رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبرانهدام شانزدهمین پهپاد MQ ۱ توسط سپاه در قشم
21بازدید
۱۸۱

استاد دانشگاه آلاباما آمریکا در گفت‌و‌گو با تابناک:

به مذاکرات ایران و آمریکا در استانبول خوش بین نیستم/ ایران حتی تا حد غنی سازی صفر پیش رفت ولی آمریکا نپذیرفت

به مذاکرات ایران و آمریکا در استانبول خوش بین نیستم

پروفسور نادر انتصار معتقد است با توجه به تجربیات گذشته و شرایط کنونی، بعید می‌دانم نه واشنگتن و نه تهران با انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به مسکو موافقت کنند.

به مذاکرات ایران و آمریکا در استانبول خوش بین نیستم/ ایران حتی تا حد غنی سازی صفر پیش رفت ولی آمریکا نپذیرفت

استاد دانشگاه آلاباما آمریکا معتقد است اگر گذشته را چراغ راه آینده بدانیم، نمی‌توان به مذاکرات ایران و آمریکا در استانبول ترکیه خوش‌بین بود.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، وبگاه آکسیوس اعلام کرده وزیر خارجه ایران عباس عراقچی و نماینده ویژه دولت آمریکا استیون ویتکاف روز جمعه قرار است در استانبول دیدار کنند.

پس از این خبر، رسانه‌های ترکیه اعلام کردند که نشست هسته‌ای بین ایران و ترکیه با حضور استیو ویتکاف و سید عباس عراقچی روز جمعه در استانبول برگزار می‌شود.

بر اساس گزارش این رسانه‌ها، روز جمعه کاخ دلما باغچه استانبول میزبان این نشست است که در آن هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه نیز حضور دارد و به ریاست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور آغاز خواهد شد.

همچنین یک مقام ارشد دیپلماتیک به رویترز خبر داد که انتظار می‌رود برخی کشور‌های منطقه مانند مصر، عربستان سعودی، امارات و عمان در نشست استانبول میان ویتکاف و عراقچی حضور یابند.

در این راستا، نشریه انگلیسی «فایننشال‌تایمز» روز دوشنبه خبر داد که مذاکرات میان واشنگتن و تهران در مرحله نخست محدود به «برنامه هسته‌ای» خواهد بود.
 
مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران طی روز‌های اخیر صراحتا اعلام کرده‌اند که هرگونه مذاکره میان ایران و آمریکا تنها درباره «برنامه هسته‌ای» صلح‌آمیز ایران خواهد بود و اجازه مطرح شدن هیچ موضوع دیگری در مذاکرات را نخواهد داد.
 
فایننشال‌تایمز به نقل از دیپلمات‌ها گفته که در مذاکرات روز جمعه بین تهران و واشنگتن، زرادخانه موشک‌های بالستیک ایران به هیچ وجه مطرح نخواهد شد.

از طرف دیگر، یک مقام مسئول در وزارت امور خارجه ایران به خبرگزاری رویترز گفته است: «تهران آماده نشان دادن انعطاف در خصوص غنی‌سازی اورانیوم از جمله تحویل ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با درصد بالاست.

این در حالی است که علی باقری معاون سیاست خارجی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران اعلام کرد که مسئولان ایرانی بنایی بر انتقال مواد غنی‌شده هسته‌ای به هیچ کشوری ندارند و مذاکرات اصلاً حول چنین امری نیست.

در خصوص این موضوع خبرنگار تابناک گفتگویی با پروفسور نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده که در ادامه آمده است.

کتاب «ماراتن مذاکرات هسته‌ای، از سعدآباد تا کوبروگ» به قلم نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه بوستون و کاوه افراسیابی، استاد دانشگاه بوستون آمریکا از جمله آثار انتصار به شمار می‌رود. همچنین کتاب «سیاست کرد‌ها در خاورمیانه» از جمله آثار شناخته شده انتصار است که ابعاد سیاسی و اجتماعی ادغام کرد‌ها در جریان اصلی زندگی سیاسی-اجتماعی در ایران، عراق و ترکیه را تحلیل می‌کند.

