وقتی دیوار حائل صهیونیستها، عشق را دوپاره کرده باشد، چگونه برای جنگ با این دیوار بلند که بخشی از آرزوهایتان را غصب کرده خواهید رفت و تا کجا برای دیدار با عشقتان هزینه خواهید داد؟ این پرسشی است که هانی ابوسعید، کارگردان فیلم تحسین شده «عمر» محصول ۲۰۱۳ پیش روی مخاطبانش قرار داده است.
به گزارش «تابناک»، «میدانید در آفریقا چگونه میمونها را میگیرند؟ شکارچیها برایشان حبه قند میاندازند. به همین دلیل میمونها معتادش میشوند. سپس شکارچیها حفرههای تنگی ایجاد میکنند و داخل آن حبههای قند را میگذارند. میمون نزدیک میشود و بوی شکر را حس میکند. دستش را داخل حفره میکند، ولی از آنجا که حفره خیلی کوچیک است، به گونهای که وقتی میمون دستش را مشت میکند تا حبه قند را نیندازند، دستش از چاله بیرون نمیآید. از آن سو، شکارچیها هم نزدیکتر میشوند. شکارچیها تورهایشان را روی میمونها میاندازند، حال آنکه آنها هنوز از قند نگذشتهاند!».
این یکی از دیالوگهای کلیدی فیلم «عمر / OMAR» ساخته هانی ابوسعید است؛ فیلمی که در کنار «گذشته»، ساخته اصغر فرهادی، یکی از ۹ فیلم حاضر در بخش نهایی نامزدهای جایزه اسکار فیلم غیرانگلیسی زبان ۲۰۱۴ بود و این در حالی بود که فیلم صهیونیستی «بیت لحم» به کارگردانی یوفال آدلر نتوانست جزو لیست ۹ فیلم قرار بگیرد؛ جایزهای که البته تنها نامزدی محل توجه بود و نه به عمر رسید و نه به گذشته.
با این حال «عمر» بیش از حد تصور درخشید و با به دست آوردن جایزه منتقدان جشنواره کن در بخش «نوعی نگاه» نخستین جایزه کن به سینمای عرب را دریافت کرد و برنده جایزه سینمایی آسیا پاسیفیک ۲۰۱۳ شد. این فیلم تولید شرکت «برادران زعیتر» در آمریکا به کارگردانی «هانی ابوسعید» فلسطینی ساکن شهر ناصره است که در هشت هفته در شهرهای ناصره، نابلس و بیسان فیلمبرداری شده است. «عمر» پنجمین فیلم بلند «هانی ابواسعد» پس از فیلم «بهشت الان» است.
داستان فیلم سینمایی «عمر»، داستان یک فلسطینی است که هر روز از دید تکتیراندازان اسرائیلی و دیوار حائل فرار میکند تا با نامزد خود دیدار کند؛ اما اوضاع به سمتی میرود که او در درگیری با سربازان صهیونیست دستگیر و روانه زندان میشود و تحت شکنجه و بازپرسی شدید، متوجه خیانتهایی میشود.
این فیلم حکایت انتخاب بین جنگ و عشق است؛ آن هم در کشوری به نام فلسطین. «عمر»، مبارزی است که در حین جنگ برای آزادی سرزمینش، درگیر عشق هم شده است؛ عشقی که برای دیدنش باید هر روز دیوار بلند «حایل» در کرانه باختری را بپیماید. مشکل تنها این دیوار نیست، بلکه کشتن یک سرباز اسرائیلی توسط گروهشان، کار را برای او دشوار میکند.
با کشته شدن سرباز اسرائیلی، عمر طعمه نقشه موش و گربه قرار میگیرد که به برنامههای آینده و ارتباط با دوستان دوران کودکی اش صدمه میزند. عمر با انتخابهای دردناکی در خصوص زندگی، عشق و مردانگی و (وطن) روبه روست؛ انتخابهایی که باعث شدهاند همانند منظره کشورش فلسطین از هم گسیخته به نظر برسد. عشق عمر به نادیا، تصمیمهای او را تحت الشعاع قرار میدهد.
هانی ابواسعد، کارگردان فلسطینی فیلم «عمر» گفته است: این فیلم زندگی روزمره مردم فلسطین را به تصویر میکشد و الهامبخش من برای این فیلم، داستان واقعی یکی از دوستانم بوده است. امیدوارم این فیلم روایتی مناسب از مردم من یعنی فلسطینیان به تصویر کشیده باشد تا موجب توجه حاضران در جشنواره کن شود.
هم اکنون به دیدن خلاصه این فیلم در «تابناک» بنشینید.