آخرین خبردیدار و گفتگوی پوتین و محسن رضایی در کرملین
5بازدید
۳۳

تابناک گزارش می‌دهد؛

قمار با سرنوشت ۴۰۰ هزار بی‌خانه / اینجا فقط دلالان برنده می‌شوند !

رونمایی از مدل «خانه نساختن» به سبک وزارت راه !

دولت در حالی با افتخار از بسته ۱۳۸ همتی برای خانه‌دار کردن فقرا سخن می‌گوید که با چرتکه‌ی بازار، این رقم حتی هزینه خرید درب و پنجره‌ی خانه‌های میلیاردی را هم پوشش نمی‌دهد! وعده وام ۳۴۰ میلیونی برای خانه‌هایی که ساخت‌شان از مرز ۱.۵ میلیارد تومان گذشته، بیشتر به یک شوخی تلخ با معیشت دهک‌های پایین شبیه است.

قمار با سرنوشت ۴۰۰ هزار بی‌خانه / اینجا فقط دلالان برنده می‌شوند !

وعده جدید وزارت راه و شهرسازی برای خانه‌دار کردن ۴۰۰ هزار نفر از محرومان تا سال ۱۴۰۷، بیش از آنکه یک نقشه راه عملیاتی باشد، به یک «کاردستی مالی» با اعداد ناچیز شباهت دارد؛ این در حالی است که هزینه ساخت مسکن از مرز میلیاردها تومان گذشته، اما تخصیص مبالغ خرد و گره زدن سرنوشت مردم به « مولدسازی زمین‌های دولتی»، تنها به معنای تمدید انتظار طولانی مستاجران است و گویا دولت فراموش کرده که دهک‌های ۱ تا ۴، نه نایی برای انصراف دارند و نه پولی برای ماندن در طرح‌هایی که فقط روی کاغذ ارزان هستند.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، دولت عملاً با دست خود، فقرا را از صف مسکن اخراج و فرش قرمز را زیر پای دلالان پهن کرده است ؛ به طوری که اعتراف معاون وزیر به این که دهک‌های پایین در حال فروش امتیاز خود هستند، سند شکست طرحی است که قرار بود سرپناه محرومان باشد، اما حالا به کالایی برای سوداگری تبدیل شده است؛ بنابراین دادن وعده وام‌های ۳۰۰ میلیونی برای خانه‌هایی که میلیاردها تومان هزینه دارند، چیزی نیست جز راندن فرودستان به حاشیه شهرها و سپردن امتیاز آن‌ها به کسانی که جیب‌شان از تورم و رانت دولتی پر شده است . 

چرا وعده‌های وزارت راه دردی از مستاجران دوا نمی‌کند؟

حبیب‌الله طاهرخانی، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی درخصوص طرح جدید خانه دار کردن دهک ۱ تا ۴ گفت: دهک یک تا ۴ به واسطه این‌که امکان تامین آورده را ندارند، بعضاً از طرح‌ها انصراف داده و عده‌ای نیز امتیاز خودشان را می‌فروشند. همچنین برنامه ریزی شده است که نهاد‌های حمایتی ۳.۵ همت وارد طرح‌های مسکن هدفگذاری کنند برای خانه‌دارکردن ۴۰۰ هزار نفر و این برنامه تا سال ۱۴۰۷ اجرایی می‌شود و ۱۳۸.۵ همت مجموع اعتباری است که برای طرح‌های حمایتی مسکن تخصیص می‌یابد.

طاهرخانی افزود: حدود ۳۱۵ هزار متقاضی طرح‌های حمایتی مسکن دهک یک تا ۴ هستند که قرار است از محل بودجه منابع عمومی دولت ۶ همت مصوب شده تا به این قشر کمک شود و منابع داخلی وزارت راه و شهرسازی پای کار آمده، ضمن این‌که منابع نهاد‌های حمایتی نیز باید وارد طرح شده تا قشر کم‌درآمد حمایت شوند.

معاون مسکن وزیر راه توضیح داد: قرار است ۴۲ همت از محل بودجه دولت و ۶۰ همت از مولدسازی دارایی‌های وزارت راه و شهرسازی در قالب تسهیلات بدون سود پرداخت شود همچنین ۳۶.۵ همت نهاد‌های حمایتی و خیرین وارد طرح‌های حمایتی مسکن می‌کنند.