*ترکیه در مقام میانجی میان ایران و آمریکا عمل کرده و قرار است مذاکرات تهران و واشنگتن از روز جمعه در استانبول ترکیه برگزار شود. چرا آمریکا دیپلماسی را ترجیح داد؟

به‌نظر من واژه «دیپلماسی» اصطلاح مناسبی برای توضیح گفت‌و‌گو‌های اخیر میان واشنگتن و تهران نیست. آنچه واشنگتن از آن به‌عنوان دیپلماسی یاد می‌کند، ترکیبی است از گفت‌وگوها، فشار نظامی و مطالبه دائمیِ یک بازی حاصل‌جمعِ صفر.

نگرانم که در استانبول شاهد روندی مشابه آنچه در دور‌های پیشین مذاکرات آمریکا و ایران رخ داد، باشیم؛ دور‌هایی که در آن واشنگتن خواستار تسلیم تقریباً کامل تهران در برابر مطالباتش بود. 

ایالات متحده—درست یا نادرست—بر این باور است که ایران از نظر داخلی و منطقه‌ای ضعیف است و در نهایت به خواسته‌های دولت ترامپ تن خواهد داد.

*علاوه بر ترکیه کشور‌های دیگری نیز در خلال افزایش تنش میان ایران و آمریکا برای میانجیگری اعلام آمادگی کردند. چرا ترکیه به عنوان میانجی انتخاب شد؟

دونالد ترامپ و رجب طیب اردوغان رابطه‌ای قوی، شخصی و معامله‌محور دارند و اغلب با دور زدن مجاری سنتی دیپلماتیک، تنش‌های آمریکا و ترکیه را مدیریت می‌کنند. این پیوند با نوعی تحسین متقابل همراه است. 

ترامپ بار‌ها رابطه خود با اردوغان را «بسیار خوب» توصیف کرده و اغلب از او به‌عنوان رهبری «سخت‌گیر» یاد کرده است؛ امری که به شکل‌گیری شراکتی انجامیده که با وجود برخی اصطکاک‌های سیاستی، بوروکراتیک و کنگره‌ای ادامه یافته است. 

افزون بر این، ترامپ اردوغان را میانجی مهمی در مذاکرات مربوط به جنگ‌های اوکراین، غزه و دیگر منازعات منطقه‌ای می‌داند. اینها می‌تواند از جمله دلایلی باشد که چرا ترکیه به‌عنوان میانجی در مذاکرات پیش‌ِروی آمریکا و ایران انتخاب شده است.

*اعلام شده که احتمالا اورانیوم غنی شده ایران به روسیه منتقل شود و مسکو در این زمینه ابراز آمادگی نیز کرده بود. برخی نمایندگان مجلس ایران نیز اعلام کرده بودند احتمالا در سفر علی لاریجانی به روسیه توافقی در مورد انتقال اورانیوم غنی شده ایران به روسیه شکل گرفته است. با این وجود علی باقری کنی معاون لاریجانی اعلام کرد که مسئولان ایرانی بنایی بر انتقال مواد غنی‌شده هسته‌ای به هیچ کشوری ندارند و مذاکرات اصلاً حول چنین امری نیست. آیا آمریکا ممکن است با چنین موضوعی موافقت کند؟

این ایده چندین سال است که مطرح بوده است. با توجه به تجربیات گذشته و شرایط کنونی، بعید می‌دانم نه واشنگتن و نه تهران با انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به مسکو موافقت کنند. به‌نظر نمی‌رسد در این زمینه هیچ معامله متقابلی (quid pro quo) برای ایران وجود داشته باشد.

*هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، در دیدار روز جمعه گذشته با همتای ایرانی خود گفت که هرگونه مذاکرات احتمالی موضوعات مختلفی را در بر خواهد گرفت و به‌صورت «موضوع‌به‌موضوع» (گام‌به‌گام) پیش خواهد رفت. فایننشال تایمز نیز روز دوشنبه گزارش داد که مذاکرات واشنگتن و تهران در مرحله نخست به «برنامه هسته‌ای» محدود خواهد بود. رویکرد گام‌به‌گام تا چه اندازه شانس موفقیت را افزایش می‌دهد؟

در شرایط ایده‌آل، رویکرد گام‌به‌گام امیدوارکننده به نظر می‌رسد. با این حال، برای موفقیت این رویکرد، واشنگتن باید از بازی حاصل‌جمعِ صفری که در پیش گرفته فاصله بگیرد. 

