به گزارش «تابناک»، برگزاری مراسم یلدا، اگر بتوان نام جشن بر آن نهاد، آیینی خانوادگی است و گردهماییها به خویشاوندان و دوستان نزدیک محدود میشود. در کتابها و سندهای تاریخی به برگزاری مراسم شب یلدا اشارهای نشده است. ابوریحان بیرونی از جشن روز اول دی ماه که آن را خرم روز نامند، در دستگاه حکومتی و پادشاهی یاد میکند. نامی از شب یلدا در میان نیست و این میتواند دلیلی بر خانوادگی و همگانی و غیر رسمی بودن جشن یلدا باشد.
آیین و جشن شب یلدا یا شب چله بزرگ تا به امروز در تمامی سرزمین کهنسال ایران و در بین همه قشرها و خانوارها برگزار میشود.
یلدا جشن و گردهمایی خانوادگی است. در شب یلدا خویشاوندان نزدیک در خانه بزرگ خانواده گرد هم میآیند و در سرمای آغازین زمستان دور کرسی مینشینند و تا نیمه شب میوه و آجیل و غذا میخورند و به فال حافظ گوش میسپارند.
هندوانه؛ یکی از ارکان اصلی سفره شب یلداست که همیشه به شیوههای جذابی تزیین میشود، اما چرا هندوانه؟
هندوانه یادآور گرمای تابستان و حرارت است. باور بر این است، اگر مقداری هندوانه در شب یلدا بخورید، در سراسر زمستان طولانی، سرما و بیماری بر شما غلبه نخواهد کرد و این باور، با خواص هندوانه که سرشار از ویتامینهای A و B و C است، مطابقت دارد.
ارزش تغذیهای هندوانه: ۹۰ درصد بافت هندوانه از آب تشکیل شده است. در نتیجه برای رفع عطش بسیار مفید است. به علت فراوانی آب در این محصول، برای جلوگیری و دفع سنگ کلیه، خوردن آن بسیار توصیه شده است. هندوانه منبع غنی از بتاکاروتن و لیکوپن است که این مواد از آنتی اکسیدانهای طبیعی هستند و همانطور که اثبات شده است، آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که از بروز سرطانها در انسان جلوگیری میکنند، پس این باور که با خوردن هندوانه بیماری کمتر به سراغ ما میآید در وجود این آنتی اکسیدانها نهفته است.
هندوانه از بروز آسیبهای پوستی در اثر نور جلوگیری میکند. موجب دفع بیشتر و سریع مواد زاید از بدن میشود و به شادابی و طراوت پوست میانجامد. درصد کمی قند دارد و میزان کالری آن بسیار پایین است.
بسیاری از خانوادهها برای لذت بخشیدن و تزیین سفره زیبای «شب یلدا» به طراحی و تزیین میوهها علی الخصوص هندوانه میپردازند و آن را به شکلها و طرحهای مختلف درست میکنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان