رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبردریافت وام ۵ میلیاردی با دستگاه پوز بانک صادرات ایران
319بازدید
۲۴

تسهیلات مسکن جوانان زیر سایه تورم/ وام ۴ میلیاردی برای ۱۵ سال بعد؛ آن زمان یک متر خانه چند است؟

وام ۴ میلیاردی برای ۱۵ سال بعد؟

در شرایطی که طی یک دهه گذشته، قیمت مسکن در تهران چندین برابر شده، تصور اینکه پانزده سال بعد، چهار میلیارد تومان بتواند گره‌ای از مشکل مسکن جوانان باز کند، محل تردید است.

تسهیلات مسکن جوانان زیر سایه تورم/ وام ۴ میلیاردی برای ۱۵ سال بعد؛ آن زمان یک متر خانه چند است؟

کاهش ارزش پول ملی، پدیده‌ای است که آثار آن در بخش‌های مختلف اقتصاد به‌وضوح دیده می‌شود؛ از سفره خانوار گرفته تا بازار مسکن. یکی از مصادیق و نمونه های قابل‌تأمل این روند، سرنوشت «تسهیلات مسکن جوانان» است؛ وامی که قرار بود سکوی پرتابی برای خانه‌دار شدن نسل جوان باشد، اما امروز بیش از هر چیز، با یک پرسش اساسی روبه‌روست: آیا این تسهیلات، با در نظر گرفتن تورم مزمن و افت مستمر ارزش ریال، هنوز کارآمد است؟

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک؛ سیاست‌گذار پولی طی سال‌های گذشته و در راستای حمایت از خانه‌دار شدن جوانان، طرحی را با عنوان «تسهیلات مسکن جوانان» طراحی و اجرا کرده است. سازوکار این وام به این صورت است که متقاضی پس از افتتاح حساب در بانک عامل، موظف است در یک دوره چندساله، به‌صورت ماهانه مبالغ مشخصی را واریز کند تا در نهایت، امکان دریافت تسهیلات مسکن برای او فراهم شود. نکته مهم آن است که سقف وام، بسته به سال افتتاح حساب و محل سکونت، متغیر است و برای هر سال، ارقام متفاوتی اعلام می‌شود.

انتظار پانزده‌ساله!!

برای مثال، سقف این تسهیلات برای متقاضیان تهرانی که در سال ۱۴۰۰ حساب افتتاح کرده‌اند، یک میلیارد تومان بوده است. این رقم برای ثبت‌نام‌کنندگان سال ۱۴۰۱ به دو میلیارد تومان افزایش یافت و برای افرادی که در سال ۱۴۰۲ اقدام به افتتاح حساب کرده‌اند، سقف تسهیلات چهار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است؛ رقمی که البته نه در کوتاه‌مدت، بلکه با یک شرط مهم پرداخت می‌شود: انتظار پانزده‌ساله!!

تسهیلات حساب پس‌انداز مسکن جوانان به گونه‌ای طراحی شده که متقاضی پس از حداقل پنج سال سپرده‌گذاری، امکان دریافت وام را دارد، اما در صورت صبر کردن تا پانزده سال و ادامه واریزهای ماهانه، می‌تواند از سقف بالاتری بهره‌مند شود. به بیان دیگر، صبر بیشتر مساوی است با وام بزرگ‌تر. اما آیا این معادله، در اقتصادی با تورم بالا همچنان معتبر است؟

بر اساس اعلام بانک عامل، متقاضی تهرانی که در سال ۱۴۰۲ حساب افتتاح کرده، اگر پس از پنج سال، یعنی در سال ۱۴۰۷ درخواست وام بدهد، رقمی حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان دریافت خواهد کرد. اما اگر بخواهد به سقف چهار میلیارد تومانی برسد، باید پانزده سال کامل، واریز ماهانه داشته باشد. این واریزها نیز پلکانی است: از سال اول تا پایان سال پنجم، ماهانه یک میلیون و ۱۵۱ هزار تومان؛ از سال ششم تا دهم، ماهانه یک میلیون و ۷۲۷ هزار تومان؛ و از سال یازدهم تا پانزدهم، ماهانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان. در پایان این دوره، وام چهار میلیارد تومانی پرداخت می‌شود که بازپرداخت آن نیز حداکثر ۲۰ ساله و به‌صورت ساده و پلکانی خواهد بود.