به بیان دیگر، اگر در مرحله نخست، ایالات متحده بر مطالبات هسته‌ای اعلام‌شده و غیرقابل مذاکره خود اصرار ورزد، هیچ فرصتی برای موفقیت مراحل بعدی مذاکرات وجود نخواهد داشت.

*در مجموع، آیا فکر می‌کنید مذاکرات میان ایران و آمریکا به نتیجه برسد؟ در حوزه هسته‌ای، آیا پیش‌شرط پیشنهادی آمریکا مبنی بر «غنی‌سازی صفر» قابل حل‌وفصل است؟

اگر گذشته را چراغ راه آینده بدانیم، نمی‌توان خوش‌بین بود. در دوره‌های پیشین مذاکرات، گزارش شده است که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، آمادگی ایران را برای پذیرش غنی‌سازی ۱ درصد یا حتی کمتر از ۱ درصد منتقل کرده است، اما دولت ترامپ بر غنی‌سازی صفر اصرار داشته است. 

آنچه عراقچی پیشنهاد داده، در عمل تقریباً معادل غنی‌سازی صفر است؛ اما دولت ترامپ خواهان اذعان علنی ایران به پذیرش غنی‌سازی صفر به‌عنوان مقدمه‌ای برای امتیازدهی‌های بیشتر تهران است.

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

مهناز۱۴۰۴/۱۱/۱۶ ۰۱:۰۸

درعجبم از دولت محترم آقای پزشکیان و کابینه شان.
مذاکره!!!.......
ب نظرم ب جای اینکه خودتون رو گول بزنید و با این دزدان منابع ملت ها توافق کنید، از راه دیگری برای آسایش و معاش مردم وارد بشید

سعید شرف۱۴۰۴/۱۱/۱۶ ۰۰:۳۳

تنها راه حل مشکلات وحدت و یکپارچگی کشور مظلوم و عزیزمان ایران است 🇮🇷♥️🌹🙏

شقایق۱۴۰۴/۱۱/۱۶ ۰۰:۱۱

بنظرم باید حمله ی پیش دستانه انجام بشه و منتظر حمله امریکا نباید نشست

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۶ ۰۰:۰۰

اعتماد به امذیکا همیشه یک اشتباه سیاسی بوده

امیر زندحسنوند۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۳:۵۷

می‌میریم ولی سازش نمی‌پذیریم

صفر۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۳:۱۱

همیشه که شمابدبین هستین ماهم به شما و کارهاتون بدبینیم در راه عثمان و ابوبکر نشد به چیزی خوش بین باشید عینک بدبینی رو بزارید کنار توکل به خدا کنید فکرهای منفی تون همیشه منفی میاره

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۲:۵۱

اگر قانونی وجود دارد کشورهای وسط جنگ هستن باید خلع صلاح شوند مگه قانون جنگل تراپی از خودش که نمیتونه قانون دربیاره باید بر اساس قانون باشه

رضا۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۲:۴۸

من موندم این همه آدم تحصیل کرده و سیاست مدار داریم چرا اینارو نمیفرستن مذاکره داخل همین صفحه ببینید چقدر هست از جنگ طلب تا صلج ستیز از طراح جنگ تسلیحاتی تا جنگهای نامنظم ولی یک اشکال اساسی دارند یک نفرشون تا سرکوچه تنهایی نرفته یک ساندیس بخره.

رضا۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۲:۴۴

تابناک نظرهارو سلیقه ای منتشر نکن لطفا

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۲:۲۸

نبایدمذاکره کنیم آمریکا توخالی هست

علی۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۲:۱۱

فقط جنگ راه حله یکبار برای همیشه قبر که برای سربازان امریکایی آماده شده ملت هم آماده پشتیبانین

علیرضا۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۱:۵۹

خدا نکنه جنگ بشه جنگ جهنمه عذابه یتیمی فقر نامردی همه چی توش هست کل دنیا باهم صلح کنند

یوسف دیوسالار۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۱:۴۵

هرچه شل بگیرم ترامپ جلو می‌آد اون آمده بجنگه .بهترین فرصت برای ضربه زدنه ّبه آمریکا ست .گفتن از ما بود .