نگاهی به شکاف عمیق بودجه‌های دولتی با هزینه‌های نجومی ساخت

معاون وزیر درشرایطی از تخصیص ۱۳۸.۵ همت برای خانه‌دار کردن ۴۰۰ هزار نفر تا سال ۱۴۰۷ سخن می‌گوید که با یک محاسبه ساده، سهم هر نفر حدود ۳۴۶ میلیون تومان می‌شود؛ در حالی که هزینه ساخت یک واحد مسکونی معمولی در حال حاضر آن هم بدون محاسبه قیمت زمین بالای ۱.۵ میلیارد تومان تمام می شود و این رقم حتی هزینه سفت‌کاری ساختمان را هم پوشش نمی‌دهد.

بنابراین انتقاد اصلی این است که دولت با ارقامی که با واقعیت بازار فرسنگ‌ها فاصله دارد، چگونه وعده خانه‌دار شدن دهک‌های ۱ تا ۴ را می‌دهد؟ البته طاهرخانی اعتراف می‌کند که دهک‌های پایین به دلیل ناتوانی در تامین آورده، انصراف داده یا امتیاز خود را می‌فروشند ؛ بنابراین طرح‌های مسکن دولتی که همواره بر پایه «پول نقد متقاضی» بنا شده است کمک ۶ همتی بودجه عمومی در مقابل حجم عظیم نیاز این قشر، شبیه به یک شوخی است.

به همین جهت تا زمانی که مدل مالی این طرح ها از «متقاضی‌محور» به «تسهیلات ارزان‌قیمت بلندمدت» تغییر نکند، این طرح‌ها عملاً به نفع دلالانی تمام می‌شود که امتیاز فقرا را می خرند.

مرثیه‌ای برای دهک‌های پایین در طرح‌های ملی مسکن

از سویی دیگر، بخش بزرگی از منابع (۶۰همت) به «مولدسازی دارایی‌ها» گره خورده است و تجربه نشان داده است که فرآیند مولدسازی به دلیل بوروکراسی پیچیده و رکود بازار بسیار کند و نامطمئن است به همین جهت گره زدن سرنوشت مسکن محرومان به فروش زمین‌های دولتی، یعنی معلق کردن خانه‌دار شدن مردم بین زمین و هوا و سوال اصلی این است که اگر زمین‌ها فروش نرود، تکلیف آن ۴۰۰ هزار نفر چیست؟

مساله دیگر این است که هدف‌گذاری این طرح برای سال ۱۴۰۷ است و این یعنی حوالی پایان دولت فعلی به همین جهت سپردن بار اصلی تعهدات مالی و اجرایی به سال‌های پایانی، نوعی زمان‌خریدن است و محرومان همین امروز زیر بار اجاره‌بها کمر خم کرده‌اند و وعده ۴ سال آینده، دردی از بحران فعلی آن ها را دوا نمی‌کند.

به گزارش تابناک، طرح‌های مسکن دولتی در ایران به جای آنکه دست محرومان را بگیرد، پایش را می‌برد درحالی که اصرار بر مدل « آورده نقدی متقاضی» در کشوری که حقوق دهک‌های ۱ تا ۴ کفاف نان سفره‌شان را هم نمی‌دهد، یک تناقض است؛ درحالی که وزارت صمت به جای اصلاح نظام تسهیلات و حذف دست دلالان، تنها مشغول ردیف کردن اعدادی است که با تورم لحظه‌ای بازار مسکن ذوب می‌شود و نتیجه این سیاست، چیزی جز پاک کردن صورت‌مسئله و خانه‌دار شدن کسانی است که نیازی به حمایت دولت ندارند.

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۹:۰۵

دولت از میلیون ها هکتاری که داره، فقط ۱ درصدش رو مجانی به مردم بده، ۷۰ درصد مشکل حل میشه

مهدی۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۸:۵۴

تقصیر سلطنت طلب هاست باید دستگیر شوند.

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۸:۲۷

چرا با چینی ها قرارداد نمیبندند
اونا اینقدر توی ساخت قدرتمند شدن که برای ایجاد اشتغال دارن خراب میکنند و از نو میسازند
سرعت ساختشون عالیه بجای این ولخرجی ها کمی تگنولوژی وارد کنید

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۷:۴۸

همین خونه های عکس که برای پردیسه در بیابان ساخته شده فاقد امکانات شهریه دقیقا اطراف گسل مشا فشم هست که با کمترین زلزله چون مهندسی ساز نیست تلفات و تخریب زیادی داره فارغ ازینکه جانماییش غلطه

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۷:۴۷

خب آقای تابناک شما قاضی! مردم شکایتشون رو از این همه سوء‌مدیریت چطوری مطرح کنن و پیش کی ببرن که به مسئولین برنخوره؟!

