقط به فکر منافع خودش است ولی ایران دوستان خودش(سوریه)را حتی در شرایط بحرانی فراموش نمی کند.بنابراین دیر یا زود ایران مرکزیت یک قدرت منطقه ای در حساس ترین نقطه جهان خواهد بود و دیر یا زود همسایگان مجبورند با ایران متحد شوند. وآن وقت قضیه جزایر سه گانه.جعل نام خلیج فارس.غائله سوریه.تحریمها.دهکده جهانی با ظهور قدرت دیگری بانام ایران.و صلح واقعی در دنیا اتفاق می افتد.چون تمامی تصمیم های مهم جهانی فقط با حضور ایران اتخاذ خواهد شد.اندکی صبر سحر نزدیک است....

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۷:۲۸

ديپلماسي فعال به اين معني است كه تا مي توانيم با تمامي كشورهاي دنيا داراي روابط خوب باشيم دليلي وجود ندارد كه اگر با آمريكا كه اين همه مشكلات اساسي داريم رابطه پيدا كنيم و با كشورهائي كه تاكنون رابطه داشته ايم رابطه خود را تير كنيم با سياست نوين مي توان با كشورهاي دوست قديمي نيز رابطه برد برد بر قرار كرد.

منتظر۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۷:۱۴

یادمه که 27 سال پیش که پدرم به ترکیه رفته سوغاتی های زیادی برای ما آورده بود که بسیار بی کیفیت و حتی خنده دار بودند در طی این مدت ترکیه به مانند امارات از عدم رابطه صحیح ایران با بسیاری از کشورهای دنیا نفع زیادی برده است و امروزه می بینیم که وضعیت اقتصادی بسیار متفاوتی با گذشته دارد. برای آنها درآمد اضافی که از بغل تحریم های ایران می خورند بسیار حیاتی است. پس حق دارند وحشت زده شوند.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۶:۱۴

بازندگان اصلي عبارتند از:
قطر : بخاطر نتوانستن تاراج بيشتر از ميادين مشترك گازي و نفتي پارس جنوبي و بدليل توسعه و شروع برداشت بيشتر و بازاريابي (بدليل لغو تحريمها )توسط ايران.
امارات : بدليل از دست دادن بازار ايرانيان چه بصورت توريست و چه بصورت سرمايه گذار و كوتاه شدن دست امارات از غارت ميادين مشترك مثل ميدان نفتي سلمان و ..
ايران اگر بصورت Hub (مركز فعاليت ) هوايي در ايد ؛انگاه كار امارات بسيار سخت ميشود.
عربستان:كاهش نفوذ عربستان در منطقه و تثبيت قدرت ايران در خاورميانه و جلوگيري از تاراج بيشتر ميدان نفتي فروزان و .....
نفوذ و كنترل كامل ايران بر عراق و جلوگيري از تاراج بيشتر در بخشهايي از ميدان مشترك نفتي ازادگان .
وووووووو.....
نتايج حاصل از اين تصميم ها (و درايت مسئولين وطن پرست با توجه به حفظ عزت و تدبير )را در اصطلاح انگليسي Spin Off يا سود چند جانبه حاصل از يك تصميم گيري ميگويند.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۴ ۰۶:۱۴

روسیه چین ترکیه ارمنستان اربیل عراق مالزی پاکستان عمان را از قلم انداختی دوست عزیز

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۸:۴۴

منفعت ايران به ضرر اسرائيل و منفعت اسرائيل به ضرر ايران خواهد بود ؛ امريكا هم هيچوقت منافع ايران را به اسرائيل ترجيح نخواهد داد لذا در اين بازي بازنده اصلي ايران خواهد بود.