بی نام۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۱:۰۹

جنگ قطعی است، ولی شکست آمریکا هم قطعی است، ممکن است تمام خاور میانه مشتعل شود، این امر هم تقریباً قطعی ،امریکا تسلیم بی قید و شرط میخواهد، مذاکره یک بازی بیش نیست.

محسن۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۰:۳۵

با عرض پوزش نمیدونم یکسری افراد اینطور تظراتی که میدن رو از کجاشون در میارن هیچ اطلاعاتی از سیاست و جنگ و قدرت ما و قدرت طرف ندارن فقط با خیال بافی نظر میدن خدایا ما کجا گیر کردیم

آذربایجانی۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۲۰:۰۱

امریکا در مرحله اول اورانیوم را می برد و خیال اش از بمب هسته ای ایران راحت بشه بعد حمله می کند ! ایران باید ۵۰ کیلو ۵۰ کیلو در بازه های ۶ ماه به ۶ ماه اورانیوم بدهد و پول های اش را بگیرد وگرنه دوباره غافلگیر می شود!

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۹:۲۵

آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند

مجتبی۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۹:۲۱

انشاالله آمریکا میزنم همه رو با هم راحت می‌کنه

Reza۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۹:۱۷

از قدیم گفتن به سگ هرچی محل بدید وق وق ش بیشتر میشه اگه همون موقع مذاکره نمیرفتید فرجام راه نمیدانستید الان آمریکا وق وق نمی‌کرد این بده موشک بده هسته‌ای بده و...

حسن۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۹:۱۱

ایران هیچ وقت به غنی سازی مورد نظر ترامپ تن نمی دهد غنی سازی حق مسلم ماست و ایران به همه مسایل فکر کرده

مریم کیوانمهر۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۹:۱۱

اسلام ناب محمدی هرگز تسلیم نشده و نخواهد شد حسین ع و همراهانش تشنه شهید شدند ولی تسلیم نشدند هیات هیات هیات نه اسلا م یکی الله یکی قرآن یکی

ببژن پارسا۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۸:۵۷

اگر تمام تاسیسات هسته‌ای را تحویل آمریکا همراه با تمامی دانشمندان و کلیه موشک ها بدهیم باز هم بما حمله خواهند کرد ،برای جلوگیری کافی است مقابلشان به ایستیم ویک کلمه جنگ را متوقف میکند و آن (نه)است

حواستون رو جمع کنید۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۸:۳۷

آمریکا چیکاره چرا مذاکره می کنند چرا از گذشته درس عبرت نمی گیرن چرا حرفشون گوش می دهند ترامپ گربه نره نتانیاهو روباه مکار در پینیوکو است

حامد۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۸:۰۶

هیچ غلتی نمیتونه بکنه

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۷:۵۱

مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل...مرگ بر مستکبران جهان...

محمد۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۷:۵۱

آزموده را آزمودن خطاست

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۷:۲۰

ایران بمب اتم داره یا نداره؟

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۷:۱۲

برای ایران جنگ موجودیتی است. شکست معنی ندارد. ولی برای آمریکا شروع جنک در خلیج فارس یعنی افتادن سنگ دومینوی اولش برای تبدیل شدن به پرتغال.

م۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۶:۵۹

هیچ توافقی در کار نیست

فهیم۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۶:۵۴

وقتی آمریکا میگه غنی سازی صفر و ایران میگه خیر، خب دیگه مذاکره چه معنی داره! بحث موشک ها و مسائل حقوق بشر و ... هم حتما مطرح میشه و نتیجه این مذاکره از هم اکنون مشخصه!

حسین۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۶:۳۹

به نظر من قبل از جنگ دوازده روز یادتون میاد گفتن به مزاکره نزدیک هستم وجنگ راه انداختن بادروغهاشون ومارا دور زدن اینبار هم به عنوان مزاکره باید هواسمون خیلی جمع باشه که مارا قافل گیر نکنند V

سسد محمد۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۶:۳۱

منظور امریکا خریدن وقت است برای شناسایی محل استقرار موشکها تا ب بهریک از هوا پیماها برای هریک موشک ایران ماموریت زدن بدهد حداقل فرص شود ما صد نقطه موشکهایمانرا مستقر میکنیم و امریکا سیصد هواپیما را وا میدارد تا موشکها را بزنند بنا بر این باید طرح جامعی برای جنگ با امریکا توسط مسئولین باز نگری شود

علی۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۶:۱۳

میلیاردها دلار هزینه ساخت تاسیسات اتمی کشور شده وقتی توان حفظ وبهره برداری از آنرا نداشتید چرا ساختید ؟!