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۶:۵۷

پزشکیان جوابگو چرا نیست؟؟؟

جمشید۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۶:۳۲

هیچوقت تصمیم گیران که درکی ازمستاجری ندارن ودرفاه کاملانمیتونن مشکلات رارفع کنن این همه زمین بایرهست مثل دهه60واگذارکنیدبه مردم خودشان میسازن بیشترهزینه هاجیب دلالهاوپیمانکارهامیرودحداقل ازمنابع خدادی زمین رابه مردم فاقدمسکن بدهیدتابداننددراین خاک سهیمن مردم همه جوره دینشان رابه کشورپرداخته اندچرادرک نمیکنیدوبدادمردم قشرمعمول اجتماع برسید

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۴۷

بله

Mhd۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۲۳

همش وعدهای سرخرمن.مولد سازی دارایی ها خودش یک پروژه زمان بر و هزینه بر.

هیچکس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۱۹

در شهر کوچکی مثل شهرما فقط عوارض شهرداری و اجازه ساخت چهارصد پانصد میلیون است. فقط اجازه بدهند که در زمین ارثی خود خانه و آلونک بسازی.

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۱۴

تو فاز 11 پردیس برای ساختن ی محوطه ی سال هست دارن کشش میدن فک کن بخوان از صفر بسازن... خدا به داد ما برسه تو این مملکت هرچی باشه به نفع ثروتمندان تموم میشه در آخر

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۰۹

یکی از کارمندان همون مسکن ملی بمن گفت ثبت نام نکن وگرنه
من وکالت نامه رو هم از دفتر خونه گرفته بودم
خدا پدر مادرشو بیامرزه

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۵۱

تابناک جان موضوع اینجاست که مسئولین فعلی توان انجام هییییچ کاری را ندارند.خودتان ببینید کدام کار را این مسئولین درست انجام میدهند؟!..هیچ..مشکل اصلی عدم توانایی این افراد در طرح، مدیریت،اجرا ، ووو...مگر مشکل یکی دونا است که بشود حلش کرد؟!

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۴۹

چه اشکالی دارد دولت مالک چند صد هزار خانه باشد و این خانه ها را به افراد مستاجر با شرایط مناسب اجاره دهد این روش میتواند هم درامد ثابت برای دولت ایجاد کند هم مشکل خیلی از مستاجران را حل کند...

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۵۷

ایرادی ندارد، فقط دولت چرا باید هزینه زندگی خوب شما را بدهد؟! پول نداری جات تو خیابونه، دنیا همینجوری هست

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۳۰

در اطراف تهران و بومهن وزارت مسکن خانه های قدیمی مردم را تخریب می کند و می گوید زمین اینجا برای ماست حالا بیایید پول بدهید و زمین خودتان را از ما بخرید و بعد برید خانه ای که خراب کردیم را دوباره بسازید ! آدم دلش می خواد فریاد بزنه از این بیداد

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۲۲:۱۰

دقیقا همین اتفاق سال 1391 برای ما تو منطقه پردیس سمت فاز 4 افتاد تمامی مدارک ضبط شد و زمین هم گفتن برای محیط زیست هست 10 سال بعد پروژه زدن خودشون برای فروش قطعه گفتن شکایت کنید زندگیتون رو به اتیش میکشیم یک روز هم مهمانشون بودیم . من بخدا واگذار کردم حق زن و بچه من بود که با سختی کار کرده بودم و قرض یک تیکه زمینه 1000 متری سال 1390 خریدم .

Cav.is.main۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۲۸

مسکن ملی ثبت نام کردم سال ۱۴۰۰
گفتن قیمت تمام شده ۱۲۰۰ که ۶۰۰ت وام هست
امسال تازه میخان زمین بدن بسازن
تعاونی میگه ۲۶۰۰ قیمت تمام شده که وام همون ۶۰۰ت هست و ۲ میلیارد ت باید پرداخت کنیم تو ۳۶ ماه
تقریباً ماهی ۵۵ت اونم جدا از افزایش قیمت حین ساخت

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۵۶

باز ارزان تر گفتن به نسبت تورم و دلار باید حداقل 5 میلیارد میگرفتن، از کیفیت زدن تا شما صاحب خونه بشی!