اشکان۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۶:۰۹

اگر می خواهیم دشمنانمان مایوس شوند باید با غرب و امریکا تعامل کنیم.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۵:۵۳

ترکیه به یک ایران قدرتمند و امن و معقول به چشم یک شریک قابل اتکا می نگرد. دولتمردان و خصوصا مردم ترکیه این را ثابت کرده اند . اگر شما از تحرکات هیجانی مانند تغییر مکان نشست 5+1 که هیچ دستاورد دیگری جز دشمن تراشی نداشت دست بردارید.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۵:۳۲

به شخصه زیاد خوشبین نیستم. فکر میکنم در داخل و خارج کشور موانع بسیاری وجود دارد که بعضی با شرایط فعلی به هیچ وجه قابل حل و فصل نیستند.

سیامک۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۵:۳۱

توی این سالها ترکیه از مشکلات ایران با دنیای غرب نهایت استفاده رو برد. برد ترکیه در اصل به همین علت بود. به امید روزی که ایران جز 20 قدرت اقتصادی دنیا بشه

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۴ ۰۹:۲۹

ایران همین الانم جزء 20 اقتصاد بزرگ دنیاست

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۵:۲۱

ایول. حالا کم کم دینا میفهمه این نرمش قهرمانانه چقدر کار خردمندانه ای بود

محمودی۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۵:۰۶

ترکها هم فهمیده اند که روابط خوب ایران و آمریکا باعث قدرتمند شدن ایران در منطقه میشود.

محسن۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۴:۵۶

امید به شرایط بهتر برای مردمم دارم در آینده نزدیک انشاالله

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۴:۵۴

روسیه، چین، امارات، عربستان سعودی، هند نیز باید به این بازندگان اضافه نمائید.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۴:۵۳

اسرائیل، عربستان، قطر، امارات و ترکیه

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۴ ۰۷:۴۸

...روسیه ، چین ، مصر ، بحرین ، کانادا ، استرالیا

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۷:۳۸

باید دید این کشورها می گذارند اتفاق مثبتی در روابط ایران-آمریکا بیافتد

امیر حسین۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۴:۲۹

امیدوارم هرچه زودتر مسائل مربوط به پرونده هسته ای حل بشه و روابط با آمریکا هم در سطحی منطقی و معقول بر قرار بشه.
اگر این مشکلات حل بشن خیلی راحت از هر نظری ترکیه رو پشت سر خواهیم گذاشت و به قدرت اول منطقه تبدیل می شیم. این ترس ترکیه س که ثابت کرده هر کاری می کنه تا اینطور نشه...

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۲۰:۳۴

البته امیر حسین جان همین الانش هم قدرت اول منطقه هستیم

کارگر۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۴:۲۹

شما که میدانید دشمنان کشور از قطع رابطه با آمریکا سود میبرند و از روابط داشتن با آمریکا بازنده اند پس هر چه سریعتر روابط را برقرار کنید

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۸:۴۱

برقراري رابطه با امريكا در شرايط نابرابر بيش از انكه به ضرر اسرائيل باشد به ضرر ايران خواهد بود؛ همانطور كه اوباما گفته امنيت اسرائيل اولويت اول امريكاست لذا در برقراري روابط با ايران تا جايي پيش خواهد رفت كه لطمه اي به اسرائيل وارد نشده و به نفع امريكا باشد يعني مذاكره براي مذاكره و اين كاملا به ضرر ايران خواهد بود چرا كه بعد از 35 سال ايستادگي و استقلال طلبي متهم به تسليم و سرفرود اوردن در مقابل امريكا خواهيم شد و اين امر نيز موقعيت سياسي كشور را در ميان ملتهاي منطقه و كشورهاي مستقل متزلزل خواهد كرد.

ناشناس۱۳۹۲/۰۷/۱۳ ۱۴:۲۶

در خبرها آماده بود که آمریکا و روسیه اولین و دومین تولید کننده نفت و گاز دنیا هستند، حال متوجه میشوید چرا ایران به عنوان اولین کشور دارای ذخائر نفت و گاز دنیا باید در تحریم شورای امنیت( یعنی‌ روسیه و آمریکا) باشد. به مانند جریان سلاح شیمیایی سوریه هر دو به نظر اختلاف دارند ولی‌ در عمل با هم برای خلع سلاح سوریه همکاری میکنند.

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.