حسن۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۶:۰۶

اورانیوم غنی شده را نباید بهترین ورودیه داد

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۵:۳۶

غنی سازی صفر درصد.. پس چی شد خط قرمز و خون شهدای هسته ای و شرافتمندانه وـ.

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۵:۲۷

ازیه سوراخ نباید دوبار گزیده شد
مطمئن باشید آمریکا به کمتر از خواری وذلت و ناامیدی ما راضی نخواهد شد
پس وقار و استقلال وحمیت ایران رو حواسمون باشه مفت نفروشیم

امید۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۵:۲۲

آمریکا داره ایران رو فریب مبده به بهونه مذاکرات اگه آمریکا دنبال مذاکره بود دور قبل با ایران مشکلات رو حل میکرد پس الان داره زمان رو تلف می‌کنه تا تمام نیروهای خودش رو بیاره بیخ گوش ایران یا ایران رو در تنگنای اقتصادی بگذره یا حمله کنن

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۵:۱۷

مرگ بر آمریکا

1234۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۵:۱۴

من آماده جنگ هستم

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۵:۰۹

متاسفانه خبرهای ناامید کننده ای از پیشنهادغیرمنطقی آقای عراقچی که در دور قبل مطرح کرده و آمریکا نپذیرفته مطرح می‌شود مثل غنی سازی حدود یک درصد . اگر راست باشد که باید عزای عمومی اعلام کنیم

اسماعیل۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۵۷

آمریکا اگر توان اینو داشت که با ایران وارد جنگ بشه مطمعن باشید که مث ونزوئلا وارد عمل میشد موضع مذاکرات آمریکا هم اینه که اگر درگیر شد و موفق نشد یا محکوم شد در سازمان ملل حرفی برای گفتن داشته باشه که چرا به ایران حمله کردم و دلیلش اورانیم غنی شده بود

پژواک ترشیز۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۵۰

مطمعن باشید در مکتب شیعه علی شکستی نخواهد بود و ما در هر دو صورت برنده ایم

ما شهادت رو ترجیح میدم به ذلت و خواری پیش کفار نجس

اسماعیل۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۵۰

آمریکا اگر زورش می‌رسید مث ونزوئلا کار خودش رو می‌کرد دیگر وارد مذاکره نمیشد اینا فقط واسه اینه که آمریکا اگر حمله کرد و شکست خورد یا محکوم شد در سازمان ملل ی مدرکی داشته باشه که من به این دلیل به ایران حمله کردم

عجیب۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۵۰

مرگ برامریکا

عجیب۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۴۹

مرگ برامریکابه امریکانبایداعتمادکردمامیتوانیم

سورنا۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۴۵

آمریکا هنوزم همون فریبکار قدیمی هست

حسین۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۴۳

دوست عزیز اگه آمریکا ببینه داره به شکست منتهی میشه مثل ژاپن از بمب اتمی استفاده میکنه ، اونا به هیچ سازمان و قوانین بین المللی پا بند نیستن.
برای همین هست که بمب اتم برای اونا خوبه برای دیگران تهدیده ......
متاسفانه جنگ جز ویرانی چیزی نخواهد داشت.

عجیب۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۴۲

چراقبلامذاکره نمیشد؟چراالان دنبال مذاکره ایم الان چ چیزی درخطراست؟

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۳۸

آمریکا نوکر میخاد مثل پهلوی.. طاقت تحمل جمهوری اسلامی که جلوش ایستاده و نوکری نمیکنه نداره مرگ بر آمریکا

ناشناس۱۴۰۴/۱۱/۱۵ ۱۴:۳۸

با سلام و درود بر غیور مردان ایرانی،انژی هسته ای حق مسلم ماست ،دشمن ما ایران قوی ومقتدر و خود کفا نمی خواهد مذاکره را بهانه کرده ما نباید کوتاه بیایم .باید کاری کنیم دشمن پشیمان شده و سر جایش بنشیند

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.