اما مسئله اصلی، نه تعداد صفرهای وام است و نه جدول واریزهای ماهانه؛ بلکه «ارزش واقعی» این چهار میلیارد تومان در سال ۱۴۱۷ است. پرسش اساسی اینجاست: آیا سیاست‌گذار پولی و بانک عامل، اثر فرسایش ارزش ریال در یک بازه پانزده‌ساله را در محاسبات خود لحاظ کرده‌اند؟ چهار میلیارد تومان در سال ۱۴۱۷، چه نسبتی با قیمت مسکن خواهد داشت؟ آیا با این رقم، می‌توان خانه‌ای خرید یا حتی سهم قابل‌توجهی از بهای آن را تأمین کرد؟

در شرایطی که طی یک دهه گذشته، قیمت مسکن در تهران چندین برابر شده، تصور اینکه در سال ۱۴۱۷، چهار میلیارد تومان بتواند گره‌ای جدی از مشکل مسکن باز کند، برای بسیاری از کارشناسان و حتی متقاضیان، محل تردید است. این تردید زمانی پررنگ‌تر می‌شود که بدانیم فرد متقاضی، از همین امروز و به امید خانه‌دار شدن در آینده، ماهانه بخشی از درآمد خود را به حساب بانکی واریز می‌کند؛ بدون آنکه اطمینان روشنی از کارآمدی این سرمایه‌گذاری داشته باشد.

تسهیلات مسکن جوانان زیر سایه تورم/ وام ۴ میلیاردی برای ۱۵ سال بعد؛ آن زمان یک متر خانه چند است؟

راهکار پیشنهادی

در همین چارچوب، برخی صاحب‌نظران معتقدند سیاست فعلی نیازمند بازنگری جدی است. به باور آنان، به‌جای تعیین یک رقم ثابت ریالی برای پانزده سال بعد، منطقی‌تر آن است که بانک عامل، تعهدی مبتنی بر «ارزش واقعی مسکن» ارائه دهد. برای مثال، تضمین پرداخت درصد مشخصی از ارزش روز ملک خریداری‌شده – مثلاً ۵۰ درصد – می‌تواند این تسهیلات را به ابزاری واقعی و جذاب برای جوانان تبدیل کند؛ ابزاری که در برابر تورم، مصون‌تر باشد و امید به خانه‌دار شدن را زنده نگه دارد.

در غیر این صورت، تسهیلات مسکن جوانان، بیش از آنکه یک حمایت مؤثر باشد، ممکن است به نمادی از شکاف میان سیاست‌گذاری و واقعیت‌های اقتصادی بدل شود؛ شکافی که هر سال، با افت ارزش پول ملی، عمیق‌تر می‌شود.

 

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۲۳:۴۷

یکی از اشنایان سال 1390 یه آپارتمان 150 متری گرفت 200 میلیون تومان. الان 200 میلیون قیمت 1 متر از اون آپارتمان هست. یعنی 150 برابر = تورم بحش ساختمان در 15 سال با همین نسبت اگر شما با 4 میلیارد تومان تجسم یک آپارتمان نقلی در هشتگرد اطراف تهران را دارید این آپارتمان در سال 1420 احتمالا قیمتی در خدود 600 میلیارد تومان خوتهد داشت

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۹:۱۸

هرچی ما از جوا نیمون دیدیم جوانهای ایمده هم می بینند

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۵:۰۵

دولت به هر ۴ خانوار ۲۲۰ متر زمین رایگان برای ساخت و همراه با ۷۰۰ میلیون تومان وام ساخت بدهد مشکل مسکن کشور حل می شود.

سعید۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۵:۰۰

باید این صندوق بر اساس قیمت ملک معیار پول بهش واریز بشه و بر همین اساس هم وام بده

مثلا یک دهم متر مربع واریزی برای پنجاه متر وام

علی۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۴:۳۵

همون کالابرگ برگرده به روال قبل، که بهتره، الان با این کالابرگ 1 میلیونی، کالای های اساسی قیمتش چند برابر شده. قبلن با کالابرگ 500 هزار تومانی، میشد برنج 10 کیلویی بخری 500 هزار تومان، قند 5کیلویی 270 هزار تومان ،روغن 5 کیلویی 500هزار تومان، و مرغ و تخم مرغ هم نسبت به الان ارزان بود.

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۲:۵۵

چرا مردم را از تورم مسکن می‌ترسانید؟! این مردم اگه اهل ترسیدن بودن در شرایط جنگی ۷۴ شب به خیابان نمی‌آمدند، چه وام مسکن بدهید چه ندهید دیگه هرشب توی خیابانها هستیم و تجمعات را خالی نمیکنیم.

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۲۰:۰۰

صحبت ترس نیست . صحبت سر این است گه آیا یک جوان ۲۰ ساله که می خواهد با این شرایط در ۱۵ سال بعد ۴ میلیارد وام بگیرد آیا می تواند یک‌متر مربع با این پول آپارتمان بخرد و تشکیل زندگی بدهد یا خیر .