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۲۸

تبدیل کردن بیابان به آپارتمان های مسخره و شبیه هم .

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۹:۰۴

جای منطقه مسکونی در بیابانه، نه جنگل و زمینهای حاصلخیز!

راجو۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۲۶

دلال ها همیشه تو این کشور برنده هستن

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۳۰

احسنت حذف دلال خصوصا شركتهايي كه مناقصه ها را با پارتي بازي برنده ميشن و پول را به جيب ميزنن ولي كار را نيمه كاره و بد تحويل ميدن يا اصلا كار را تحويل نميدن

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۲۴

متن را نخوندم ولي امادم بيام بگم كه وقتي زمين بديد دست خود مردم مثل دهه 60 و 70 مردم خودشون درست كنن اينجوري نميشد. دست كسايي كه در گرفتن بودجه براي ساخت باز بود بسته ميشه و خود مصرف كننده واقعي بودجه را در قالب وام ميگيره
راه رانتخواري را بايد بست

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۵۴

نه ممنون در بازار دخالت نکنید

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۱۶

تابناک الان قراره کی از برنامه های دولت حساب کشی کند ؟ مجلس ؟ فعلا استیضاح وزرا شده خط قرمز وفاق... و بنظر پیروز این جنگ‌ها فقط وزرای نالایق هستند که بیشتر بمانند ...
فقط یک سوال : هزینه و ضرر جنگ بیشتر است یا وزیر ناتوان ؟

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۳۱

احسنت

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۱۶

آخرش مثل همیشه مستاجران با یک پس گردنی از خانه مستاجری به کوچه رهسپار می شوند !

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۱۲

من برام واقعا سواله در شهر های زیر یک ملیون نفر کافیه دولت زمین های بایر اطراف شهر و قواره بندی کنه بفروشه به مردم همین این همه زمین بایر نه استفاده کشاورزی داره نه محیط زیست به خطر میافته دولت فقط اب و برق و گاز بکشه و زیر ساخت بزاره پول همه این کار ها هم از مردم در فروش قواره های دویست متری بگیره همین خود مردم میسازند طرف با پول پیش خونش میتونه زمین و بخره و بسازه اونایی هم که کمتر دارن زمین و دو نفری میخرن دو طبقه میسازن این همه وعده وعید نمیخواد زمین مفت و بی صاحاب که دولت میتونه اقدام کنه تمام متریال ساخت از اسفالت کف خیابون و تمام مسالح ساختمانی هم که تولید ایران هست هیچ نیازی به خارج از کشورم نیست و برام هجیبه چرا اقدام نمیکنن

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۲۱:۱۴

نمیشه بدن دست مردم. استانداردهای ایمنی رعایت نخواهد شد. راه حل دادن به شرکتهای چینی است که در یک سال یک شهر تحویل می‌دهند. البته به طور مستقیم به چینی ها داده شود نه اینکه اول به یک آقا زاده بدهیم بعد او به چینیها بدهد.

مهران۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۶:۲۲

وزیر آموزش پرورش میگه ساخت مدرسه به ما ربط نداره. وزیر شهرسازی میگه مسکن به ما ربطی نداره. اداره برق میری میگه کوچه رو خودتون باید برق بکشید. اداره آب میگه وظیفه لوله کشی با خودتونه. بعد میگید مردم به چی معترض هستند. دقیقا دولت کارش چیه؟ حقوق دادن به کارمندا؟ چند وقت پیش اداره آب بابلسر رفتم مثل مورچه روی هم میخزیدن کارمندا. بعد هیچ کاری گردن نمیگرفتن. جمع کنید این بساط دولت سنگین رو.

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۵:۵۳

عزیز کسی پول ندارد! مشکل زمین نیست

ناشناس۱۴۰۴/۱۰/۳۰ ۱۴:۲۷

چرا پروژه ها را به ترتیب که هستند تکمیل و تحویل نمی دهید ... 19 طرح آسمان در گلبهار مشهد با هم در حال انجام هست و اصلا یک واحد هم تحویل نشده
آسمان 1 تا 4 حدود 5 سال قبل شروع شده !!!!

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.