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۴:۵۱

عجب

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۴:۳۸

چه ربطی داشت؟؟

سعید۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۱:۲۲

گوش اگر گوش تو ناله اگر ناله ماست آنچه البته بجائی نرسد فریاداست

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۱:۰۷

تمام نهادهای عریض طویل را تعطیل کنید تمام وامهای مسکن و ازدواج را لغو کنید. صنعتی سازی را رواج دهید تا مسکن ارزان و با کیفیت در دسترس همه قرار بگیرد. بازار ارز عامدانه رها شده تا ما نتونیم یه زندگی عادی داشته باشیم

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۴۶

15 سال بعد این مبلغ وام میشه پول پیش یک خانه نقلی!
ما تجربه کردیم این وام جوانان را

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۹:۵۸

نه .‌تقریبا برابر می،شود با اجاره ۲ ماه یک خانه نقلی .

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۴۵

بعید می دونم حتی بشه چند سانت خونه خرید!!!!!!!!!!! خیلی راحت میتوان حساب کرد اگر فرض کنیم روند تورم مثل پانزده سال گذشته باشد , در سال نود در محله ما خانه متری 900 هزار بود و خانه 50 متری 45 میلیون بوده و الآن 5 میلیارد است خودتان حساب کنید و برای بانک مسکن بفرستید که البته آنها سواد این کار را ندارند تا بفهمند من برایتان می گویم الآن تقریبا 110 برابر شده یعنی با 900 هزار میشود 9 میلی متر خانه خرید نه حتی یک سانتی متر ! اگر بیشتر بگویم فکر کنم شاخ ها بیرون بزند خدا نگهدار

بهنام۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۳۵

اگه یه نفر اون مبالغ رو صرف خرید طلا بکنه قطعا بعد از پانزده سال خیلی بیشتر از چهار میلیارد میتونه پس انداز کنه.

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۶:۵۹

اگر بیتکوین بخره در دراز مدت بیشتر از طلا میتونه پس انداز کنه. سرمایه ش دست خودش تا ابد

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۱۹

وام‌ بدون توان تولیدی و درآمدی برای و نیز از زندگی با خانواده در یک اتاق عین تکبر و عدم درک درست هست و این نوع وام گرفتن معادل بردگی و همیشه پر فشار کاذب خودخواسته و موجبات انحرافات آتی در زندگی هست که دریافت وام کلا دارای کراهت شدید هست و جالبه بجای فرهنگ سازی برای زندگی درون خانواده سیستم اداری هم به این موضوع دامن میزند

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۵۶

میشه یه نفر متن بالا را برای من ترجمه کنه؟ ۲بار خوندم چیزی دستگیرم نشد!

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۱۸

اینترنت رو وصل کنید گوشتون صدامونو میشنوه؟!
الووووو

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۱۴

سیاستهای بانکی بیشتر از آنکه بفکر خدمت رسانی طبق وظایف تعیین شده خودشون باشند بفکر تامین حقوق و مزایای مدیران و پرسنل خودشون و وام های آنچنانی داخل مجموعه ای هستند. واقعا نقش بانک مسکن در خانه دار شدن مردم در سالهای اخیر چقدر بوده؟ اگر یه ارزیابی کارشناسی تخصصی انجام بشه احتمالا معلوم میشه که حذف این بانک احتمالا باری از دوش بیت المال نیز کم خواهد کرد.

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۱۲

مهرداد لاهوتی عضو فراکسیون مستقلین مجلس در خبرآنلاین گفته : اینکه یک کالا هزار تومان بالا رفته، امری طبیعی است!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
دور میدان کتاب سعادت آباد نان بربری کنجدی شده 35000 تومان
دو تا نان هفتاد هزار تومان !
در مرزداران نان سنگک بی کنجد 35000 تومان و با کنجد 50000 تومان
برنج هم کیلویی 500 هزار تومان ناقابل !
از گوشت و مرغ که نگم خیلی بهتره !
هزار تومان گران شد ؟
اصلا هزار تومان پوله الان ؟!
خودت بگو با هزار تومان چی می خری ؟!

nashenass۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۰:۰۶

تاسف آوره

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۹:۵۶

محاسبه حدودی اینکه ۱۵ سال بعد ۴ میلیارد تومان جقدر قدرت خرید مسکن خواهد داشت .‌سال ۱۳۹۰ در منطقه ما آپارتمان متری ۱ میلیون تومان بود ‌ الان متری ۱۴۰ میلیون تومان است .‌پس اگر تورم به همین صورت پیش برود ۱۵ سال بعد قدرت خرید مسکن این پول برابر خواهد بود با ۴ میلیارد تومان تقسیم‌بر ۱۴۰یعنی کمتر از ۲۹ میلیون تومان فعلی .یعنی یک چهارم‌متر مربع می توان آپارتمان خرید .

ناشناس۱۴۰۵/۰۲/۲۳ ۱۲:۵۵

چرا مردم را از تورم مسکن می‌ترسانید؟! این مردم اگه اهل ترسیدن بودن در شرایط جنگی ۷۴ شب به خیابان نمی‌آمدند، چه وام مسکن بدهید چه ندهید دیگه هرشب توی خیابانها هستیم و تجمعات شبانه را خالی نمیکنیم.

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.